Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomeksi pääkuva

Kiteen kutsu

Kanadalainen Nightwish-fani Bailey Coty on käynyt Kiteellä jo kahdesti.
Kanadalainen Nightwish-fani Bailey Coty on käynyt Kiteellä jo kahdesti. Kanadalainen Nightwish-fani Bailey Coty on käynyt Kiteellä jo kahdesti. Kuva: YLE bailey coty,Kitee,Nightwish,To Nightwish with Love

Joka kesä joukko Nightwish-faneja matkustaa bändin kotikaupunkiin Kiteelle. He osallistuvat taideleirille, joka keskittyy Nightwishin musiikkiin ja fanitaiteeseen. Pikkukaupungista on tullut muutenkin Nightwish-fanien toivematkakohde.

Kun Nightwish syntyi Pohjois-Karjalan korpeen, yksi kätilöistä oli musiikinopettaja Plamen Dimov. Hän oli muuttanut Bulgariasta Kiteelle 1980-luvulla, ja hänen oppilaisiinsa kuuluivat Tuomas, Emppu ja Jukka, jotka esittelivät ensimmäisen demonsa Plamenille lokakuussa 1996. Dimov innostui, ehdotti heille laulusolistiksi oppilastaan Tarja Turusta, ja auttoi bändiä sen alkutaipaleella.

Katso Plamen Dimovin muisto bändin synnystä!

Plamen Dimovin innostuksen kannustamana Nightwishin ura lähti nousukiitoon. Saman innostuksen vallassa Dimov järjestää nykyisin bändin uraa kunnioittavaa taidetapahtumaa Kiteellä. Vuonna 2013 alkanut Nightwish Weeks muutti tänä vuonna nimensä, siitä tuli komeasti Kitee International Music and Art Festival. Kaksiviikkoisella musiikki- ja taideleirillä on edelleen bändin tuki, vaikka nimi muuttuikin.

Ensimmäisenä vuonna Kiteen taidetapahtumaan osallistui 14 opiskelijaa, nyt fanien määrä on paisunut 60:een. Festivaaliviikot päättyvät näyttelyyn ja konsertteihin, joissa kansainväliset opiskelijat esittävät suomalaista musiikkia Nightwishin inspiroimana.

Kesällä 2015, kun keräsimme ensimmäisiä koekuvauksia To Nightwish -projektia varten, Kiteellä olivat muun muassa kanadalainen Bailey Coty sekä kroatialainen Dean Copri, jotka kertoivat Kiteen ja taideviikkojen merkityksestä.

Katso Baileyn ja Deanin haastattelu!

Musiikkia videolla esittävät heidän lisäkseen mm. Teodora Petrova Freya, Veronique Meeuwsen ja Kristina Minarik.

Faneille matka Kiteelle on elämys. Itä-Suomen pikkukaupunki on kaukana kaikesta. Perillä odottaa hiljaisuus, luonto ja ystävälliset kaupunkilaiset. Monet fanit Latinalaisesta Amerikasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta haluavat matkustaa Kiteelle nähdäkseen missä ympäristössä Tuomas kirjoittaa laulunsa. Lähistöllä on Röskön leirikeskus, jonka Nightwish on vuokrannut viimeisten levyjensä harjoittelu- ja levytysvaiheissa. Pienessä Kiteen kotiseutumuseossa on pysyvä Nightwish-näyttely, jossa esillä on muun muassa Tuomaksen saamia fanilahjoja ja se ensimmäinen masternauha.

Kiinalainen Junli Jiang vierailee Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttelyssä.
Kiinalainen Junli Jiang vierailee Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttelyssä. Kiinalainen Junli Jiang vierailee Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttelyssä. Kuva: YLE Kitee,junli jiang,Nightwish,To Nightwish with Love

Fanituristeja houkuttaa tietysti myös se, että Nightwishin johtaja Tuomas Holopainen asuu Kiteellä puolisonsa Johanna Kurkelan kanssa. Jos onni on myötä, fani voi kohdata pikkukaupungissa idolinsa.

To Nightwish with Love -dokumenttisarjan kuvaajien joukossa oli monia Kiteen-kävijöitä muun muassa Argentiinasta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Venäjältä, Alankomaista, Kanadasta ja Kroatiasta.

  • To Nightwish: Musiikkivideo

    Nightwish-hitit sovitettiin ja soitettiin fanivideoksi.

    Nightwish-hitit Storytime ja Alpenglow yhdistettiin samaan sovitukseen, jonka bändin fanit soittivat ja lauloivat kukin omassa rauhassaan. Äänitiedostot miksattiin yhteen ja lopputuloksesta ohjattiin musiikkivideo - jossa jokainen jälleen kuvasi oman osuutensa kotimaassaan.

  • Kiteen kutsu

    Nightwishin kotipaikkakunta houkuttaa faneja

    Nightwishin kotipaikkakunnalla järjestetään bändin kunniaksi kesäisin taideviikko, johon osallistuu kymmeniä faneja eri puolilta maailmaa.