Hallitus tavoittelee opintotuen leikkauksia ja lainaosuuden kasvattamista. Huonossa taloustilanteessa lainan takaisin maksaminen voi kuitenkin ahdistaa.
Hallituksen opintotukileikkaukset ja lainapainotteisuuteen siirtyminen ovat herättäneet paljon vastustusta ja ihan aiheellista huolta opiskelijoissa.
Yle Uutisten mukaan YTHS:n toteuttamasta korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta selviää, että opiskelijoiden ahdistuneisuus ja taloudelliset huolet ovat lisääntyneet.
Huolta aiheuttaa muun muassa epävarma työtilanne ja pelko siitä, ettei pysty valmistumisen jälkeen maksamaan opintolainaa takaisin. Useimmiten lainan lyhentäminen alkaa kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen, tosin tämä vaihtelee eri pankkien välillä.
Mutta entä jos ei onnistukaan työllistymään opintojen jälkeen? Mitä tapahtuu, jos ei ole rahaa lyhentää lainaa edes pienellä summalla?
Ensimmäinen hätäapu on Kelan myöntämä korkoavustus. Korkoavustus kattaa opintolainan korot ja muut lainanhoitokulut, jotka Kela maksaa opiskelijan puolesta pankille esimerkiksi vuoden verran.
- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinä aikana opiskelijan ei tarvitse maksaa mitään. Mutta tämäkin päättyy aikanaan, sanoo Kelan etuuspalveluiden vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen.
Lainanmaksua ei siis voi lykätä ikuisesti, vaikka pankit ovat yleensä joustavia lainan takaisinmaksuaikataulun ja lainalyhennyssummien suhteen.
Jos käy niin, että vähävaraisen vastavalmistuneen tilanne ei yrityksestä huolimatta parane, valtio takaa opintolainan. Tällaisissa tapauksissa Kela siis maksaa pankille opiskelijan kaikki velat, korot ja kulut. Velka ei kuitenkaan katoa, vaan lainan velkojaksi vaihtuu Kela.
Tätä ei silti kannata pelätä, Lahtinen huomauttaa. Jos velkaa ei pysty maksamaan pankille takaisin, kannattaa ottaa heti yhteyttä Kelaan. Niin kauan kun lainan nostanut on yhteistyökykyinen ja valmis tekemään kaikkensa lainan takaisin maksamiseksi, esimerkiksi luottotietoihin ei tule häirömerkintää.
Lahtinen kuitenkin painottaa sitä, että jos opintolaina siirtyy Kelalle, lainaan lisätään seitemän prosentin viivästyskorko. Tämä on paljon suurempi pankin korkoon verrattuna, ja luonnollisesti kasvattaa lainasummaa reilusti.
Mutta edes tästä ei asiantuntijan mukaan kannata menettää yöuniaan.
Niin kauan kun opintolainaa nostanut on yhteistyökykyinen ja halukas lyhentämään lainaansa, Kela suhteuttaa takaisinmaksuohjelman ja lainalyhennysten suuruuden velkaantuneen sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen.
- Opintolaina on osa opintotukea, ja siinä on paino sanalla tuki. Ei ole tarkoitus, että opintolainan takia kukaan ajautuisi ahdinkoon, Lahtinen sanoo.
Poikkeustapauksessa opintolainaa voi lyhentää Kelalle 30 euroa kuukaudessa. Tosin tällä minimisummalla lainaa voi lyhentää enintään kolme vuotta putkeen. Kelan tavoitteena on, että velka maksettaisiin kokonaan 15 vuoden kuluessa. Tämän jälkeen velka vanhentuu.
Velan vanhentuminen on kuitenkin erittäin harvinaista, ja monen asian on mentävä pieleen ennen kuin tähän lopputulokseen päädytään. Pankkien kanssa lyhennyssummat ja maksuaikataulu sovitaan sen sijaan aina tapauskohtaisesti. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että lainan nostanut kykenee lyhentämään lainaansa pankille säännöllisesti.
Lahtisen mukaan useimmat lainaa nostaneet pystyvät maksamaan velkansa takaisin ilman suuria ongelmia. Ja vaikka lainapainotteisuus vaikuttaakin eri tavoin eri tulotasoista tuleviin, yhdenkään opiskeiljan ei pitäisi Lahtisen mukaan joutua perikatoon pelkästään opintolainan vuoksi.
- Opintovelan takia kenenkään ei kannata ahdistua, se ei sinua konkurssiin vie.