Hyppää pääsisältöön

Katutaiteilija Banksy onkin Massive Attackin keulahahmon johtama ryhmä? Tämä teoria käy nyt kuumana

Bändin keikkakalenteri sopii usein yhteen Banksyn taiteen kanssa.

Massive Attackin keulahahmo Robert Del Naja. // Kuva: EPA/Regina Kuehne

Journalisti Craig Williams julkaisi netissä teorian, joka aiheutti maailmanlaajuisen huhumyllyn ehkä maailman tunnetuimman katutaiteilijan henkilöllisyydestä. Netti sekosi, ja ympäri maailmaa on uutisoitu, voisiko maailmankuulu katutaiteilija Banksy olla brittiläisen trip hop -bändi Massive Attackin keulahahmo Robert ”3D” Del Naja.

Williams kuitenkin kirjoittaa myös, ettei usko Banksyn olevan vain yksi henkilö, vaan tiimi ihmisiä jotka seuraavat bändiä ympäri maailmaa – ja tätä ryhmää johtaa juurikin Del Naja.

Journalisti Williams perustelee teoriaansa sillä, että Banksyn teokset ovat ilmestyneet ympäri maailmaa paikkoihin, joissa Massive Attack on lähiaikoina esiintynyt. Williamsin havainnon mukaan viimeisen 12 vuoden aikana Banksyn teoksia on ilmestynyt lyhyessä ajassa juuri niihin paikkoihin, missä bändi on käynyt kiertueella keikoilla. Daily Mail kokosi havainnoista kartan:

Williamsin teorian pohjalta tehdyssä kartassa näkyy, kuinka esimerkiksi bändillä oli keikka Bostonisssa lokakuun 19. päivä vuonna 2010, ja Banksyn teos huomattiin kaupunkikuvassa heti saman kuun aikana. Karttaan on myös nostettu se, kuinka Massive Attack perustettiin Britannian Bristolissa 1988, ja Banksyn ensimmäinen teos nähtiin samaisessa kaupungissa parin vuoden sisällä tästä.

Del Naja on tunnetusti tehnyt graffiteja 80-luvulla, ja hän on kertonut olevansa maailmankuulun Banksyn ystävä. Williams kuvailee Del Najan olleen aikoinaan pioneeri käyttäessään ”stencil” eli sapluunatekniikkaa katutaiteessaan. Tämä tyyli on tuttua myön Banksylle.

Banksy nousi sissimäisellä taiteellaan hiljalleen 1990-luvulta suuren yleisön tietoon. Banksyn teokset ovat usein provosoivia, kantaaottavia ja humoristisia. Vaikka kyse onkin kaduilta lähteneestä taiteesta, on Banksyn teoksia myyty huikeilla summilla. Hän on myös kertonut aiemmin, että Del Naja on vaikuttanut hänen taiteeseensa.

Varmistusta tai kommenttia teoriaan henkilöllisyydestä ei ole tiettävästi saatu kummaltakaan taholta.

Banksyn teos heinäkuulta 2016 koulun pihalla. // Kuva: EPA/Neil Munns

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun jonkun arvellaan olevan Banksy. Esimerkiksi vuodesta 2008 on spekuloitu, että brittiläinen katutaiteilija Robin Gunningham voisi hyvinkin olla Banksy. Jotkut asiantuntijat ovat myös analysoineet Banksyn ja Gunninghamin tyyliä, jonka seurauksena totesivat teorian olevan täysin mahdollinen.

Lue myös:

Banksyn Dismaland-huvipuisto muuntuu pakolaisten hätämajoitukseksi

Vanha valeuutinen Banksyn pidätyksestä leviää – ihmiset luulevat aidoksi

Katutaiteilija Banksy parodioi Syyrian kapinallisten taisteluvideoita

Banksyn taidetta myytiin korkeaan hintaan Lontoossa

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.

 • Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä”

  Nelli Matulan suosiolla on myös varjopuolensa.

  Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä” 24-vuotias poppari puhui YleX:lle visioista, “bränditasapainosta” ja siitä, miten noustaan Suomen tunnetuimmaksi uudeksi artistiksi. Suosiolla on myös varjopuolensa. Seiskan paparazzi päivysti kerran kaksi viikkoa pusikossa hänen etuovellaan. Stalkerit ovat piinanneet verkossa ja kasvotusten.