Hyppää pääsisältöön

Räppärit pikku nilkkeinä Pahan Kukat -lähiöleffassa: Mikael Gabriel ja Juno ovat katu-uskottavia diilereitä

Räppärit nähdään väkivaltaa ja seksiä tihkuvissa kohtauksissa.

Velipuolien Sipen (Viljami Nojonen) ja Jon "Juno" Korhosen suhde toisiinsa muodostavat elokuvan punaisen langan. // Kuva: Solar Films

Tämän syksyn trendi on se, että elokuviin otetaan näyttelemään tunnettuja muusikoita – erityisesti räppäreitä.

Elokuussa ensi-iltansa näki Bodom, jossa Mikael Gabriel näyttelee pääroolissa pahaa poikaa. Räppäri Uniikki nähdään katutappelijana Tuukka Temosen Teit meistä kauniin -elokuvassa. Lisäksi ensi vuonna Noah Kin tullaan näkemään lähiönuorena Samuli Valkaman elokuvassa Saattokeikka. Myös räppäri Tuomas Kauhanen nähdään pahiksen roolissa Lauri Laukkasen elokuvassa Volume.

Pinnallisesti voisi siis todeta, että nykyajan Suomi-leffoissa nähdään yhä enemmän räppäreitä pahiksina. Heidän luultavasti toivotaan tuovan mukanaan katu-uskottavuutta ja omia fanejaan leffateattereihin.

Antti J. Jokisen Pahan Kukat noudattelee samaa linjaa: päärooleissa nähdään räppärit Jon "Juno" Korhonen ja Mikael Gabriel – pahoina poikina. Mutta miten he pärjäävät valkokankaalla? Elokuva saa ensi-iltansa 30. syyskuuta, mutta YleX pääsi katsomaan elokuvan nyt.

Pahan kukat -elokuvan juliste: Viljami Nojonen, Jon "Juno" Korhonen, Deofracias Masomi (räppäri Gracias), Diana Tenkorang, Mikael Gabriel ja Joni Alhonen. // Kuva: Solar Films

Pikku nilkkien rötöstelyä yhteiskunnan syrjemmällä puolella

Pahan Kukat -elokuvaa kuvaillaan katu-uskottavaksi jengidraamaksi, jossa nuoret kamppailevat lähiölevottomuuksien paineessa. Osin rappioromantiikkaa tihkuvassa leffassa vellotaan koko ajan painostavassa pohjavireessä: tunnelma kiristyy kohtaus kohtaukselta.

Elokuvan ohjaaja Antti J. Jokinen on kertonut haastatteluissa, että leffassa nähdään paljon ihmisiä, jotka ovat kokemattomia näyttelijöitä. Jokinen kertoi Helsingin Sanomissa, kuinka amatöörinäyttelijöiden runsas määrä tekee Pahan Kukat -elokuvasta hänen mielestään aidon ja rosoisen. Päähenkilöt on kuitenkin valittu äärimmäisen tarkkaan, ja Me Naiset kertookin päähenkilöiden käyneen jopa viisi kertaa koekuvauksissa.

Katu-uskottavuuden kannalta ei olla ainakaan aivan hakoteillä. Elokuvassa nähdään ihmisiä, jotka ovat nähneet myös elämän nurjempaa puolta. Jokinen kuvailee Junoa nuoreksi, joka on oikeasti nähnyt lähiöelämää. MG on puhunut julkisuudessa, kuinka oli rötöksiä tekevä ongelmanuori ja päätyi lopulta koulukotiin.

Pahan Kukat -elokuvassa Juno on pääroolissaan 26-vuotias pikku nilkki, joka rettelöi ryöstämällä kioskin ja tienaa diilaamalla huumeita MG:n näyttelemän Mazin kanssa. Juno koettelee perhesuhteitaan jäädessään poliisin haaviin tämän tästä. Maz tavoittelee kovempia keikkoja ja viihtyy asetta heilutellen. Tunnelma harmaassa lähiössä on rosoista ja väkivallan värittämää. Junoa ajaa tarve saada rahaa, jotta hän voisi muuttaa pois kulmilta tyttöystävänsä kanssa.

Jon "Juno" Korhonen näyttelee Antti J. Jokisen Pahan kukat -elokuvassa yhtä päähenkiöistä. // Kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen

Apua, milloin he mokaavat?

Nykyajan räppäri-näyttelijä -buumin keskellä tekee mieli heittäytyä epäileväiseksi. Onko tästä nyt mihinkään? Vaikka leffaa ja räppäreitä seuraisi kuinka kriittisenä, jossain kohtaa pitää todeta oma ahdasmielisyys: eihän tämä ole huono tai nolo.

Pakko myöntää, että MG ja Juno tosiaan istuvat rooleihinsa, eikä vaivaannuttavia hetkiä oikeastaan tule. Tiedä sitten johtuuko tämä siitä, että räppärit tosiaan osaavat näytellä, vai siitä että hyvällä ohjauksella mahdolliset heikkoudet on osattu häivyttää. Elokuva on myös täynnä amatöörinäyttelijöitä, joten kaksikko ei joudu ihan samalle viivalle maan huippukaartiin rinnastettavaksi. Toki elokuvassa pienemmissä päärooleissa nähdään myös Krista Kosonen ja Tommi Korpela, mutta se ei räppäreitä huonoon valoon saata.

Juno saa todella paljon ruutuaikaa ja tarjoaa uskottavan kuvan pikkurikollisesta, joka juoksee tottuneesti milloin virkavaltaa ja milloin muita rikollisia pakoon naama peruslukemilla. Herkät hetket epätoivon syövereissä ja tyttöystävän kanssa sujuvat myös hyvin.

Juno nähdään myös seksikohtauksessa, jotka ovat tunnetusti näyttelijöille sieltä haasteellisesta päästä. Tästäkin selvitään ilman noloilua, mutta melko rohkean kohtauksen tähti kuitenkin on Junon tyttöystävä Almaa näyttelevä Diana Tenkorang. Mitään suuria ja syvällisiä tunnekuohuja Junon hahmo ei katsojalle oikein tarjoa.

Sama pätee MG:ssä, vaikka häntä ei ruudulla nähdä lähellekään yhtä paljon kuin Junoa. Maz on kovanaama, joka liikkuu alamaailman kulmilla tottuneesti aina pornokaupasta metsään huumeiden etsinnässä. Mazin hahmo on parissa kohtaa myös muutakin, kuin vain asetta heilutteleva kovanaama, mutta ei hänenkään kohdalla tippa linssissä olla.

Tässä leffassa ei siis päästä erityisesti näkemään räppäreiden suoritusta herkkinä tunteiden tulkkeina. Toisaalta, eipä herkistely olisi edes välttämättä sopinut hahmoille, jotka ovat katujen kovia kasvatteja.

Pitää myös muistaa, että leffa on paljon muutakin kuin vain pahisräppäreiden seuraamista. Elokuvan pääroolissa nähdään myös punkkarina Viljami Nojonen (Junon velipuoli Sipe), joka on leffan keskeinen hahmo. On myös aivan pakko mainita Junon stressaantunutta Arttu-isää näyttelevä Eero Aho, joka erottuu edukseen. Ahon hahmo ja tulkinta on se, jonka kautta katsoja pääsee näkemään ja kokemaan oikeasti suurempia tunteita.

Elokuva tarjoaa myös mielenkiintoisen kattauksen musiikkia, sillä tarinaa tahdittaa milloin räppi, milloin punkki. Pätkässä kuullaan muun muassa SMC Lähiörottia, The Exploitedia ja Palefacea.

Elokuva on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen tapaus. Kiinnostavia seikkoja on monia, kuten räppäreiden pärjääminen valkokankaalla, amatöörinäyttelijöiden suuri määrä ja Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Jokisen saama palkinto ohjauksesta. Elokuva on myös visuaalisesti erittäin kiinnostava.

Lisäksi aihe on ajankohtainen: syrjäytyneitä nuoria, soihtukulkueita, ja yhteiskunnan kiristyvää tunnelmaa. Uutiset ja poliitikkojen puheet kuuluvat elokuvassa taustahälynä. Arjessa tunnelma purkautuu väkivaltana ja pahana olona.

Lue myös:

Mikael Gabriel näyttelee Bodom-leffassa tyypillistä pahaa poikaa – eli toteuttaa unelmaansa, vaikka vihaa kauhuleffoja

Räppäri Noah Kin elokuvan pääosaan – näyttelee lähiönuorta, joka tutustuu vihamieliseen rasistiin

Kotimainen jengidraama palkittiin Shanghaissa – näin Mikael Gabriel ja Juno edustivat punaisella matolla

Räppäri Tuomas Kauhaselle elokuvarooli: Kuvasta voi päätellä, etten ole hyvis

Teit meistä kauniin on enemmän kuin bändielokuva: Apulanta-leffa on punkin säestämä sukupolvitarina lama-Suomesta

YleX Ensinäyttö: Uniikki räppää uusiksi yhden Apulannan hienoimmista kappaleista