Hyppää pääsisältöön

Sairaalahapen markkinat uusjaon kynnyksellä

Lääkehapesta ja sen käyttäjistä on kehkeytymässä kova taistelu Suomessa. Uusi yritys yrittää tunkeutua markkinoille, joka on vuosikymmeniä ollut kahden valmistajan hallussa. Markkinakuvion murtuminen saattaisi romahduttaa hinnat.

Suomen happimarkkinaa hallitsevat perheyritys Woikoski ja saksalaisomisteiseen Linde Groupiin kuuluva Aga. Vanhat toimijat haastaa pieni suomalaisyritys, jonka tarjoama vaihtoehtoinen menetelmä on vihdoin läpäissyt viranomaissyynin. Pellon terveyskeskus ryhtyi muutama viikko sitten itse tuottamaan paikan päällä lääkehappea potilaidensa tarpeisiin.

Pellon terveyskeskuksen vastaava lääkäri Teemu Taulavuori kuvaa vanhaa pulloihin perustunutta systeemiä jäykäksi, kalliiksi, haavoittuvaksi ja riskialttiiksi. ”Generaattori ja oma tuotanto taas on helpompi ja edullisempi vaihtoehto”.

Haastajan, Kankaanpäässä toimivan Laser Gasin toimitusjohtaja Rauno Hakala kertoo yrityksensä kauppaaman laitteiston valmistavan ”mahdollisimman halvasta raaka-aineesta – perusilmasta – mahdollisimman arvokkaita, ultrapuhtaita kaasuja”.

Hakala on kaupitellut generaattorilla tuotetun lääkehapen järjestelmää sairaaloille ja terveyskeskuksille pari vuosikymmentä. Sen avulla hoitolaitokset voisivat tuottaa hapen itse paikan päällä. Hinta olisi murto-osa nykyisestä.

Hakala katsoo, että esteenä uudelle happiteknologialle on erityisesti ollut lääkealan turvallisuudesta vastaava viranomainen eli Fimea. Hakala väittää Fimean suojelevan perinteisten kaasuntoimittajien asemaa.

”He ovat varsin tehokkaasti 25 vuotta toimineet jarruna tämän tekniikan käyttöönotolle”, Hakala sanoo.

Fimeaa valvovassa Sosiaali- ja terveysministeriössä väitettä ei hyväksytä. ”Olen vakuuttunut, että Fimea toimii puolueettomasti ja pyrkii vain takaamaan, että kaikki lääkkeet – myös kaasut – ovat laadultaan kunnossa. Ja että ongelmia ei esiintyisi ainakaan sen takia, ettei valvonta pelaa”, lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoo MOT:lle.

Woikoski ja Aga puolestaan ovat pitäneet uutta tuotantomenetelmää jopa vaarallisena, ja katsovat, että sen tuottama happi ei kaikissa tilanteissa täytä laatuvaatimuksia.

”Potilaan kannalta me ollaan sellaisessa tilanteessa, että pahimmassa tapauksessa potilas joutuu koekaniiniksi”, Woikosken toimitusjohtaja Clas Palmberg sanoo.

Euroopan unioni salli vuonna 2011 generaattorilla tuotetun lääkehapen sairaalakäytön perinteisen, pullotettuna hankitun hapen rinnalle. Euroopassa happigeneraattorit ovat käytössä ainakin kymmenessä maassa.

MOT: Happikaupan harvainvalta
TV 1 maanantaina 5.9.2016 klo 20

Artikkelia muokattu: korjattu lääkäri Teemu Taulavuoren nimi.

Terveys

Kommentit