Hyppää pääsisältöön

Tutustu ja osallistu Olen jossain -näyttelyyn

Kuva vanhuksen kädestä, joka pitelee vanhaa valokuvaa sekä teksti "Olen jossain -kiertonäyttely"
Olen jossain -kiertonäyttely on esillä Kuopiossa pysyvästi Kuva vanhuksen kädestä, joka pitelee vanhaa valokuvaa sekä teksti "Olen jossain -kiertonäyttely" Kuva: Yle / Kirsi Kukkarainen olen jossain

Interaktiivisen Olen jossain -valokuvakiertonäyttelyn ensimmäinen etappi oli TILA galleriassa Helsingissä 2016. Sieltä kuvien reitti on kulkenut vuoden 2017 aikana Tampereelle, Kotkaan, Vantaalle, Pasilaan, Kuopioon, Rovaniemelle ja Espooseen muistiyhdistysten vieraaksi. Oman kodin se saa vuoden 2018 alusta Pohjois-Savon Muisti ry:n tiloista, Lapinlinnankatu 2, Kuopio. Tervetuloa näyttelyyn!

Olen jossain – elämää muistisairauden kanssa -kiertonäyttelyssä on nähtävillä on Marja Söderlundin ottamia valokuvia.


Kuva kuvassa -teoksissa henkilöt (Pirkanmaan muistiyhdistyksen jäseniä) ovat asettuneet kameran eteen oman lapsuus- tai nuoruuskuvan kanssa. Heihin liittyvät seitsemän Ystäväkirjaa ovat selailtavissa näyttelyssä. Tarkoituksena on innostaa kokeilemaan sivuja myös läheisen muistisairaan kanssa. Ohjeet löytyvät näyttelystä. Ystäväkirjan ideaan voi tutustua myös Olen jossain -verkkosivuilla.

Näyttelyssä on mahdollisuus jakaa omia kokemuksia elämästä muistisairauden kanssa. Onko sinulla ehkä tallessa muistilappu, johon liittyy tarina, jonka haluaisit jakaa? Voit lahjoittaa sen kiertonäyttelyyn verkkosivuston kautta.

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

 • 18. Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista.

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista. Kuva kertoo yksinäisyydestä ja epävarmuudesta, onko ollut oikeassa paikassa ja uskotaanko häntä. Aluksi tämä lappu nauratti niin meitä omaisia kuin hoitajiakin. Ja välillä myös Aunea itseään.

 • Hoivakodissa

  Ihmetys on suuri, kun arvasin, että äiti on täällä hoidossa.

  "Mistä sie arvasit, et mie oon täällä?"

 • "Ota äiti mukaan töihin" päivä 2019

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Ylessä on toukokuussa "Ota äiti mukaan töihin" -päivä. Me otettiin Ailin kanssa jo förskottia huhtikuussa 2019.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.