Hyppää pääsisältöön

Ilta Queenin seurassa: Bohemian Rhapsodyn synty ja konsertti Hammersmith Odeonissa

Freddie Mercury Hammersmith Odeonissa 1975. Kuva dokumentista Queen: From Rags to Riches. Myös konserttitaltiosta Queen: A Night at the Odeon.
"I'm just a poor boy, I need no sympathy..." Freddie Mercury Hammersmith Odeonissa jouluna 1975. Freddie Mercury Hammersmith Odeonissa 1975. Kuva dokumentista Queen: From Rags to Riches. Myös konserttitaltiosta Queen: A Night at the Odeon. Queen,Freddie Mercury,queen: from rags to riches,Teemalauantai

"Is this the real life? Is this just fantasy?"
Queenin matka maailmanmaineeseen ja Bohemian Rhapsodyn synty.
Teemalauantain kaksi Queen-dokumenttia päiväuusinnassa Teemalla 7.4.2018 klo 12.00 Areenassa huhtikuun loppuun asti.

Teemalauantaiden syksy 2017 päätetään muistelemalla Queen-yhtyeen jättimenestystä, marraskuussa 1975 ilmestynyttä albumia A Night at the Opera ja sen superhittiä Bohemian Rhapsody.

Mystinen, koominen ja traaginen Bohemian Rhapsody on kuusiminuuttinen pienoisooppera, jonka salaisuuksia pohditaan yhä, yli 40 vuotta levyn ilmestymisen jälkeen. Kappale ei aluksi kelvannut singleksi levy-yhtiölle, mutta niin vain siitä tuli listaykkönen ja yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä singlejä. Kappaleesta tehty mainosvideo oli myös ensimmäisiä musiikkivideoita.

Illan avaa BBC:n uusi tv-dokumentti Queen: From Rags to Rhapsody. Se kertoo bändin uran alkuvaiheista vuoden 1975 täysosumaan Bohemian Rhapsodyyn asti. Mukana on paljon materiaalia levytysstudiosta, ennennäkemättömiä arkistojen aarteita sekä yhtyeen jäsenten uudet 40-vuotisjuhlahaastattelut.

Kitaristi Brian Mayn, rumpali Roger Taylorin ja basisti John Deaconin lisäksi ääneen pääsee laulaja-pianisti Freddie Mercury (1946–1991), joka muistelee arkistopätkissä Bohemian Rhapsodyn tekoa. Bohemian Rhapsody oli täysin Freddie Mercuryn luomus.

From Rags to Rhapsody täydentää Rhys Thomasin ohjaaman Queen-trilogian. Myös aiemmat dokumentit Queen: Elämämme päivät ja Freddie Mercuryn tarina on esitetty Teemalla.

Queen-yhtye noin vuonna 1975. Arkistokuva tv-dokumentista Queen: From Rags to Rhapsody.
Queen vuonna 1975. Queen-yhtye noin vuonna 1975. Arkistokuva tv-dokumentista Queen: From Rags to Rhapsody. Queen,Teemalauantai,queen: from rags to rhapsody,populaarimusiikki,Freddie Mercury,Brian May,rock

Dokumentin jälkeen päästään seuraamaan Queenin legendaarista konserttia Lontoon Hammersmith Odeonissa jouluna 1975. Suorana BBC:llä esitetty, bootlegeina vuosikymmenet kiertänyt livetaltiointi Queen: A Night at the Odeon julkaistiin virallisesti vasta vuonna 2015. Konsertissa yhtye esittää ensimmäisiä kertoja livenä Bohemian Rhapsodyn, jota oli studiossa työstetty viikkokausia.

Teemalauantai 30.12.2017: Long Live the Queen!

  • Klo 20.04 Queen: From Rags to Rhapsody (Britannia 2015). Tv-dokumentti, ohjaus Rhys Thomas.
  • Klo 21.01 Queen: A Night at the Odeon (Britannia 1975/2015). Konserttitaltiointi.
  • Klo 22.10 Freddie Mercuryn muistolle (Britannia 1992). Konserttitaltiointi

Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksen jälkeen. Illan aikana nähdään myös Queenin musiikkivideoita, jotka eivät tule katsottaviksi Areenaan.

Ohjelmat on nähty edellisen kerran Teemalauantaissa 30.12.2017. Artikkelin alkuun on lisätty uusintatiedot 5.4.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa