Hyppää pääsisältöön

Musta lista

Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt.
Woody Allen on Howard Prince Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt. the front,Teemalauantai

Yhdysvaltojen 1950-luvun kommunistivainoista kertova draamakomedia, jossa mies lainaa nimeään mustalle listalle joutuneelle käsikirjoittajalle.

Amerikkalaisen kommunistijahdin kiivaimpaan aikaan 1940-luvun lopulta lähtien vasemmistolaisiksi epäillyt ja muuten vain liberaalit elokuvantekijät pistettiin epäviralliselle “mustalle listalle”, jolle joutuneet eivät enää saaneet töitä elokuvateollisuuden parista. Kuuluisimpia mustan listan uhreja olivat Joseph Losey, Edward Dmytryk ja Dalton Trumbo, jonka elämästä valmistui taannoin uusi hieno elokuva.

Kaikkiaan listalle joutui kolmisensataa viihdeteollisuuden henkilöä. Loseyn tavoin jotkut siirtyivät Eurooppaan jatkaakseen elokuvien tekemistä. Osa taas Trumbon tavoin jatkoi työntekoa salanimellä tai käyttämällä jonkun tuttavan nimeä julkisivuna. Dmytryk joutui vankilaan ja siirtyi sitten Englantiin mutta palattuaan Yhdysvaltoihin ja nimettyään tuntemiaan kommunisteja pystyi sitten jatkamaan elokuvantekoa suhteellisen normaalisti.

Martin Rittin ohjaama elokuva Musta lista (The Front, 1976) kertoo tähän tilanteeseen joutuneiden ihmisten hankalista vaihtoehdoista. Woody Allenin esittämä newyorkilaisen ravintolan kassanhoitaja Howard Prince alkaa vanhan koulutoverinsa pyynnöstä toimia kolmen mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan kulissina. He julkaisevat tekstinsä Princen nimissä mutta samalla tekevät Princestä kuuluisuuden, joka joutuu sitten itse kommunistiepäilyjen ja kuulustelujen kohteeksi.

Musta lista on rehellinen mutta myös hauska elokuva tuon vainoharhaisen aikakauden mielettömyyksistä. Elokuva ei saarnaa tai syyttele sormella osoittaen, ja sen rehellistä näkökulmaa voi pitää jopa yllättävän lempeänä, kun muistetaan, että ohjaaja Martin Ritt, käsikirjoittaja Walter Bernstein ja näyttelijöistä Zero Mostel, Herschel Bernardi, Lloyd Gough ja Joshua Shelley olivat kaikki aikoinaan mustalla listalla.

Musta lista on muuten yksi ani harvoista elokuvista, joissa Woody Allen esiintyy “vain” näyttelijänä eli ei ole itse ohjannut tai kirjoittanut kyseistä elokuvaa.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

Elokuva on nähty Teeman sananvapausviikolla syksyllä 2015 osana Teemalauantaita.

 • Musta lista (The Front), USA 1976. O: Martin Ritt. N: Woody Allen, Zero Mostel
Kommentit
 • Uuden Kinon kevät 2019

  Lyhytelokuvia, joita näet televisiosta vain Yleltä.

  Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua. Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

Yle Teema