Hyppää pääsisältöön

Olen jossain radiodokumentti ja audiosarja

Miltä absurdiksi muuttunut, tragikoomisia piirteitä sisältävä arki tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole? Olen jossain -radiodokumentti avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan.

Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairaan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa ajanjaksolta, jolloin äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin intervalliosastolla. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Todellisia tarinoita: Olen jossain -radiodokumentti( 45 min.) (v. 2017) avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan, äidin ja tyttären yhteiseen arkeen.

Uusin osio on Olen jossain - muistaakseni -audiodokumenttisarja (5 X 15 min.) (v. 2021) Siinä Todellisia tarinoita: Olen jossain -radiodokumentin sisältö on jaettu neljään ensimmäiseen jaksoon. Sarjan viimeinen, viides jakso, koostuu kokonaan uudesta materiaalista. Olen jossain - muistaakseni osa 5/5 päivittää Ailin elämää ja korona-arkea hoivakodissa, jossa Aili on asunut v. 2017 alkaen.

Ohjelman toteutus:
Musiikki: Lauri Wuolio
Äänisuunnittelu: Kai Rantala (radiodokumentti) ja Petrus Rapo (audiodokumenttisarja)
Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuula Rajavaara
Tuottaja: Hannu Karisto

Todellisia tarinoita: Olen jossain radiodokumentti oli ehdolla PRIX EUROPA 2017 kilpailussa.

Festivaalilogo ja teksti: Nominated for Prix Europa 2017 The European Broadcasting Festival
Festivaalilogo ja teksti: Nominated for Prix Europa 2017 The European Broadcasting Festival Kuva: Yle olen jossain
 • 18. Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista.

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista. Kuva kertoo yksinäisyydestä ja epävarmuudesta, onko ollut oikeassa paikassa ja uskotaanko häntä. Aluksi tämä lappu nauratti niin meitä omaisia kuin hoitajiakin. Ja välillä myös Aunea itseään.

 • Hoivakodissa

  Ihmetys on suuri, kun arvasin, että äiti on täällä hoidossa.

  "Mistä sie arvasit, et mie oon täällä?"

 • "Ota äiti mukaan töihin" päivä 2019

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Ylessä on toukokuussa "Ota äiti mukaan töihin" -päivä. Me otettiin Ailin kanssa jo förskottia huhtikuussa 2019.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.