Hyppää pääsisältöön

Sarkasmi, niin helppo huumorin laji!

Piirroskuva kalasta: Sarcastic Blenny, Neoclinus satiricus Girard. Monterey
Eräs haukiluikeroiden alalaji on nimetty sarkastiseksi (muttei sentään sarkastisesti), koska lajin edustajilla on suuri suu ja ne ovat aggressiivisia. David Starr Jordanin kuvitusta vuodelta 1907. Piirroskuva kalasta: Sarcastic Blenny, Neoclinus satiricus Girard. Monterey Kuva: Freshwater and Marine Image Bank kalat

Sarkasmi eli pureva iva on tunnetusti vaikea laji. Se toimii muun ironian tavoin siten, että sanotaan yhtä ja tarkoitetaan toista, ja sarkasmilla on vieläpä kohde, johon suhtaudutaan arvostelevasti tai kriittisesti. Tieteen piirissä sarkasmi kiinnostaa paitsi kielen myös psykologian asiantuntijoita, kuten psykologi Henri Olkoniemeä.

Kuuntele aiheesta enemmän: psykologi Henri Olkoniemi on Aristoteleen kantapään vieraana 31.8.2016.
Sarkasmi – hienovaraista kritiikkiä vai törkeää töksäyttelyä?

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri