Hyppää pääsisältöön

Historia: Titanic kuivalla maalla

Uudella tekniikalla saatu kuva Titanicin keulasta
Uudella tekniikalla saatu kuva Titanicin hylyn keulasta Uudella tekniikalla saatu kuva Titanicin keulasta Kuva: Yle Kuvapalvelu historia: titanic kuivalla maalla

TV1 sunnuntaina 16.4.2017 klo 15.05 - 15.55
Yle Areenassa vain suorana

Historia-dokumentti Titanic kuivalla maalla esittelee, kuinka teknologia ja tiede antavat mahdollisuuden luoda 3D-mallin Titanicista sellaisena kuin se makaa valtameren pohjalla. Mallin avulla selviää, mitä vuonna 1912 uponneelle Titanicille oikeasti tapahtui.

Uusi kuva maailman kuuluisimmasta hylystä

Maailma kuuluisin haaksirikkoutunut laiva RMS Titanic makaa yli kolmen ja puolen kilometrin syvyydessä Atlantin valtameren jäisissä vesissä.

Vuodesta 1985, jolloin hylky löydettiin, Titanicin hylylle on tehty useita tutkimusretkiä. Ennen tätä kukaan ei ole selvittänyt koko tilannetta, mitä laivasta on jäljellä kaukana meren pohjalla.

Yli sata vuotta Titanicin traagisesta tuhon jälkeen, teknologia ja tiede pystyy visualisoimaan, miltä näyttäisi jos valtameri tyhjennettäisiin hylyn ympäriltä.

Mitä Titanicille tapahtui?

Uusi 3D-malli auttaa vastaamaan Titanicin uppoamiseen liittyviin pitkäaikaisiin mysteereihin. Selviää muun muassa, miten laiva vahingoittui törmätessään jäävuoreen ja missä vaiheessa keula ja perä irtosivat toisistaan.

Suositun teorian mukaan laiva olisi hajonnut kahtia pinnassa. Keulan upotessa perä olisi noussut liian korkealle ilmaan ja ilman tukea laiva ei olisi kestänyt omaa painoaan vaan napsahtanut kahtia. Uusi tutkimus ei kuitenkaan kannata teoriaa vaan näkee tapahtumien kulun toisin.

Drain the Titanic. Britannia, 2015. Tuotanto: Earth Touch Proprietary Limited. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Kommentit