Hyppää pääsisältöön

Kun meemit pelastivat syrjäytymiseltä: Riikka ei enää ajattele vain kuolemaa, vaan tulevaisuutta

Riikka löysi kipinän elämään nuorten 3AM-Facebook-ryhmästä. Pimeimmillä hetkillä pienikin valonpilkahdus voi pelastaa.

Kuvituskuva. // Kuva: Yle

Lahdessa asuva lukiolainen Riikka on saanut kuulla lapsesta lähtien, kuinka ruma ja arvoton hän on. Koulukiusaajat muistivat aina ala-asteelta lähtien neuvoa joka ikinen päivä: ”Tapa itsesi.” Koulun jälkeen kotimatkalla vuosia vanhemmat nuoret tönivät ja haukkuivat ala-asteikäistä lasta. Kiusaaminen ei rajoittunut vain kouluun, vaan se seurasi pikkuhiljaa kotimatkoihin.

- Kolmannella luokalla alkoi se, että he odottivat yhdessä tunnelissa, josta mun oli pakko kulkea läpi. Haukkuivat ja tönivät. Ne olivat aina mun kimpussa. Kerran he kaatoivat maahan ja yrittivät sytkärillä sytyttää hiukseni palamaan.

Onneksi nämä hetket ovat nykyään vain pahoja muistoja, ja Riikka on tällä hetkellä saanut elämän syrjästä kiinni. Hän on suositun 3AM-, eli kolmelta aamuyöstä, Facebook-ryhmässä moderaattorina auttaen muita kiusattuja tarjoamalla vertaistukea.

Ennen nykyhetkeä Riikan piti kuitenkin käydä todella kivikkoinen tie.

Kuoleman ajattelu rytmitti päivää

Ala-asteella Riikan koulupäivät kuluivat lähes aina yksin, ja sitten mentiin kotiin yksin. Yläasteella välitunnin kruunasi se, kun koulukaveri vaikkapa päätti sylkeä päälle. Riikka yritti ajatella jotain muuta ja vain sietää tilannetta. Lopulta hän alkoi vältellä kaikkia sosiaalisia tilanteita niin paljon kuin pystyi. Päivät kuluivat kotona pelatessa sotapelejä pleikkarilla.

- Rupesin pelkäämään ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita. Kouluun oli ihan kamala mennä vain kuulemaan kuinka ruma olen.

Riikan tarina ei ole ainoa laatuaan. Salaisessa 3AM-ryhmässä on todella paljon nuoria, joiden elämää koulukiusaaminen ja syrjäytyminen koskettaa. Ryhmän tarinoista tehtiin myös Yle Folkille sarja Some Deep Story, jossa kolme nuorta kertoo todella rankat tarinansa koulukiusaamisesta.

Riikan kohdalla kiusaaminen seurasi myös sosiaaliseen mediaan. Kiusaamisesta ei saanut taukoa ikinä. Lopulta lukion alkaessa alkoi riittää. Kun on lapsesta lähtien kuullut olevansa turha ihminen, jonka pitäisi kuolla, Riikka alkoi uskoa kiusaajiaan. Itsemurhayritys kuitenkin onneksi epäonnistui. Nuorisopsykiatrian suljetulla osastolla kului yhteensä pari kuukautta.

Kotiin päästessään Riikka oli vain omassa huoneessaan. Lukion ensimmäinen vuosi meni kokonaan ohi.

- Valvoin yöt ja nukuin päivät. Heräsin vain tuijottamaan seinää, itkemään ja ajattelemaan kuolemaa. Jotenkin se helpotti ajatella, kuinka kuolisin. Ajattelin sitä aamusta iltaan. En nähnyt elämässä yhtään mitään hyvää.

Yllättävästä paikasta kipinä elämään

Riikalle yksi lukemattomista öistä synkässä sumeudessa muutti kaiken. Hän löysi itsemurhaa käsittelevältä keskustelupalstalta maininnan salaisesta Facebook-ryhmästä 3AM Kolmelta aamuyöstä, jossa autetaan koulukiusattuja. Puhelimen näytölle lävähti meemi.

- Mun päivät olivat olleet sitä, että mä vain itken ja mietin kuolemaa, ja yhtäkkiä mua nauratti. Nauroin ihan hirveästi niille jutuille siellä.

Salaisessa 3AM-Facebook ryhmässä on noin 70 000 nuorta. Koko yhteisön pohjimmaisena ajatuksena on näyttää positiivista esimerkkiä, tuoda ihmisiä yhteen, auttaa apua tarvitsevia ja ehkäistä kiusaamista. Ryhmässä ei vain puida asioita kuivakasti, vaan siellä myös viihdytään. Musta huumori ja meemit ovat tunnusomaista ryhmälle. Huumori auttaa puhumaan kipeistäkin asioista.

Pieni esimerkki mustasta huumorista, jota Riikkakin nykyään viljelee salaisessa 3AM Kolmelta aamuyöstä -Facebook-ryhmässä, jossa on noin 70 000 jäsentä. Julkisella 3AM Kolmelta aamuyöstä -Facebook-sivulla on lähes 60 000 tykkäystä. // Kuva: Kuvakaappaus 3AM Kolmelta aamuyöstä -Facebook-sivulta.

Ulkopuolisen korvaan huvittava meemi voi kuulostaa aika pieneltä asialta, mutta Riikka sai elämäänsä ensimmäistä kertaa aikoihin naurua. Lopulta aika alkoi kulua 3AM-ryhmässä, ja pian Riikka uskalsi jopa osallistua keskusteluun.

- Mulla oli yhtäkkiä jopa aika hauskaa. Tuntui, että ihmiset hyväksyivät ja tunsin kuuluvani johonkin joukkoon. Ryhmässä puhuttiin vakavia asioita, mutta silti oli huumoria ja hauskoja juttuja.

Hiljalleen muutos alkoi Riikan mielessä. Pian hänellä oli enemmän energiaa, ja muuta ajateltavaa.

- Aika suuri muutos tapahtui: mä hymyilin. Tämä ryhmä ja ne meemit olivat aikalailla ainoa asia, joka sai hymyilemään siinä elämäntilanteessa. Olin ihminen, joka halusi vain kuolla pois synkästä elämästä. Sitten tulikin näitä meemejä, jotka nauratti ja piristi.

Riikka palasi kouluun. Kiusaajat yhä huutelivat koulussa ja käytävillä, mutta he eivät enää saaneet henkistä otetta.

- Yhtäkkiä ne sanat eivät enää tuntuneet niin pahalta, sillä mun elämässä oli jotain hyvääkin. 3AM-ryhmässä oli kavereita, joille pystyi puhumaan mistä vain. Pystyin avaamaan Facebook-ryhmän milloin vain, ja löytää taas jotain hauskaa. Aloin tehdä itsekin meemejä sinne, joista muut tykkäsivät.

Riikkaan vetosi erityisesti se, että ryhmä koostuu muista nuorista. Vakavia ja synkkiäkin asioita käsitellään vähän tummemman huumorin kautta.

- Lopulta mä aloin itsekin tehdä meemejä, ja naurattamaan muita ihmisiä. Oli hienoa saada positiivista palautetta ja tunteita, että joku tykkää musta.

Ryhmässä riitti kuhinaa keskellä yötäkin, ja sinne pystyi menemään, kun synkät ajatukset yrittivät saada otetta.

- Ensimmäistä kertaa oli tunne, että kaikki eivät toivokaan mun kuolemaa. Jos kuolisin, niin joku jäisi kaipaamaan. Ai että, 3AM pelasti mun elämän ihan oikeasti!

Yksi positiivinen asia sai muutkin asiat liikkumaan parempaan suuntaan. Tällä hetkellä Riikka on 3AM-ryhmän moderaattori, ja suunnittelee menevänsä yliopistoon lukion jälkeen liikunnanopettajien tsemppaamana.

- Ajatella: mulla on jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Mä en enää ajattele, että tulen kuolemaan. Nyt mä ajattelen, että musta tulee liikunnanopettaja, Riikka nauraa.

Lue myös:

Puukotus koulussa, kouluampujan leima, itsemurhayritys – tästä Yle Folkin rajuissa nettitarinoissa on kyse