Hyppää pääsisältöön

Jos synnyit 2000-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Uuden vuosituhannen alkaessa television kuva oli melkeinpä aina sellainen postimerkin muotoinen. Et varmaan muistakaan sitä? Entä muistatko digiboksin? Sellaisen laatikon, johon tarvittiin oma kaukosäätimensä ja jonka tarpeellisuus ei ehkä täysin auennut edes vanhemmillesi. Aiemmin katsoit varmasti Pikku Kakkosen säntillisesti televisiosta. Nyttemmin et ehkä enää muista milloin olet näin viimeksi tehnyt – minkään Ylen ohjelman suhteen.

2000-luvulla syntyneen silmin Yle näyttää esimerkiksi tältä:

Pikku Kakkonen oli varmasti sinunkin suosikkisi. Jos synnyit 2000-luvun alussa saatat vielä muistaa ajan, jolloin ohjelma tuli vain televisiosta ja vain kerran päivässä. Yle Areenaa ei vielä ollut ja television kuvakin oli usein vielä hassunmallinen.

Pikku Kakkonen jakautui vuonna 2008 aamu- ja iltalähetyksiksi ja – jos vain mahdollista – kasvatti suosiotaan edelleen. Pikku Kakkosessa esitetyt animaatiot olivat varmasti mieleenpainuvimpia. Jos synnyit jo vuosikymmenen alussa, muistat varmasti vielä Kaapon. Mikäli taas aloit katselemaan lastenohjelmia vasta 2000-luvun lopulla, valloitti mielesi kenties Humps, joka oli aivan samanlainen pikkulapsi kuin sinäkin, vain karvaisempi.

Myös Pipsa Possu oli riemukas. Parhaimpia hahmoja sarjassa oli tietysti isä-Possu, joka välillä röhki niin että koko talo tärisi. Ehkäpä innostuit ja harjoittelit itsekin mahdollisimman kovaäänistä röhkimistä. Olivatkohan vanhempasi ylpeitä? Pikku Kakkosen posti taas esitteli muiden lasten hienoja piirrustuksia. Ehkäpä olet lähettänyt itsekin taideteoksesi ohjelmaan?

Lasten Areenan etusivu.
Klikkaamalla pääset Lasten Areenaan valitsemaan itse oman ohjelmasi Lasten Areenan etusivu. Kuva: Yle Yle Elävä arkisto

Uusintoina näkemäsi Rölli-peikko ja Pelle Hermanni olivat paitsi jännittäviä, myös huvittavia. Ehkäpä vanhempasi liittyivät seuraasi näiden ohjelmien aikana? Muistivathan he ne omasta lapsuudestaan. Hermannia katsottaessa vanhempasi saattoivat huomata, että vanhoja jaksoja oli nopeutettu alkuperäisestä muodostaan. Ehkä kiinnostuit tuollaisesta tiedosta tai ehkäpä tyydyit vain katsomaan ohjelmaa.

Muita suosikkejasi ovat voineet olla vaikkapa Puu Fu Tomin seikkailut tai esimerkiksi Oktonauttien merenalaiset matkat.

Entäpäs sitten avaruudessa viilettävä Samsam tai mukavan lämpimän olon tuova Arvaa kuinka paljon sinua rakastan? Muistatko näitä sarjoja?

Katti Matikainen on ikonisimpia Ylen lastenhahmoja. Punaturkkinen kissa esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa vuonna 2001, jolloin hän tutustui mm. erilaisiin ammatteihin. Myöhemmin Katti on saanut rinnalleen hassunnimisen ja murrosikäisen mäyräkoiran Nakkirakin.

Kissa Matikainen ja Nakkirakki.
Kissa Matikainen ja Nakkirakki. Kissa Matikainen ja Nakkirakki. Kuva: Yle/Heli Sorjonen nakkirakki,Yle Elävä arkisto

Tietysti olet nähnyt myös jänö-Neposen, joka aloitti uransa aamuisin nähdyssä Neppajymykerhossa. Myöhemmin Neponen sai mm. oman joulukalenteriseikkailunsa ja hän on toiminut välillä Pikku Kakkosen juontajanakin.

Lari-harakka, Neponen sekä Pikkupikku-majava.
Lari-harakka, Neponen sekä Pikkupikku-majava. Lari-harakka, Neponen sekä Pikkupikku-majava. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Jänö Neponen,Yle Elävä arkisto

Opettavaiset mutta hauskat kaverukset Jari ja Kari sekä poliisikaksikko Maltti ja Valtti ovat varmaankin ainakin myöhemmin jääneet mieleesi.

Postimies Pate oli myös valloittava: "Postin tuo, postin tuo...", mutta ehkä muistat vieläkin paremmin postimiehen Jessi-kissan? Hertan maailman keskushenkilönä taas oli reippaudellaan vastaansanomattoman valloittava Hertta, joka mietti ja ratkoi arkielämän ihmeitä runomitassa.

2010-luvun etevin nauruntartuttaja, Kikattava Kakkiainen, oli paitsi hauska ohjelma, myös koukuttava pelikokemus. Tiesitkö, että Kakkiaisen uudet jaksot alkoivat ihan vastikään?

Avaa Instagram postaus

Kaikkien aikojen paras animaatio on kuitenkin ihan varmasti Ryhmä Hau! Pentujengin mielettömiä pelastusoperaatioita olet saattanut seurata vähän vanhempanakin. Niin mukaansatempaava se on.

Pikku Kakkonen on 2000-luvulla ollut paljon enemmän kuin tv-ohjelma. Ohjelman omat nettisivut ovat tarjonneet sinulle paljon ajanvietettä erilaisten pelien ja puuhasteluiden muodossa. Kaikki hilpeät pelit ja tehtävät ovat nykyisin vain yhden sipaisun päässä.

Pikku Kakkosen nettisivujen pelejä ja tehtäviä.
Klikkaamalla pääset Pikku Kakkosen nettisivuille Pikku Kakkosen nettisivujen pelejä ja tehtäviä. Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Ihan vain itselle ja välillä koko perheellekin

Mitä Pikku Kakkonen on ollut pikkulapselle, sitä Galaxi on sittemmin ollut koululaiselle. Viikonloppuaamuihin sijoittunut ohjelma käynnistyi vuonna 2005 ja on sekin laajentunut jo omaksi instituutiokseen nettisivujensa myötä.

Nykyisin Galaxi on todellakin #KoululaistenOmaNetti.

Ylen Galaxi on nykyisin entistä voimakkaammin netissä.
Klikkaamalla pääset Galaxin kotisivuille. Ylen Galaxi on nykyisin entistä voimakkaammin netissä. Kuva: Yle Galaxi,Yle Elävä arkisto

Galaxin muistetuimpia ohjelmia ovat olleet esimerkiksi agenttijatkotarina Operaatio Hurrikaani, Hirveä Henri ja Late Lammas -animaatiot sekä hurjat Lohikäärmeratsastajat.

Galaxissa on nähty vuosien varrella monia mestari-sarjoja. Suomen koululaisia on haastettu mm. Koiramestari, Säbamestari, Lentismestari ja Partiomestari-sarjoihin. Muistatko esimerkiksi tämän Koiramestari-sarjassa nähdyn valloittavan suorituksen? Kultaisen noutajan suorittama ruokahaaste on myöhemmin naurattanut ulkomaita myöten.

Yle on esittänyt 2000-luvulla runsaasti muutakin koululaisille räätälöityä ohjelmaa. Muistat ehkä vielä Suuren kuplan, leikkimielisen tietovisailun, jonka aiheina olivat sarjakuvat ja piirretyt. Sarjassa vilahteli se metka Vinsentti-robotti.

Suuri kupla -visailua esitettiin vuoteen 2006 asti ja sarjaa uusittiin vielä vuonna 2008.
Suuri kupla -visailua esitettiin vuoteen 2006 asti ja sarja uusittiin vielä vuonna 2008. Suuri kupla -visailua esitettiin vuoteen 2006 asti ja sarjaa uusittiin vielä vuonna 2008. Kuva: Yle/Jyrki Valkama Ellen Jokikunnas,Suuri kupla,Yle Elävä arkisto

Hui Hai Hiiden varmasti muistat myös. Ehkäpä kinusit vanhemmiltasi lupaa osallistua mukaan satuseikkailuun? Harmi vain, että kun sinä näit sarjan, oli se jo uusinta, eikä uusia jaksoja enää kuvattu. Alun perin Hui Hai Hiisi nähtiin TV2:ssa jo vuosina 1999–2000 ja se uusittiin ensin vuonna 2005 sekä vielä 2009–2010.

Vaikka Hui Hai Hiiteen ei päässyt osallistumaan, saatoit intoilla toisestakin jännittävästä fantasiaseikkailusta. Syrhämä-sarjaa esitettiin vuosina 2003–2005, ja kuten Hiidessä, otettiin siihenkin mukaan lapsisankareita seikkailemaan.

Silmitön Sääski (Ola Tuominen) Syrhämä-sarjasta.
Silmitön Sääski (Ola Tuominen) Syrhämä-sarjasta. Silmitön Sääski (Ola Tuominen) Syrhämä-sarjasta. Kuva: Yle/Harri Hinkka Syrhämä,Yle Elävä arkisto

Katseltiinko teilläkin ohjelmia koko perheen kesken? Uutisvuodon ja YleLeaksin varmasti ainakin tiedät. Ehkäpä katselet niitä vieläkin vanhempiesi kanssa?

Uutisvuodon alkuperäinen kolmikko: Tommy Taberman, Peter Nyman, ja Jari Tervo.
Uutisvuodon alkuperäinen kolmikko: Tommy Taberman, Peter Nyman, ja Jari Tervo. Uutisvuodon alkuperäinen kolmikko: Tommy Taberman, Peter Nyman, ja Jari Tervo. Kuva: Yle/Ilkka Ruotsalainen Uutisvuoto,Jari Tervo,Tommy Tabermann,Peter Nyman,Yle Elävä arkisto
YleLeaksin 5. tuotantokausi.
YleLeaks palaa ruutuihin taas 5.9. alkaen YleLeaksin 5. tuotantokausi. Kuva: Kerttu Penttilä yleleaks s5

Entäpä tämä supersuosittu kotimainen animaatio, joka naulitsi sinutkin television eteen? Vaikket ehkä ymmärtänyt mitä "darra" tai "bordelli" tarkoittivat, naureskelit varmasti sille, että sarjan päähahmo käytti tuttia. Ehkä vanhemmiten olet sinäkin löytänyt Pasilasta uusia hauskoja puolia.

Aivan kaikkia komediaohjelmia et ehkä saanut aluksi katsoa, mutta ehkäpä olet löytänyt ne myöhemmin, vaikkapa Kummelin ja Pulkkisen. Molemmat sarjat on julkaistu sittemmin pysyvästi Areenaan.

Energiaa pursuileva Siskonpeti on varmasti sinulle tuttu. Sketsisarjan parhaita puolia on ollut, että kokonaisten jaksojen sijaan siitä voi nauttia yksittäisten vitsivideoiden avulla. Niihin olet varmaankin törmännyt Areenan lisäksi Youtubessa tai sosiaalisessa mediassa.

Yhä useammat ohjelmat olivat 2000-luvulla tosi-tv-sarjoja. Ja niin ne ovat edelleenkin. Erilaiset kisailut ehkä viihdyttivät sinuakin, mutta monet näistä ohjelmista olivat kiinnostavia siksi, että niiden päähenkilöinä olikin aivan tavallisia ihmisiä. Ylen muistetuimpia tosi-tv-sarjoja ovat olleen esimerkiksi Teiniäidit, Satuhäät tai vaikkapa Sohvasurffarit.

Suurista urheilutapahtumista nautitte varmasti myös perheen kanssa. Iloitsivatko vanhempasi, kun Suomi voitti toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa? Lähditkö perheen kanssa torille juhlimaan?

Kesäisin on ollut erityisen hienoa, että silloin televisiosta tulee aina Summeri. Oli varmasti mukavaa katsella rauhassa televisiota koko aamupäivän ajan. Mikäli vanhemmillasi oli lomaa, nauttivat hekin varmasti sarjan mahdollistamasta, rennosta tunnelmasta.

Avaa Instagram postaus

Talviaikaan nautit ehkä Summerin sisarohjelmasta Wintteristä.

Summeri 2016.
Klikkaamalla pääset Summerin kotisivuille Summeri 2016. Kuva: Yle kuvapalvelu / Jukka Lintinen. summeri 2016
Nuutti Takkinen ja Titte Neuvonen juonsivat Wintteriä.
Nuutti Takkinen ja Titte Neuvonen juonsivat Wintteriä. Nuutti Takkinen ja Titte Neuvonen juonsivat Wintteriä. Kuva: Yle/Sami Perttilä Wintteri,Yle Elävä arkisto

Talven kohokohta oli varmasti joulu. Pelkäsitkö joulupukkia pienenä? Jouluaamuina tv:ssä nähty leppoisa valkoparta varmasti hieman kevensi jännitystäsi. Saatoit jopa uskaltautua soittamaan pukin kuumallelinjalle.

Myös 2000-luvun joulukalenterien vakiohahmo Tonttu Toljanteri oli hieman pelottava. Pohjimmiltaan Toljanteri oli onneksi oikein kiltti ja tonttu onkin noussut yhdeksi Ylen suosituimmista jouluhahmoista.

Minkä joulukalenterin sinä muistat kaikista parhaiten?

Kollaasi Ylen joulukalentereista
Klikkaamalla tästä pääset katsomaan näytteitä Ylen joulukalentereista. Kollaasi Ylen joulukalentereista Kuva: Yle kuvanauha, Elävä arkisto joulukalenteri

2010-luvulla monet Ylen nuortensarjat ovat olleet paitsi erittäin suosittuja, myös perinteisistä televisiosarjoista poikkeavia. Monet niistä onkin tehty ennen kaikkea netin suoratoistopalveluita varten.

#lovemillaa esitettiin aluksi osanan Summeria. Sarja rakentui lyhyiden, noin viiden minuutin jaksojen sekä päähahmo Millan julkaiseman Instagram-blogin varaan, varaan. Sarjaa on tehty kolme tuotantokautta ja sen pohjalta tehtiin vielä kokoillan elokuvakin.

Avaa Instagram postaus

Lovemilla
Klikkaamalla pääset #lovemillan kotisivuille Lovemilla lovemilla

Tuntematon vlogilas ja vaikkapa Sekasin-sarja ovat painottaneet netin merkitystä uusien sarjojen julkaisualustana vielä entisestään.

Nollarilapsi syntyi kokemaan musiikkihistoriaa

Tiesit, että sinua varttuneemmat olivat seuranneet Euroviisuja jo vuosikymmenten ajan. Sinä opit kuitenkin nopeasti, että ehkäpä Suomikin voisi pärjätä tässä laulukilpailussa.

Olet ehkä myöhemmin katsonut vielä vanhempikin Euroviisuja? Kaikki viisujen Suomen-karsinnat on julkaistu Ylen Elävään arkistoon pysyvästi katsottaviksi.

Vuonna 2012 Yle lopetti perinteiset Euroviisujen Suomen-karsinnat ja tilalle syntyi Uuden Musiikin Kilpailu. Kilpailussa haettiin nyt nimensä mukaisesti uutta musiikkia, jota ei ollut aiemmin edes esitetty.

Musiikkikilpailuita esitettiin televisiossa muitakin. MTV3 aloitti vuonna 2003 Yhdysvaltalaisen Idols-laulukilpailun myös Suomessa ja kilpailu tuotti monia ehkä nykyisin sinunkin suosikkiartistejasi. Suomen ensimmäinen Idols-voittaja Hanna Pakarinen ehti hänkin edustaa Suomea Euroviisuissa.

Nykyisin Suomessa keikkailee aktiivisesti kaksi "Idols-Annaa", vaikkei heitä enää laulukilpailusta juuri muisteta.

Tiesitkö, että Antti Tuiskukin nousi alunperin julkisuuteen Idols-ohjelmasta?

Musiikkikilpailuiden ulkopuolella uuden vuosituhannen suosituinta musiikkia oli eittämättä kotimainen rap. Rapin SM-kisoja on järjestetty vuosituhannen alusta lähtien. Et ehkä ehtinyt innostua aivan ensimmäisistä räppäreistä, mutta nykyisin et osaa varmasti kuvitellakaan suomalaista musiikkia ilman suomeksi tulkittua räppiä.

Räpin lisäksi 2000-luvun katukuvaan tunki myös vallan erilaisia artisteja. Monia näistä yhdisti soittajien moppimaiset tukkapehkot ja sävelmät, jotka olivat vanhempiesi mukaan suoraan 1980-luvulta.

Vuosien kuluessa räppi ja rokki alkoivat löytää entistä enemmän yhteisiä säveliä. Uudenlainen pop-musiikki ammensi myös entistä enemmän kansansävelmistä ja ulkomaisesta R’n’B:stä.

Suomessa yksi 2000-luvun suosituimpia yhtyeitä oli kahden voimakkaan laulajan johtama PMMP.

Suomalaista musiikkia markkinoitiin myös kiihtyvällä tahdilla ulkomaille. HIM, Rasmus ja Nightwish ovat nimiä joista olet kuullut ehkä myöhemminkin?

Jos kuuntelet radiota, on valintasi Ylen kanavista varmasti YleX. Nuorille suunnatun kanavan edeltäjä oli Radiomafia, joka muuttui YleX:ksi vuonna 2003.

Ylex:n logo
Klikkaamalla pääset YleX:n kotisivuille Ylex:n logo ylex logo

2010-luvulla tuli Robin. Hän oli yhtäkkiä kaikkien suosikki ja innostavinta oli, että hänhän oli vielä ihan lapsi. Niin kuin sinäkin.

Kaikista eniten musiikin kulutukseesi vaikutti kuitenkin tekniikka ja ennen kaikkea internet. Olet ehkä myöhemminkin ihmetellyt vanhempiesi levykokoelmia, jotka tuntuvat lähinnä keräävän pölyä hyllyissä. Sinulle on jo pitkään riittänyt pieni taskuun mahtuva laite, jossa on paljon enemmän levyjä tarjolla, mitä vanhempasi voisivat koskaan hyllyihinsä saada mahtumaan.

Koko maailma on melkein aina mahtunut taskuusi

Muistatko nähneesi juuri tällaisen nettisivun?

Youtube-verkkosivu vuonna 2005.
Youtube-verkkosivu vuonna 2005. Kuva: Kuvakaappaus Internet Archiven sivuilta Youtube,Yle Elävä arkisto

Tuollaiselta näytti YouTube-palvelu vuonna 2005. Silloin se perustettiin. Silloin et vielä käyttänyt vanhempiesi älypuhelimia tai tabletteja. Ehkäpä et ollut vielä edes syntynyt. Kenties et muista sitäkään, kun vuotta myöhemmin Yle julkaisi oman videopalvelunsa.

Syyskuun 9. päivänä 2006 avattiin Yle Elävä arkisto. Vuoden 2007 kesällä Areena, josta kasvoi monien suosikkipalvelu. Sinä omaksuit Ylen uudet nettipalvelut varmasti vanhempiasi nopeammin. Internet muutti nopeasti tv-ohjelmien katselukokemuksen. Ohjelmien katsominen televisiosta vain tiettynä aikana alkoi tuntua oudolta ja rajoittavalta. Oletko sinäkin katsellut suosikkiohjelmiasi vielä nukkumaanmenoajan jälkeen?

Vuonna 2007 televisiot siirtyivät Suomessa digiaikaan. Muistatko sitä, kun joka paikassa hoettiin "diki, diki"? Tai sitä, kun näitä televisioon yhdistettäviä bokseja vaihdettiin vähän väliä? Tietoiskuissa muistutettiin siitä, ettei televisiota tarvinnut kuitenkaan vaihtaa uuteen.

2010-luvulla ilmestyivät älylaiteet. Paikalleen naulitsevat tietokoneet muuttuivat ehkä silmissäsi kovin vanhanaikaisiksi. Koko maailma mahtuikin yhtäkkiä vanhempiesi taskuun ja monet asiat olivat vain yhden sormipyyhkäisyn päässä. Ehkäpä luet tätäkin tekstiä vaikkapa tabletin ruudulta?

Yhtä lailla tekniikan kehitys alkoi pian muuttaa ihmisten kanssakäymistä. Sosiaalisen median palveluista puhuttiin jatkuvasti ja vanhemmat ihmiset olivat erittäin innoissaan uudesta "feisbuukista". Sinullakin on ehkä jo oma feacebook-tili, mutta ei sen selaaminen hirveän viihdyttävää ole. Muistatko ajan, jolloin ei vielä puhuttu somesta, snäpistä tai tubesta?

Sinä viihdyt varmasti facebookia tai twitteriä paremmin YouTubessa, joka onkin maailman ylivoimaisesti suurin videopalvelu. Sieltä ei katseltava lopu ja monet videoitaan sinne lataavat ovat melkein ikätovereitasi. Oletko sinä tehnyt jo omia nettivideoitasi?

Ehkäpä sinäkin katselet nykyisin Ylen ohjelmia enemmänkin YouTuben kautta?

Yle Areena YouTubessa vuonna 2016.
Klikkaamalla pääset Yle Areenan YouTube-kanavalle Yle Areena YouTubessa vuonna 2016. Kuva: Yle Youtube,Yle Elävä arkisto

Lue lisää:

Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.