Hyppää pääsisältöön

Eesti vabaks!

Rock Summer -festivaalin yleisöä Tallinnassa 1988
Valokuvaaja Kari Kuukka taltioi rockfestivaalin tunnelmat. Rock Summer -festivaalin yleisöä Tallinnassa 1988 Kuva: Kari Kuukka teeman rockdokumentit

Tallinnassa kesällä 1988 järjestettiin suuri kolmipäiväinen rockfestivaali. Suomessa festivaalia kutsuttiin nimellä Glasnost Rock ja Virossa nimellä Rock Summer. Suomalaisrokkarit saivat huomata olevansa keskellä laulavan vallankumouksen alkua.
Konsertti Teemalla torstaina 1.9. klo 23.30, dokumentti perjantaina 2.9, klo 17.00. Areenassa 30 päivää.

Suomalainen paikallisradiopomo ja viihteen monitoimimies Markku Veijalainen lähti vuonna 1988 toteuttamaan hurjaa unelmaa: ensimmäistä suurta kansainvälistä rock-festivaalia Neuvostoliittoon, Tallinnan legendaariselle Laululavalle Neuvosto-Viroon. Esiintyjäkaarti oli vaikuttava: Eppu Normaalin ja Juice Leskisen kaltaisten suomirockin ikonien ja Viron omien tähtien lisäksi lavalle astelivat muiden muassa John Lydon alias Johnny Rotten ja 1980-luvun hittitehdas Big Country.

Tarkoitus oli järjestää unohtumaton kesäjuhla ja rock-elämys neuvostovallan alla eläneille virolaisille. Elokuisesta viikonlopusta muodostui kuitenkin yllättäen jotain aivan muuta. 150 000 ihmistä pääsi todistamaan, miten viattomasta festivaalista tuli osa Viron laulavaa vallankumousta, jossa suomalaiset ja virolaiset tähdet uhmasivat tilaisuutta valvoneita KGB-agentteja, miliisejä ja puna-armeijan sotilaita ja vaativat Viron vapauttamista.

Helsinkiläinen Radio Ykkönen kuvasi ja äänitti koko kolmipäiväisen tapahtuman, jota Suomessa kutsuttiin nimellä Glasnost Rock ja Virossa nimellä Rock Summer. Nauhat unohtuivat Veijalaisen varastoon yli kahdeksi vuosikymmeneksi. Syksyllä 2011 tuosta ainutlaatuisesta, suurimmaksi osaksi ennen näkemättömästä materiaalista tehtiin dokumentti Eesti vabaks! Rockfestivaali joka ei päättynyt.

Dokumentissa hankkeen suomalaiset ja virolaiset puuhaajat kertovat, miten mahdottomasta tehtiin mahdollinen. Pave Maijanen, Martti Syrjä, Sakari Kuosmanen ja muut suomalaisen rockin veteraanit valottavat, millaista oli lähteä ensimmäisen kerran keikalle Neuvostoliittoon ja ajautua puolivahingossa taistelemaan sähkökitara kädessä vapaan Viron puolesta.

Nouhau Productions Oy:n Teemalle tuottaman kaksiosaisen kokonaisuuden on käsikirjoittanut Sanna-Sisko Tohka. Sen ovat ohjanneet Tohka ja Markku Veijalainen.

Dokumentti ja konsertti saivat ensi-iltansa Teemalauantaissa 3.9.2011, kun Viron uudelleenitsenäistymisestä oli kulunut 20 vuotta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa