Hyppää pääsisältöön

3. Missä on elämäni?

Muistilappu, jossa lukee "Elämäni on harhateillä, en pääse siihen mukaan! En tiedä. Tietäisiköhän kukaan? Missä on elämäni? Ei tää oleminen kuuluu muille?".
Muistilappu, jossa lukee "Elämäni on harhateillä, en pääse siihen mukaan! En tiedä. Tietäisiköhän kukaan? Missä on elämäni? Ei tää oleminen kuuluu muille?". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet

Löysin viestin palvelutaloon muuttaneen äitini muistikirjasta kun purin hänen tavaroitaan hänen nukuttua ikiuneen. Lauseet ovat alkuvuodelta 2008 kun totesimme, että dementia ja alkava Alzheimer estävät ennen niin tarmokkaan muorin, pikkulotan, lotan, kolmen sodan veteraanin yksin kodissaan pärjäämisen.

Riipaisevat sanat, itselleen kaiketi kirjattuna. Sanoma kuvastaa sitä hämmennystä, minkä muuttunut ympäristö, kaiken epäselväksi taikonut outo arki toi. Äidillä oli hyvä hoito. Hyvä kuolema, toinen käsi minun, toinen tyttären kädessä. Silitimme hiuksia, lauloimme kaikki hänen laulut. Odotimme. Ahdistusta ei ollut, rauha tuli.

Palvelutaloelämää kertyi päivä päivältä muistamattomampana yhteensä kahdeksan vuotta. Äidin muisto pysyy vaikka muistinsa meni.

Nimimerkki
"Oletkos sinä saanut mitään syödäksesi"- tytär

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • Paimenessa

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Pötköteltiin äitin kanssa joulupäivänä aamutirsoilla vierekkäin mun sängyssä. Äiti kysyi: "Pitikö siun käyvä lehmiä paimentamassa?"

 • 16. Aino

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Tämä on tyypillinen muistilappu viime viikkojen ajalta.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.