Hyppää pääsisältöön

4. Kiitokset taksinkuljettajalle!

Muistilappu, jossa lukee "En ole kotona ei tarvitse käydä".
Muistilappu, jossa lukee "En ole kotona ei tarvitse käydä". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet

Haluaisin jakaa tämän tarinan, koska en ole voinut osoittaa kiitollisuuttani helsinkiläiselle taksinkuljettajalle, joka huolehti nyt jo edesmenneen isäni turvallisesti kotiin Savonlinnaan.

Muistisairas isäni oli jättänyt oveensa lapun kotipalveluhenkilölle: "En ole kotona, ei tarvitse käydä."

Hän oli päättänyt lähteä aamujunalla Savonlinnasta Helsinkiin mukanaan reilu määrä seteleitä pojanpojalleen syntymäpäivälahjaksi. Rautatieasemalla hän kuitenkin oli hämillään ja tietämätön mihin hänen piti mennä. Ystävällisen taksin avulla hän kävi etsimässä poikaansa, jota hän ei tavoittanut, (kun ei ollut matkastaan ilmoittanut etukäteen,) eikä myöskään Espoossa asuvaa tuttavaansa, jonka ovella hän myös kävi kolkuttamassa.

Taksinkuljettaja oli viisas ja ymmärsi tilanteen, eikä jättänyt isääni vaaroille alttiiksi, vaan toi hänet turvallisesti kotiin Savonlinnaan. "Eikä maksanut paljon", oli isäni kommentti kotipalveluhenkilölle.

On ilo tietää, että on olemassa hyviä ja auttavaisia ihmisiä. Toivottavasti heitä löytyy vielä silloinkin, kun itse olen avun tarpeessa.

(Se, mitä toimenpiteitä tämä reissu ja siitä johtunut epätietoisuus aiheutti, onkin jo toinen juttu.)

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • Hoivakodissa

  Ihmetys on suuri, kun arvasin, että äiti on täällä hoidossa.

  "Mistä sie arvasit, et mie oon täällä?"

 • Autoajelulla taas kerran

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  "Siun ei tarvii katsoo ikkunasta, kun mie kerron, mitä näkyy."

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.