Hyppää pääsisältöön

Mistä juttelisin muistisairaan läheiseni kanssa?

Vanha perhepotretti ja ystäväkirja-teksti.
Vanha perhepotretti ja ystäväkirja-teksti. Kuva: Marja Söderlund / Yle olen jossain,muistisairaudet,Ystäväkirja

Ystäväkirja-sivut on tarkoitettu yhteiseen muisteluun muistisairautta sairastavan ihmisen ja hänen läheisensä käyttöön.

Ystäväkirjan sivut (osa A) on suunniteltu muistisairaalle ihmiselle itselleen täytettäväksi yksin tai läheisen avustuksella. Kuvassa on hän itse – ehkäpä kuvattuna yhdessä lapsuuden kuvansa kanssa. Ystäväkirjan lisäsivut (osa B) on tarkoitettu muistisairaan ihmisen luona vieraileville läheisille täytettäviksi. Yhteiskuva muistisairaan ihmisen kanssa voi olla joko menneisyydestä tai tästä hetkestä. Näistä sivuista voi koota yhteen Ystäväkirja-kansion lahjaksi muistisairaalle läheiselle.

Lataa Ystäväkirja A

Lataa Ystäväkirja B

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • Paimenessa

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Pötköteltiin äitin kanssa joulupäivänä aamutirsoilla vierekkäin mun sängyssä. Äiti kysyi: "Pitikö siun käyvä lehmiä paimentamassa?"

 • 16. Aino

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Tämä on tyypillinen muistilappu viime viikkojen ajalta.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.