Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Mistä tiedän palaudunko? Miten treenata polvivammaisena? Läskimyytinmurtajat kysyvät ja personal trainer Timo Haikarainen vastaa osa 3

Personal trainer Timo Haikarainen
Personal trainer Timo Haikarainen Kuva: YLE / Eve Mantu eve mantu

Kuntosalit kuhisevat väkeä aina alkusyksystä. On uusien alkujen ja suurten lupausten aika. Personal trainer Timo Haikarainen kannustaa sitkeyteen ja oman kehon kuunteluun. Tässä läskimyytinmurtajien kysymyksiä ja kuntogurun vastaukset.

Miten kannattaa lähteä treenaamaan tapaturman jälkeen?

Nilkkani murtui. Kahdeksan viikon toipumusaikana peruskunto pääsi romahtamaan.

Hienoa, että suunnittelet taas treenin aloittamista! Aluksi hyvät uutiset:

Uutinen 1: Kahdeksan viikon aikana kuntosi ei ole romahtanut aivan totaalisesti. Esimerkiksi hapenottokyky on heikentynyt, mutta jos olet kuntoillut vähänkään pidemmän ajan ennen tapaturmaa, pudotus on todennäköisesti ominaisuudesta riippuen noin 10-20%. Loukkaantuneessa jalassasi voima ja lihasmassa ovat saattaneet vähentyä enemmän, koska olet joutunut varomaan sen kuormittamista. Kyllä tuollainen pudotus tuntuu, se on selvä. Mutta hyvät uutiset eivät loppuneet tähän.

Uutinen 2: Treenitauon jälkeen sekä kestävyys, lihasvoima että lihasmassa kehittyvät takaisin lähtötasolle huomattavasti nopeammin kuin niiden kehittäminen vammaa edeltävälle tasolle kesti. Tätä ilmiötä kutsutaan lihasmuistiksi. Niinpä pääset kuntoon todella nopeasti, kun taas pääset treenaamaan. Tästä kerron myös videolla, jossa Jenny käynnistelee syksytreenejä laiskan kesän jälkeen.

Entä treeniohjeet?

Nilkan suhteen sinun kannattaa konsultoida henkilökohtaisesti kuntoutuksen ammattilaista, fysioterapeuttia. En voi antaa etänä tarkkoja ohjeita, sillä a) en tiedä vammasi taustaa ja b) en ole kuntoutuksen ammattilainen, vaikka ihmisen anatomian ja hermolihasjärjestelmän toiminnan hyvin tarkasti tunnenkin. Hanki siis jalan kuntouttamiseen yksilöidyt ohjeet.

Yleisellä tasolla sinun kannattaa aloittaa hieman matalammalla teholla ja noin 50% siitä määrästä, mitä teit ennen vammaa, olettaen, että treenasit säännöllisesti. Tee neljä ensimmäistä viikkoa matalatehoista pitää-pystyä-puhumaan-puuskuttamatta –treeniä kestävyyspuolella ja lisää treenien viikkotason kokonaiskestoa viikoittain, vaikkapa 2-3*30 min treenistä kuukauden aikana 3*45-60 min treeniin.

Kuukauden jälkeen mukaan kannattaa ottaa jotain tehokkaampaa, jossa syke nousee hieman korkeammalle, vaikkapa jumppia tai vastaavia, jälleen nilkka huomioiden ja henkilökohtaisia kuntoutusohjeitasi kunnioittaen. Tällainen treeni kerran viikossa varmistaa, että kestävyyskuntosi jatkaa kohoamistaan.

Voit treenata lihasvoimaa nilkkasi tilanne huomioiden. Liikkeitä, joissa painoa ei ole jalan päällä (esim. istuen tehdyt ylävartalolaitteet salilla) voit tehdä hyvin vapaasti. Voit keskittyä tekemään näistä liikkeistä vahvuutesi, samalla kun kuntoutat nilkkaasi.

Urheilijat, jotka löytävät loukkaantumisestaan mahdollisuuksia, toipuvat vammoista nopeammin.― Läskimyytinmurtajien liikuntaguru Timo Haikarainen

Itse asiassa loukkaantuneita urheilijoita tutkittaessa on havaittu mielenkiintoinen juttu: Ne urheilijat, jotka löytävät loukkaantumisestaan mahdollisuuksia, toipuvat vammoista nopeammin. Eli jos vaikkapa nilkka rajoittaa jotain tekemistä, voit treenata napakasti ja kehittyä jossain muussa.

Salilla 2 treeniä viikossa, 2-3 treenisarjaa ja 8-12 toistoa per liike on hyvä lähtökohta. Ylävartalolle voi tehdä esim. 4-6 liikettä.

Summasummarum:

 1. seuraa alaraajojen suhteen kuntoutusohjeita tai konsultoi fysioterapeuttia
 2. aloita noin 50% aikaisemmasta treenimäärästäsi
 3. nosta määrää matalammalla teholla noin 1 kk
 4. nosta tehoa sen jälkeen ja
 5. siirrä kovempitehoisessa työssä fokusta yläkroppaan, jos alakroppa vaatii vielä kuntoutushuomiota tms.

Miten toimia polven kanssa, joka ei siedä koukistamista?

Polvilumpio haljennut aikoinaan (10v sitten) onnettomuudessa ja on koottu nauloilla. Periaatteessa kyykkyyn pääsen, mutta en sieltä enää pois ja portaat ovat hankalat. Kuntosalilla uskallan jalkalaitteessa päästää noin 60-70°kulmaan kevyillä painoilla (30kg). Onko mitään hyötyä?

Moikka!

Hatunnosto Sinulle on paikallaan! Pyrit pitämään itsesi liikkeessä ja toimintakykyisenä, vaikka polvessasi on rajoittava vamma, hienoa!

Näissä tapauksissa kannattaa aina konsultoida henkilökohtaisesti ja kasvokkain kuntoutuksen ammattilaista, eli fysioterapeuttia. Hän osaa arvioida tekemisesi näkemällä, miten polveasi voi ja uskaltaa kuormittaa. Samoin hän näkee, voiko tilanteeseen liittyä esimerkiksi jotain vammasta juurensa juontavia kompensoivia ongelmia, jotka haittaavat liikerataa ja liikkumista.

Hatunnosto on paikallaan!

En tiedä tarkkaan, mitä jalkalaitetta tarkoitat, mutta oletan sinun tarkoittavan jalkaprässiä. Tuollainen harjoitus ylläpitää jalan liikerataa ja harjoittaa lihaskestävyyttä jaloissa, siitä on siis hyötyä. Kuorma ei riitä tehokkaasti lisäämään reisiesi lihasvoimaa, sillä se on sen verran pieni (jos kyse on prässistä). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kehotan sinua lisäämään painoja ilman alussa mainitsemaani henkilökohtaista ammattilaisen arviointia.

Suosittelen siis lämpimästi, että hankit treeniin henkilökohtaiset ohjeet. Samalla saat arvion siitä, millaisia kestävyyslajeja voit tehdä. Vesiliikunta on esimerkiksi vahva veikkaukseni. Samoin lihaskuntopuolella löytyy varmasti paljon juttuja, joita voit tehdä.

Tsemppiä treeniin!

Kuinka paljon vielä pitäisi liikkua, että paino menisi alaspäin?

Olen viherrakentaja. Työpäivän aikana kyykin, konttaan, kurkottelen, kiipeän ja joskus hypinkin. Lapioin, haraan ja siirtelen käsin betonikiviä yli 1200 kg päivässä. Askelmittarissa on 12000-15000 askelta päivässä. Syön ihan tavallista ruokaa ja joka päivä herkkujakin. Miksi mä lihon koko ajan, hyvä kuntoguru, miksi?

Heippa!

Runsaasta liikkeestä huolimatta paino pyrkii ylöspäin -turhauttava tilanne, tiedän sen. Mutta onneksi se on useimmiten selätettävissä!

Aktiivisuusmääräsi on kunnioitettava! Pidä siitä kiinni, harva ihminen saa riittävästi arkiliikettä ja fyysistä aktiivisuutta näinä päivinä.

Syy siihen, miksi painosi ei putoa, on piilotettu kysymykseesi. Kyse on ruokavaliosta. Pelkkä fyysinen aktiivisuus ja liikunta nimittäin ovat erittäin huonoja painonpudottajia pitkällä aikavälillä. Pari kolme hassua kiloa yleensä karisee, sitten tulee tasanne. Lopulta ihminen yleensä sopeuttaa ruokamääränsä fyysiseen aktiivisuuteen ja hän lisää syömistään pitkälti alitajuisesti niin, että hän ei enää ole energiavajeessa –toisin sanoen kuluta enemmän kuin syö. Silloin rasva ei pala. Rasvanpoltto on fysiologinen mahdottomuus ellei kulutus ole energiansaantia suurempi.

Syy siihen, miksi painosi ei putoa, on piilotettu kysymykseesi.

Aktiivisuuttasi lisäämällä et pääse eteenpäin järkevällä tavalla, joten satsaa ruokaan ja etene seuraavasti:

Aloita kevyemmällä viilauksella. Jätä herkkuja reippaasti vähemmälle. Tämä saattaa toimia, tai sitten ei.

Miksi vastaan epämääräisesti kuin savolais-isäntä aikoinaan? Siksi, että ruokavaliosta annetaan yleensä ylimalkaisia ohjeita tyyliin: Jätä herkut pois ja laihdut! Kerran viikossa voi syödä mitä vaan! Esimerkiksi näistä vinkeistä kumpikaan ei välttämättä toimi – ellet ole energiavajeessa. Sinun on oltava energiavajeessa, jotta rasva vähenee kehosta. Tämä saattaa riittää, mutta..

Jos ylimalkaisempi ”vähennä herkkuja” ei toimi, sinun kannattaa ottaa käyttöön astetta systemaattisemmat keinot ja annoskokojen kontrollointi. Minulle tulee usein asiakkaita, jotka kertovat: ”Syön terveellisesti, mutta en laihdu!”. Oikeastaan koskaan ei ole kyse kehon toimintahäiriöstä, vaan siitä, että tätä sinänsä usein terveellistä ruokaa tulee syötyä liikaa.

Voit siis seurata syömisiäsi esimerkiksi ruokapäiväkirjaohjelman avulla. Verkosta löytyy useita, usein ilmaisiakin ohjelmia. Myös mobiiliapplikaatioita on saatavilla.

Tällaiset ohjelmat saattavat antaa sinulle suosituksen energiansaannista. Tähän liittyy pieni vaara. Jos syötät kaikki arkiliikkeesi ohjelmaan, se antaa sinulle todennäköisesti hieman optimistisia arvioita energiankulutuksestasi. Tämän sudenkuopan väistämiseksi, älä ainakaan liioittele arkiaktiivisuuttasi.

Yleistä tietoa liikunnan ja ruokavalion suhteista painonpudotuksessa voit lukea täältä.

Katse siis ruokaan ja kehitystä on luvassa!

Timo

Millaisella treenillä saa parhaiten ja nopeiten lisää lihasmassaa?

Ytimekkäästi: nousujohteisella kuntosalitreenillä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Parhaiten saat lihaksen kasvamaan seuraavin periaattein:

Treenaa koko keho kerralla 2-3 kertaa viikossa

Parin ensimmäisen viikon aikana kaksi treenikertaa riittää, mutta pyri nostamaan määrä kolmeen kertaan mahdollisimman pian. Lihaskasvu on pitkälti kiinni proteiiniaineenvaihdunnan vilkastumisesta ja yksi treeni kiihdyttää tätä noin 24-48 tunniksi.

Tee 6-10 liikettä eri puolille kehoa

Monipuolinen liikevalinta aktivoi useita lihaksiasi tiukasti ja ne vastaavat tehokkaasti treeniin.

Tee jokaisessa liikkeessä 2-3 sarjaa: Yksikin sarja kehittää, mutta 2-3 sarjaa kehittää tutkimusyhteenvetojen mukaan enemmän. Lepää sarjan välissä 1-2 minuuttia.

Tee sarjassa 8-12 toistoa: Lihas kasvaa tutkitusti erittäin suurella toistoalueella, mutta tämä alue on käytännöllisin aloittelijalle. Varmista, että teet sarjat lähelle uupumusta. Niin, että joudut puristamaan hammasta. Pidä kuitenkin huoli tekniikasta.

Lisää painoja

Nousujohteisuus on fyysisen treenin kultainen sääntö. Pyri lisäämään treeniliikkeisiin painoa heti, kun pystyt. Aloittelija pystyy lisäämään useimmissa liikkeissä painoja lähes jokaisessa treenissä.

Liikkeissä on kuitenkin eroja. Jalkaprässin kaltaisissa liikkeissä on helpompi lisätä painoja kuin esimerkiksi hauiskäännössä. Nippelistä kiinnostuneet voivat lukea aiheesta juttuni, joka kertoo tästä lisää. Aloittelijan treeniin pätee hyvä nyrkkisääntö: Jos voima ei kasva, lihas ei kasva.

Syö perusterveellisesti

Unohda lisäravinne- ja superfood-kauppiaiden höpö-höpö –puheet, joiden mukaan lihaskasvu on 90% kiinni ruokavaliosta.

Sanon usein kouluttaessani personal trainereita, että aloittelijan lihas kasvaa tehokkaasti vaikka suklaa-vanukas –dieetillä. En toki suosittele sellaista – kannattaa syödä terveellisesti.

Kärjistyksen tarkoitus on osoittaa, että jos aloittelija ei kehity salilla, yleisin syy on huonosti suunniteltu tai toteutettu harjoittelu.

Sitten vaan lihasta kasvattamaan!

Jos voima ei kasva, lihas ei kasva.

ps. Nopeasta lihaskasvusta ja lihaksen kasvuvauhdin rajoista kiinnostuneet voivat lukea innostavaa tietoa esimerkiksi tästä tekstistäni.

Mistä tiedän palaudunko?

Iän myötä tuntuu palautumiseen menevän tolkuttoman pitkä aika vähälläkin liikkumisella, esim. tasapainolaudalla keikkuessa ja kyykkyjä tehdessä. Onko ortostaattisen sykkeen mittaaminen luotettava keino palautumisen toteamiseen? Eli leposykkeen ja minuutti pystyynnoususta sykkeen ero korkeintaan 15-20. Tällainen löytyi googlaamalla.

Tämä on melko monimutkainen aihe, mutta koetetaan puristaa siitä esiin keskeisiä kohtia kuntoilijalle:

Palautumisen kohdalla on kriittisen tärkeää seurata omia tuntemuksia. Jos treeni tuntuu kulkevan hyvin ja suorituskyky kohoaa, tilanne on yleensä hyvä. Yliharjoittelun erittäin karkea tieteellinen määritelmä on se, että suorituskyky alkaa laskea.

Seuraavaksi kannattaa seurata todella tyypillisiä liiasta harjoittelusta kieliviä oireita:

 • vaikeus nukahtaa
 • heräily yöllä
 • hermostuneisuus ja lyhyt pinna
 • epänormaalit sykereaktiot (yleensä sydämentykytyksiä ja hetkessä kattoon pomppaava syke)
 • jatkuvasti kipeät ja ”pökkelöt” lihakset
 • jatkuva väsymys ja vetämätön olo

Yksi hyvä mittari on myös treenien kulkeminen. Jos kohdalle sattuu yksi huono treeni, ei kannata huolestua. Jos niitä tulee 2-3 putkeen, kannattaa levätä enemmän. Omia tuntemuksia ja treenin kulkemista seuraamalla pääsee todella pitkälle.

Objektiivisia (eli ei omaan tuntemukseen perustuvia) mittareita on myös olemassa. Yksi niistä on ortostaattinen koe. Tällainen koe tulee tosin tehdä ensin takuulla palautuneessa tilassa. Tämä tulos on vertailun lähtökohta.

Uudempaa teknologiaa on sykeväliseurantaan perustuva palautumisen arviointi. Se tehdään sykemittauksen tuloksia analysoimalla. Se on hyvä apukeino, jos pystyy mittaukseen satsaamaan. Mutta oman kehon kuuntelua ei saa unohtaa. Tutkimusnäyttökin viittaa siihen suuntaan, että on parasta yhdistää objektiivisten mittareiden tieto ja oman kehon kuuntelun kehittäminen.

Entä jos tunnistit itsesi useistakin alussa mainitsemistani oireista?

Kevennä treeniä reippaasti. Huilaa jopa 1-2 viikkoa kokonaan. Aloita sitten treeni maltilla. Enemmän treenaavien kannattaa keventää treeniään kevyillä viikoilla noin 3-4 viikon välein. Silloin treenata tulee vain noin puolet normaalista.

Lisää levon ja treenin keventämisen merkityksestä voi lukea tästä ja tästä tekstistäni.

Kotitreenaajalle lihaskuntovinkit: mitä kannattaisi tehdä ja millä välineillä?

Olin ennen kuntosalin jäsen ja kävin ohjatuissa lihaskuntojumpissa. Koin salijäsenyyden liian hintavaksi ja aloin treenata kotona. En kuitenkaan saa kotiliikunnasta samanlaista tatsia hommaan, vaan aina tuntuu jokin menevän pieleen. Missä vika, kun vatsalihas ei kotona rutistu samaan malliin?

Moikka!

Tämä tilanne on itse asiassa todella yleinen. En halua kuulostaa pessimistiltä, mutta toistan usein haastatteluissa antamani kommentin: kotitreeni kuulostaa yleensä paljon paremmalta idealta, mitä se todellisuudessa on – erityisesti aloittelijalle. Kotona laitteisto on rajoitettu ja ympäristö on täynnä ärsykkeitä ja houkuttimia, jotka ohjaavat pois napakasta treenistä tai uusista liikuntatavoista. Tällaisia treenifiiliksen häiriköitä ovat esimerkiksi sohva, TV ja uusista viesteistä pimputtava läppäri tai älypuhelin.

Ympäristö ja sen vaihtaminen on eräs liikuntatapojen ohjaaja. Siksi on usein fiksua mennä treenaamaan kodin ulkopuolelle.

Kotitreeni kuulostaa paremmalta idealta, kuin mitä se useimmiten on.

Ensimmäinen vinkkini onkin, että kartoitat huokeampia jumppavaihtoehtoja esimerkiksi kunnan liikuntatoimen tarjonnasta tai kansanopistoista. Toiseksi vaihtoehdoksi suosittelen kaveri-ringin kasaamista. Porukan tsemppi ja positiivinen paine puskevat eteenpäin.

Jos et saa näitä vaihtoehtoja toimimaan, tai muusta syystä haluat ehdottomasti treenata juuri kotonasi, hanki joku ohjausta vastaava ohjeistus kotiisi. Tämä voi olla jumppa-DVD tai vaikkapa jokin netistä löytyvä treenitunti. Muokkaa lisäksi ympäristöstä mahdollisimman inspiroiva, käytä musiikkia, innostavia kuvia tai julisteita tai vastaavaa - ja laita ne puhelimet ja läppärit äänettömälle tai lentokonetilaan, jotta saat viettää treenihetkesi ilman turhia keskeytyksiä.

Hyviä treenejä, kotona tai muualla!

Kenelle crossfit sopii?

Mitä mieltä olet crossfitista? Miten hyvän peruskunnon laji vaatii aloittelijalta?

Crossfitissä on hyvät ja huonot puolensa, kuten missä tahansa treenimuodossa.

Aloitetaan vahvuuksista:

Laji kehittää hyvin monipuolisesti voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, koordinaatiota ja nopeutta. Lisäksi saleihin liittyy usein voimakas yhteisöllisyys, joka on monille positiivinen asia. Lajissa on myös vakioituja suorituksia, joiden kehittymistä voi itse seurata. Se innostaa ja kertoo kehittymisestä.

Heikkouksiakin toki löytyy:

Crossfitissä tehdään usein koordinaation suhteen haastavia liikkeitä jopa äärimmäiseen väsymystilaan asti. Tähän liittyy korkea loukkaantumisriski. Eräässä Crossfit-harjoittelun vaikutuksia selvittäneessä tutkimuksessa selvisi, että poskettoman suuri määrä tutkittavista joutui jättämään leikin kesken loukkaantumisten takia.

Onko tämä sitten Crossfitin vai yleisesti huonon ohjaamisen syytä?

Enemmän jälkimmäisen. Jos Crossfit –ohjaaja ja valmentaja on osaava, hän pystyy tuunaamaan harjoitusliikkeet heikkokuntoisellekin sopivaksi.

En ole itse Crossfit-toiminnassa mukana, joten en osaa kertoa salien painopisteistä. Kannattaa kysyä paikalliselta salilta, onko sen tarjonnassa ryhmiä, jotka sopivat nykyiseen kuntotasoosi. Jos näin on, ei muuta kuin kokeilemaan!

Onko taijista hyötyä painonhallinnassa?

Rauhalliset liikuntamuodot kuten Taiji tai Asahi vaikuttavat tasapainoon ja kehonhallintaan. Mihin kaikkeen muuhun? Onko niillä vaikutusta painonpudotukseen ja miten ne vaikuttavat esim. aineenvaihduntaan tai muuhun kehon toimintaan? Lisääntyykö niiden kautta myös lihaskunto?

Tai Ji:ta on tutkittu ja sen on havaittu vaikuttavan positiivisesti kaatumisten ehkäisyyn, useisiin psyykkisiin tekijöihin sekä esimerkiksi verenpaineeseen. Lisäksi jonkinlaista näyttöä on pienistä vaikutuksista lihasvoimaan.

Painonpudotuksessa lajit ovat melko tehottomia, sillä ne eivät kuluta paljon energiaa. Muistutan myös, että painoa ei kannata muutenkaan pudottaa pelkällä liikunnalla, vaan kohottaa kuntoa monipuolisesti ja syödä hyvin. Tästä olen kirjoittanut aikaisemmin läskimyytinmurtajille.

Jos voit henkisesti hyvin, painonhallinta on monin verroin helpompaa!

Yleensä jonkinlaista painonpudotusta aiheuttaneet liikuntatutkimukset ovat sisältäneet treeniä, jossa kulutetaan vähintään 300 kcal energiaa lähes päivittäin. Tähän on todella vaikea päästä Tai Ji:lla.

Jatka ihmeessä näitä lajeja, jos pidät niistä! Kokonaisuutta voit kuorruttaa 1-2 tehokkaammalla hikilenkillä viikossa sekä 1-2 napakalla voimatreenillä viikossa. Silloin sinulla on kasassa tosi hyvä paketti!

Muistathan, että lempeämmät lajit vaikuttavat tutkitusti henkiseen hyvinvointiin, ja jos voit henkisesti hyvin, painonpudotus ja painonhallinta on aina monin verroin helpompaa!

Miten iso vaikutus kuntoon on yksittäisillä pienillä valinnoilla?

Jos esimerkiksi vaihtaa työtuolin jumppapalloon taikka seisomiseen? Itsellä on kotona pallo tietokonetuolina ja se vähentää huomattavasti huonoa omaatuntoa turhasta istuskelusta, mutta onko sillä oikeasti merkitystä? Tai yleensä sillä että vaihtelee asentoja ja liikkumistapoja. Kotona lapsen kanssa esim. lattialla istumisen sijaan onkin kyykyssä?

Hienoa, että pyrit vaikuttamaan arkiaktiivisuuteesi! Pelkkä kuntoliikunta ei riitä kompensoimaan jatkuvan istumisen terveyshaittoja.

Mainitsemasi kaltaisilla valinnoilla on suurempi merkitys yleiseen terveydentilaasi. Kovin merkittäviä kuntovaikutuksia et niillä saa. Vaikutus on realistisesti arvioiden muutamia prosentteja verrattuna tilanteeseen, jossa et tee mitään.

Energiankulutukseen päivittäisillä valinnoilla sen sijaan voi olla suurikin merkitys, jopa satoja kaloreita (riippuen tietysti siitä, kuinka paljon tekee ja mitä).

Tehokkaalla kuntoliikunnalla voit sen sijaan kohottaa kestävyyskuntoasi 10-25% ensimmäisen 3-4 kuukauden aikana ja lihasvoimaasi tietyissä treeniliikkeissä jopa 30-100% samassa ajassa. Nämä muutokset tuntuvat todella radikaalisti. Fiiliksesi portaita noustessa tai lastasi nostaessa ovat kuin eri planeetalta!

Hienoa, että pyrit vaikuttamaan arkiaktiivisuuteesi!

Olen arkiliikunnan ja -liikkeen suuri puolestapuhuja. Suosittelenkin sinulle ehdottomasti arkiliikkeen jatkamista, mutta myös kuntoliikuntaa vähintään kahdesti viikossa.

Liikunnallisia hetkiä!

Timo

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.