Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Uniikki räppää uusiksi yhden Apulannan hienoimmista kappaleista

Uniikki ja Irina halusivat tehdä biisin, joka miellyttäisi kovimpiakin Apis-faneja.

Uniikki on räppäri, jonka viimeisimmät sinkut kantavat nimiä Oispa kaljaa, Himomamma ja Korkeemmalle. Uniikin uusin kappale on kuitenkin jotain aivan muuta kuin upeista naisista ja bilettämisestä kertovat biisit. Kyseessä on coveri Apulannan Odotus-kappaleesta yhdessä laulaja Irinan kanssa.

Monilla saattaa herätä kysymys: onko tällainen kombo uhka vai mahdollisuus?

- Onhan tämä odottamaton veto. On kivaa yllättää ihmisiä välillä ja astua pois omalta mukavuusalueelta, Uniikki sanoo.

Artisti näyttelee syyskuun alussa ensi-iltansa saavassa Apulanta-leffassa Teit meistä kauniin, ja elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen pyysi räppäriä kuvausten kuluessa tekemään myös biisin leffan soundtrackille. Temonen ehdotti biisiksi vuonna 2000 julkaistua Odotus-kappaletta, joka on hyvin mahtipontinen, synkeä ja voimakas balladi.

- Tuntui tosi hyvältä tarttua noin isoon biisiin. Tämä oli mulle iso kunnia, rap-artisti sanoo.

Räppäri työsti biisin yhdessä tuottaja Antti "RZY" Riihimäen kanssa. Tavoitteet olivat korkealla, sillä kaksikko halusi tehdä kappaleen, jonka fanaattisimmatkin Apulanta-fanit hyväksyisivät. Lopputulos eroaa paljon alkuperäisestä, mutta on samaan aikaan uskollinen originaalin biisin sanomalle. Uniikki esimerkiksi viittaa muutamaan otteeseen Toni Wirtasen lyriikoihin.

Inspiraatio biisin sanoihin kumpusi alkuperäisten tekstien lisäksi Apis-elokuvasta, joka ei kuvaa pelkästään yhden bändin tarinaa, vaan kertoo myös aikalaiskuvauksen 90-luvun lamasta.

- Mielestäni onnistuin hyvin. Koetin saada tekstin sellaiseksi, että se kuvaisi sekä 90-luvun lamaa että nykyaikaa. Nyt eletään aika samanlaista tilannetta kuin leffan tapahtuma-aikana ysärillä.

Uniikki osaa olla myös diippi

Uniikin omasta tuotannosta muistetaan usein juuri ne radiossa soineet bilelekat ja humoristiset kappaleet. Artistin mukaan syvällisempääkin materiaalia on, se ei vain ole koskaan päätynyt sinkkulohkaisujen listalle.

Myönteinen ja kannustava musiikki kuitenkin kuvaa räppäriä tämän itsensä mielestä paremmin.

- Olen aina halunnut vetää viihdyttäviä keikkoja, joilla ihmisillä on hauskaa. Totta kai elämässä on hyviä ja huonoja hetkiä, ja kummistakin pitää laulaa, Uniikki pohtii.

Itse asiassa räppäri kertoo, että hänellä on tällä hetkellä työn alla erittäin diippi biisi.

- Katsotaan, meneekö se läpi levy-yhtiössä.

Lue myös:

Koolla ei ole väliä: 9 timanttisen itseironista läppää, jotka räppäri Uniikki on keksinyt itsestään

Uniikki roolistaan Apulanta-elokuvassa: Olen todella innoissani 

Koolla ei ole väliä: 9 timanttisen itseironista läppää, jotka räppäri Uniikki on keksinyt itsestään