Hyppää pääsisältöön

Aloita nyt tähtiharrastus - tähystä Mars ja Saturnus iltataivaalta

Mars-planeetta
Mars näkyy syyskuussa matalalla, iltataivaalla Mars-planeetta Kuva: NASA Mars (planeetat)

Syksy on parasta aikaa tähtiharrastuksen aloittamiseen, kun illat ovat jo pimentyneet ja sää vielä riittävän lämmin. Alkusyksystä maa on tumma ennen lumentuloa, ja tähdet näkyvät pimeässä hyvin.

Tähtiharrastus ei alussa vaadi paljon. Tarpeen ovat vain hyvä tähtikartta, taskulamppu ja tähtikirkas ilta tai yö. Taskulamppu tarvitaan tähtikartan valaisemiseen pimeässä. Havaintopaikka kannattaa valita huolella niin, että taivas avautuu kunnolla nähtäväksi.

Aivan alussa kannattaa opetella tuntemaan muutama tähtikuvio, joiden avulla voi sitten suunnistaa tähtitaivaalla. Kaikille tuttu Otava on hyvä aloituskohde. Se löytyy tällä hetkellä melko matalalta pohjoisen suunnalta. Toinen jo alussa helposti löytyvä tähdistö on W:n muotoinen Kassiopeia, joka on nyt illalla lähes pään päällä.

Myös lounaan suunnassa olevat kirkkaat tähdet, Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair, jotka muodostavat niin sanotun Kesäkolmion, erottuvat helposti. Lännen suunnalla on kirkas Karhunvartijan Arkturus, joka kannattaa oppia tunnistamaan.

Kun muutamat tähtikuviot ovat jo hallussa ja suunnistaminen taivaalla niiden avulla onnistuu, voi alkaa opiskella hiukan hankalampia himmeämpiä tähdistöjä. Kiikarit voi myös ottaa avuksi ja kaukoputki avaa tietysti aivan uudenlaisen näkymän tähtiharrastukseen.

Jos taivaalla on planeettoja, ne saattavat aluksi häiritä tähtikuvioiden hahmottamista. Suuret planeetat Saturnus ja Jupiter ovat korkealla taivaalla ollessaan kirkkaampia kuin tähdet ja siksi ne erottuvat helposti.

Tähtikarttoja voi ostaa mutta niitä löytyy myös netistä tulostettavaksi. Myös URSAn vuosikirjassa on kuukausikohtaiset tähtikartat, joihin on merkitty myös planeetat.

Tähtiharrastusyhdistykset saattavat järjestää kursseja tähtitaivaan havainnointiin, mutta tähdistöjä voi opiskella itsenäisestikin.

Syyskuussa voi tähystellä illalla Marsin ja Saturnuksen

Syyskuussa Mars ja Saturnus näkyvät iltataivaalla auringonlaskun jälkeen matalalla lounaassa ja laskevat taivaanrannan taakse illan pimetessä.

Saturnus-planeetta
Saturnus näkyy iltataivaalla Saturnus-planeetta Kuva: NASA Saturnus (planeetat)

Uranus ja Neptunus näkyvät eteläisellä taivaalla illan jo pimennyttyä, mutta paljain silmin niitä ei erota. Uranus saattaa erottua kiikarissa mutta Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kaukoputki. Hyvä hakukartta on myös tarpeen. Nämä planeetat ovat kaukana ja näkyvät suurentavan linssin läpi vain pieninä vihertävinä läiskinä.

Venus ei tällä hetkellä näy, ja Merkurius ja Jupiter tulevat näkyviin vasta lokakuussa.

Syyskuussa nähdään Kuun puolivarjopimennys

Syyskuun 16. päivän illalla nähdään Kuun puolivarjopimennys. Jos tilannetta tarkastellaan Kuusta käsin, Aurinko paistaa silloin maapallon takaa toiselta reunalta Kuun pintaan. Jos taas Maasta käsin katsotaan Kuuta, Kuun väritys muuttuu hiukan himmeämmäksi.

Pimennyksen syvin vaihe koittaa klo 21.54, jolloin Kuun toinen reuna näyttää hiukkasen tummemmalta kuin toinen. Puolivarjopimennys on hankalampi erottaa kuin täydellinen kuunpimennys, jossa Kuu muuttuu selvästi kuparinpunervaksi.

Syysiltojen pimeydessä Linnunradan hieno valovyö erottuu hyvin valosaasteettomassa paikassa mutta kaupunkien valoissa sitä ei juuri erota. Linnunrata on varsin hieno kohde, jonka rakennetta kannattaa tutkailla.

Revontulikausikin on alkanut ja näitä pohjoisen taivaan värikkäitä vöitä on nähty jo useina iltoina ja öinä. Elokuussa revontulia nähtiin jopa pääkaupunkiseudulla. Iltalenkillä kannattaakin vilkaista ylös pohjoiselle taivaalle, josko reposet sattuisivat olemaan paikalla.

Lisää ohjelmasta

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede