Hyppää pääsisältöön

Taivaan väreilyä

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Kajon yläpuolta. Nähty on. Jee jee. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Kykyä tehdä yhtä aikaa monta eriä olen ihaillut naisissa, mutta ilokseni olen nyt havainnut kykeneväni itsekin jonkinmoiseen säälittävään moniajoon: osaan yhtä aikaa tapella tietokoneen kanssa, ja jupista. Ilahduin, kun sen kyvyn havaitsin!

Ei tarvitse keskeyttää joidenkin itsestään päältä menneiden wifi-asetusten kanssa tappelua voidakseen jupista, vaan lamentaatiointi (valitusvirrentä) hoituu samalla.

Puhdistinpa siis moniajona pyykinkuivaimen nukkasihtiä - jossa oli sinisten ja vihreiden vaatteiden kuivatetuttua hyvin haalean sinivihreää nukkaa.

Väri oli karkesti ottaen kuin Pantone 2455 CP / RGB 150 193 183 / HEX #96C1B7 http://www.color-hex.com/color/96c1b7 mutta haaleampi ja paljon enemmän sininen & paljon vähemmän vihreä.

Vaatimattoman - mutta silti olemassaolevan - rinnakkaisprosessointini ansiosta kykenin samalla sekä raaputtamaan sihdistä nukkaa (mikä on mieltä rauhoittavaa ja rattoisaa puuhaa) että miettimään sen väriä (Pantone 2455CP jne, mutta haaleampi, paljon enemmän sininen etc.).

Heti oli hyötyä moniajosta! Tuli siitä väristä minulle mieleen taivas, joskaan ei raamatullisessa mielessä.

Vaan siinä mielessä, että jospa sitä sentään osaisi lentää!

Ja osaisi kellua ilmassa, kavereiden kanssa taivaaalla ryvästyä erikokoisiksi ryväksiksi ja osaisi muodostaa geometrisiä ja geometrisettömiä kuvioita.

Ja paahtaa välillä huiman pitkiä kaaria yksin osaisi, niin kovalla vauhdilla, että pyöräilykypärä kuumenisi ilmanvastuksesta! Vohina kuuluisi naapuripitäjään asti: Ghorrrr!

Kelpaa sitä ajatella, mukavan lämpimässä kylpyhuoneessa, uskollista nukkasihtiä rapsutellen.

Lähikuv turkoosinsinisestä graffitista, maali hilseilee puutalon seinässä Tampereella 2016
Suttua vai taidetta...? Lähikuv turkoosinsinisestä graffitista, maali hilseilee puutalon seinässä Tampereella 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (katutaide),maalit,hilseily,puurakennukset

Paljon mainostetuksi hyötyliikunnaksi - jota esim. nukkasihdin rapsutus on (näetkun etusormi voimistuu siinä, nimenomaan etusormen koukistajalihaksisto) hyötyliikunnaksi lentelystä ei varmaankaan olisi.

Sillä, jos sitä olisi luonnolta, tai taivaalta (raamatullisessa mielessä) lentolahjan saanut, en usko, että se lentäminen olisi mitään rankkaa hikipäistä ähkimistä, rytkähtelyä ja räpiköintiä, vaan enemmän se olisi sellaista mutkattomasti maasta ilmoille sujahtamista kuten Superhessulla. Hujuit! Fiuuuuu! Vohh! Ghorrrr!

(Sitä paitsi - mikä on hyötyliikuntaa? Jos lähtee kävellen hakemaan nakkifakiirilta ison annoksen makkaraperunoita ja syö ne sitten kotona, oliko se hyötyliikuntaa? Vai haitaksiko päätyi? Olisiko ollut, aortta- ja aivoverisuonimielessä terveellisempää pysyä kotona sohvalla? Ei voi tietää sitä!)

Turkooseja ja violetteja sävyjä, hilseilevä maalia graffiti Tampere puutalon seinä 2016
Hieno maalinen riippu-homma. Turkooseja ja violetteja sävyjä, hilseilevä maalia graffiti Tampere puutalon seinä 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (katutaide),puurakennukset,hilseily,Markus Kajo

Terveydestä kun liikkuu niin paljon propagandaa, ja vaikka mitä sontaa. Mutta toki on sitä kirjoitettu asiaakin.

Esim. itse kirjoitin edellisessä pakinassani viime keväänä siitä, n'otta kannattaa opetella tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ensioireet. Että aivoinfarkteja sattuu yllättävän paljon ja ne tulevat ilman ennakkovaroitusta. Ja että sillä vaatimattomallakin oireiden tunnistamisen osaamisellaan voi pelastaa jonkun ihmisen hengen. Vajaat puolitoista viikkoa myöhemmin se aivoinfarktikirjoitukseni täysin yllättäen pelastikin yhden ihmishengen, nimittäin omani. Kotona, keskellä yötä, yksin.

Ensin oli vitsit vähissä, mutta sitten tajusin että ennakoimattoman ennakoiminen vaikka onkin vaikeaa, niin ei ole mahdotonta se. Että kyllähän minä tähän konstit tiedän, kun niistä justiin viikko sitten pakinassa kirjuutin. Ja eikun hätäkeskuksen numeroa tökkimään, että mulla alkoi aivoverenkierto hedelmäpeliä pitämään, tulkaahan hakemaan, hetimiten.

Olen siis ollut tässä välillä kipiänä, mutta pelastunut ja terviintynyt oman pakinan ja hyvän ensi- ja muun hoidon ansiosta, ja nyt olo on parempi kuin uutena! Tämän enempää en tätä tapahtumaa kommentoi nyt enkä vasta, mutta oli pakko kertoa, kun niin hauskasti osui se täysin ennalta-arvaaaton aivo-pätsky kohdalle vain reilu viikko sen aivopakinan jälkeen - kerrankin sattui omaan nilkkaan pilkka parahultaisesti tälle!

(Edelleen olen sitä kantaa teveys-aiheista, että todellakin kannattaa opetella tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ensioireet. Tässä yksi linkki: http://www.aivoliitto.fi/aivoverenkiertohairio_(avh)/perustietoa_avh_sta/oireet Sekin on hyvä muistaa, että aivoverenkiertohöiriöpotilas saattaa kivenkovaan väittää olevansa täysin kunnossa, vaikka muille oireet ovat ilmiselvät.)

(Myös diabetekseen liittyvät oireet voivat auttaa pelastamaan ihmishengen: Matala verensokeri: http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/verensokeri/matala_verensokeri ja korkea verensokeri: http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/verensokeri/korkea_verensokeri_ketoaineet .)

(Diabeetikon oireet voivat joskus näyttää siltä kuin henkilö olisi umpikännissä, vaikka on vesiselvä. Toki juopunutkin voi olla diabeetikko, voi olla kolauttanut päänsä, saattaa olla sairas vielä muutenkin, ja saada lisäksi sydän- tai muun sairauskohtauksen. Kannattaa siis mieluummin soittaa ambulanssi kun olettaa, että "se on varmaan [vaan] kännissä"; hälytyskeskuksen väki kyllä neuvoo mitä tehdä ja mitä olla tekemättä. Numero sinne on 112, kuten muistaa pitää.)

Mutta pää- ja muista ruumiin-asioista takaisin pääasiaan.

Monipuoliset olisivat lentokyvyn suomat ilot!

Rännien ja räystäskourujen puhdistus millaista juhlaa olisi nykyiseen verrattuna! Hippaa jos mentäisiin, tilaa olisi ties mihin ionosfääriin saakka! Ja graffititaiteilijoille mitkä apajat aukeaisi! Satakerroksiset kivitalot! Ja puu- !

Turkoosi, musta ja vihreä hilseilevämaalinen graffiti tampereella puutalon seinässä v. 2016
Hieno musta. Turkoosi, musta ja vihreä hilseilevämaalinen graffiti tampereella puutalon seinässä v. 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (teokset),puurakennukset,hilseily,maalit

Paitsi en ole nähnyt satakerroksista puutaloa. S'olisi kyllä vaikuttava näky - etenkin jos se talon pohjaratkaisu olisi vain joku kaksi huonetta ja keittiö ja eteinen, ja siten sen päällä 99 kerrosta lisää. Myyntimainoksessa lukisi että Kaunis puutalo. Kaksisataaa huonetta ja keittiö(tä). Hyvä pohjaratkaisu! Läpitalon asunto. Ei huonojalkaiselle, kuulemma..

Ja ajatelkaas sitä, että jos tykkää katsella auringonlaskua (tai nousua) - ja kukapa ei siitä nauttisi - niin lento- ja ilmakellumataitoisena voisi ilmassa lekotella ja liitää tarkalleen sellaista vauhtia, että voisi koko ajan katsoa ja seurata auringonlaskua. Eväät mukana tietty. Sininen hetki jatkuisi vaikka kuinka kauan!

Sitten kun alkaisi unisi silmää painaa, hidastaisi sen verran vauhtia, että yö pääsisi nousemaan ylle, tuomaan tutun tähtikaton pään päälle, ja siellä sitä kuorsaisi autuaana, heräten eksoottisten lintujen aamuräkätykseen.

Sepä se olisi kyllä vasta!

Tosin - varsin rattoisaa on myös kuivausrummun nukkasihdin puhdistus, tarrojen liimaaminen johonkin, ja pyörällä ajo - sen jälkeen kun ensin on otsansa hiessä saanut renkaat pumpatuiksi täyteen. Juhlallinen ja itselle kiitollinen Kunnia-Olo tulee siitä orjallisesta pumppauksesta hetikohta mieleen, ja on ilo käydä uutta kohti, kimmoisalla edennällä, polkupyörän kello riemukkaasti kilahtaen! Räk. (Katkesi kellon vipu. Mutta silti!)

Toivoo:

mk

alias Yksi monten puolesta.

 • Mielen porvarillinen hämärä

  Tietämättömyyden tuskaa, idiopatian ambivalenssia mietti hän

  Siltä varalta, että joku muu ei tietäisi samat, kuin minä en tiedä, kerron tässä pari kolme esimerkkiä viime aikojen tietämättömyyksistä. Alkaen siitä viikontakaisesta.

 • Mukavia

  Ilon aiheita ja 1 vastoinkäyminen + pari kuvanpahaista

  Niin kuivaa, että kun sitä maistaa, vaistomaisesti ryhti menee kyyryyn kuin kyttäävällä kissalla, hampaat pureutuvat yhteen kuin venäläisten ы-iissä, ja silmät siristyvät ja vettyvät ja sylkirauhasten käyttöastemittari menee ensin oranssille ja lopulta punaiselle.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Juha Hurme: Sensaatio!

  Sensaatio!

  Kaarlo Uskela (1878-1922) on kotimaisen kirjallisuuden puuttuva rengas. Puuttuva rengas minkä välillä? No, sanokaamme Minna Canthin, Algot Untolan, Maria Jotunin, Runar Schildtin, Elmer Diktoniuksen ja Pentti Haanpään välillä aaltoilevassa mentaaliavaruuden tyhjiössä. Suunnilleen sillä seudulla.

 • Riina Katajavuori: Varokaa nakuja lapsia!

  Voiko lastenkirjoissa nakuilla?

  Mikko Maitomies on riemastuttava kirja, jota sukupolvet toisensa jälkeen jaksavat lukea. Mutta pelkään pahoin, että tänä päivänä se jäisi julkaisematta. Syy on paljas kuin Mikon peppu, kirjailija Riina Katajavuori pohtii kolumnissaan.

 • Otso Kantokorpi: Haluan takaisin kirjamessuille!

  Toisinaan uudistus on vakavasti tarpeen.

  Olen osallistunut Helsingin Kirjamessuille alusta saakka useassa roolissa, kustantajana, kirjailijana ja paneelikeskustelijana. Viime vuosina olen yrittänyt vältellä tapahtumaa, kirjoittaa kolumnisti Otso Kantokorpi.

 • Antti Heikkinen: Oi, Tuntematon!

  Tuntematon sotilas herättää voimakkaita mielipiteitä.

  Parin viikon kuluttua Suomi on täynnä kriitikkoja. Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas herättää kansassa enemmän voimakkaita kuin ympäripyöreitä mielipiteitä, kirjoittaa kirjailija Antti Heikkinen.

 • Siri Kolu: Niskavuoren Hetan Suomi

  Onko väärin olla tämän päivän Heta Niskavuori?

  Onko väärin olla tämän päivän Heta Niskavuori? Nykymaailmassa Heta ei olisi kylmä ja ylpeä Muumäen emäntä, vaan ehkä konsultti tai poliitikko. Näin pohtii kirjailija Siri Kolu, Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti.

 • Antti Heikkinen: Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin

  Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin

  Kotvanen sitten ryhdyin etsimään hyllystäni sillä hetkellä kovin kultturellina kieppunutta katselutarvettani tyydyttävää elokuvaa ja sain näppeihini James Cameronin Titanicin. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman uusi kolumnisti, kirjailija Antti Heikkinen.

 • Juha Hurme: Loppukesän kirjailijavisa

  Nyt etsitään tärkeää kotimaista kirjailijaa

  Tässä sivistävä seuraleikki koko uusioperheelle! Vanhanaikainen viiden vihjeen tietovisa, missä etsitään yhtä kaikkien aikojen tärkeintä kotimaista kirjailijaa. Tietokisan isäntänä Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme.

 • Jouni Tossavainen: Nykyaikainen kilpaurheilu ei edistä ihmisen terveyttä

  Siinä hetkessä alan kilpailla, kun joku yrittää ohi.

  Porukat lenkkeilevät kuola valuen, kuonot kurtussa ja aivot narikassa. Millä tahansa lenkillä hymyilevä vastaantulija on poikkeus, ystävällinen tervehdys ihme. Tiukka ruumis on aina kauniimpi näky kuin lukeva ihminen. Kirjailija ja runoilija Jouni Tossavainen kirjoitti KulttuuriCocktailille esseen liikunnasta – ja liikkumattomuudesta.

 • Juha Hurme: Viiankiaapa

  Viiankiaapa

  Aapasuo on Suomen pohjoiselle luonnolle ominainen, mutta kömpelölle ja jäykistyneelle karvattomalle apinalle hankalaa maastoa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme on huolestunut Viiankiaavan kohtalosta.