Hyppää pääsisältöön

Vanhemmat ovat niin pihalla tubettamisesta, että kieltävät sen – 13-vuotias perusteli vlogihaaveensa äidin blogissa

Vanhemmille YouTube on vieras maailma, ja joitakin pelottaa päästää lapsiaan osallistumaan videoiden tekemiseen.

Tubecon on suurin tapahtuma, joka kokoaa tubettamisesta innostuneet nuoret yhteen Suomessa. // Kuva: Tubecon / Sami Välikangas

YouTube on täynnä inspiroivia, viihdyttäviä videoita ja hauskoja tubettajia. Miksi videoiden tekemistä ei kokeilisi itsekin?

Tubeskene nousee Suomessa jatkuvasti. Aktiivisia tekijöitä on paljon, ja suosituimpien tubettajien fanikunnat paisuvat. Esimerkiksi mmiisasilla seuraajia on reilusti yli 200 000, ja pelitubettaja Lakon tilaajamäärä hipoo 400 000:ta.

Vanhempien on silti välillä vaikeaa ymmärtää, miten iso juttu vlogit ja tubekanavat ovat. Jotkut saattavat kieltää lapsiltaan tubettamisen, sillä eivät täysin ymmärrä, mistä siinä on kyse.

Viime aikoina lasten näkymistä netissä on pohdittu paljon. Laulaja Sannin Vahinko-biisin musiikkivideo sai monet vanhemmat ärähtämään.

Nyt pinnalla on 13-vuotiaan "Matildan" tapaus. Matildan äiti ei halunnut, että tytär aloittaa tubettamisen. Matilda kuitenkin halusi vakuuttaa äitinsä siitä, että hänen pitäisi saada perustaa oma tubekanava. Hän teki äitinsä blogiin videon aiheesta, jota on käsitelty muun muassa Yle Uutisten artikkelissa.

- Kun oppii kuvaamaan ja editoimaan videoita, voi vaikka tulla huippukuvaajaksi ja ansaita elantonsa sitä kautta. On kiva, että joku näkee, miten paljon videon kuvaamiseen ja editointiin on nähnyt vaivaa, Matilda perustelee videolla.

Matildan oikea nimi ei ole Matilda, sillä perhe ei halunnut kertoa tytön oikeaa nimeä. Matilda nostaa itsekin esiin yksityisyydestä huolehtimisen, kun pohtii tubettamisen kielteisiä sävyjä.

- Huono puoli on se, että jos saa vaikka kommentin, että olet ruma, päivä menee pilalle. Yksityisyyden suojelu on tietysti myös tosi vaikeaa.

Video ja Matildan äidin postaus ovat keränneet paljon kommentteja netissä. Monet jakavat äidin huolen, mutta ihailevat Matildan luovuutta.

Vanhempien epäilyt johtuvat pitkälti siitä, että skene tuntuu heistä oudolta. Yle Uutisten haastattelema mediakasvattaja Pauliina Mäkelä sanoo, että vanhempien ymmärrys tubettamisesta on puutteellista.

- Vanhemmat ovat yhtä pihalla siitä kuin aikanaan olivat rock'n rollista. Eivät he ymmärrä esimerkiksi tubettajien keskuudessa leviäviä haasteita, joissa pitää vetää vaikkapa pahanmakuisia karkkeja suuhun niin paljon kuin jaksaa, Mäkelä pohtii.

Yle Uutisten jutussa kokenut pelitubaaja Herbalisti antaakin vinkkejä siitä, mitä nuoren kannattaisi ottaa huomioon, kun aloittaa tubettamisen. Asiasta kannattaa esimerkiksi kertoa vanhemmille, ja ensin julkaista videoita hieman pienemmälle yleisölle.

Lue lisää Matildan ja tämän äidin tarinasta Yle Uutisten nettisivuilta.

Lue myös:

Tubettaja Papananaama herkistyy housuja käyttävistä kanoista: ”Aina tulee kyynel silmään, kun näen jotakin tosi söpöä” 

Fanit julkaisivat oman versionsa Sannin Vahinko-videosta

Tässä ovat Tubecon Awards -voittajat: Justimukselle ja Jaakko Parkkalille tuplavoitot