Hyppää pääsisältöön

Tarvitseeko hevonen lisäravinteita?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Perusrehujen lisäksi hevoselle voidaan tarvittaessa syöttää vielä erikseen lisäravinteita. Niiden käyttö perustuu aina hevosen käyttötarkoitukseen ja yksilöllisiin tarpeisiin. Kuinka hyödyllisiä lisäravinteet todella ovat ja voiko niiden käytöllä olla haittavaikutuksia?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Milloin hevonen tarvitsee lisäravinteita?

Yleensä hevonen saa perusrehuista kattavasti tarvitsemiaan vitamiineja. Osa vitamiineista muodostuu myös hevosen omassa elimistössä ruoansulatuksen yhteydessä. Sisäruokintakauden lopulla hevonen tarvitsee monivitamiinilisää, kun edellisestä laidunkaudesta alkaa olla pitkä aika.

Nyrkkisääntönä voi ajatella, että mitä enemmän hevonen laiduntaa ja ulkoilee, sitä vähemmän se tarvitsee erillisiä lisäravinteita. Toisaalta taas mitä kovemmalla rasituksella hevonen työskentelee, sitä enemmän sen vitamiinivarastot sekä kivennäis – ja hivenainevarastot kuluvat.

Vitamiini- ja kivennäislisiä syötetään varsinkin siitostammoille, varsoille sekä kilpahevosille. Myös sairastavat hevoset saattavat tarvita erityisen tuhteja annoksia tiettyjä ravinteita esimerkiksi suolisto- tai nivelongelmiin.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mitkä lisäravinteet ovat tarpeellisia?

Heinä ei yksistään riitä täyttämään täysin hevosen kivennäistarvetta, joten kivennäislisä on usein tarpeellinen. Myös E-vitamiini on osoittautunut hyväksi lisäksi kovasti työskentelevien hevosten ruokavalioon. Tietyissä tilanteissa jostakin yksittäisestä lisäravinteesta voi olla hyötyä, kuten esimerkiksi elektolyyteista palautumisessa kovan rasituksen jälkeen. Ravinnon monipuolisuutta voi hyvin lisätä myös esimerkiksi porkkanalla ja omenalla. Liisa Harmo muistuttaa, ettei lisäravinteiden käytöstä kannata kuitenkaan suotta tehdä suurta tiedettä.

– Ei lisäravinteilla loppuen lopuksi ole niin kauheasti merkitystä. Heinällä, kivennäisellä ja vedellä hevonen pärjää jo pitkälle. Keväällä ruokintaan voi lisätä vähän monivitamiinilisää.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Onko lisäravinteilla haittavaikutuksia?

Liisa Harmo kertoo, että viime vuosikymmenten aikana kaupallisuus on rantautunut myös hevosten ruokintaan.

– Ennen tiesin kaikki Suomen markkinoilla olevat valmisteet, mutta nykyään niitä on lukematon määrä. Ihmiset tilaavat paljon internetin kautta myös ulkomailta.

Hevosen vitamiinien sietorajat ovat korkeat, joten yliannostusta ei pääse tapahtumaan kovin helposti. Yliannostuksiin Harmo ei juurikaan työssään törmää.

– Hevonen kestää yllättävän paljon sekä vitamiininpuutosta, kuin yliannostustakin. Harvoin vitamiinilisästä syntyy oikeaa haittaa. Rasvaliukoisten kanssa pitää tietenkin olla tarkkana, mutta yleensä suurin mahdollinen vitamiinilisän haittavaikutus näkyy vain lompakossa.

Koska joihinkin vitamiineihin kuitenkin liittyy yliannostuksen vaara, hevosen ruokinta tulee aina suunnitella ajatuksella. Kaikkien käytössä olevien valmisteiden ja rehujen ravintoarvot lasketaan yhteen ja tarkistetaan, että hevonen saa sopivassa suhteessa kaikkea tarvitsemaansa.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.