Hyppää pääsisältöön

6.9. Teeman Elävä arkisto: Yle 90 vuotta - lapset pääsivät radioon ja lupamaksajat televisioon

Lapsia kouluradiossa kauan sitten.
Lapsia kouluradiossa kauan sitten. Kuva: Yle kouluradio

Syyskuun 9. päivä 1926 kuuluu ehdottomasti maamme tärkeisiin itsenäisyydenajan merkkipäiviin. Silloin lähetettiin Yleisradion ensimmäinen radio-ohjelma. Yleisradion perustaminen tarkoitti sitä, että Suomen kansalla oli ja on onneksi edelleen oma yhteinen riippumaton tiedotusväline.

Yhdeksäs syyskuuta 2016 Yleisradio täyttää 90 vuotta ja Teeman arkistopaikalla juhlistetaan synttäreitä näyttämällä kaksi ohjelmaa Ylen historiasta.

Ohjelmien valinta 90-vuotiselta tuotantojaksolta ei ollut helppo tehtävä: päädyimme kahteen toisistaan poikkeavaan, mutta kuitenkin Yleisradion tarjontaa erittäin hyvin kuvaavaan ohjelmaan. Ne todistavat myös. että Yle on tehnyt sisältöä yhdessä yleisöjen kanssa jo aikoja sitten.

Kouluradion tekijäkuntaan oli jo alusta lähtien otettu mukaan lapsia
Lapsia kouluradiossa kauan sitten.
Lapsia kouluradiossa kauan sitten. Kuva: Yle kouluradio

Vierailemme Teeman arkistopaikalla ensin vuodessa 1939 ja näemme kuinka Kouluradiota käytetään opetusvälineenä, samaan tapaan kuin tänä päivänä esimerkiksi tablettitietokoneita. Kouluradiosetä aloittaa lähetyksen kertomalla päivän aiheen ja toivottamalla opettajille ja oppilaille hyvät huomenet ja läsnäolon tuntu luokkahuoneissa on käsin kosketeltavissa.

Kouluradion tekijäkuntaan oli jo alusta lähtien otettu mukaan lapsia, ja mikäpä olisi voinut olla jännittävämpää, kuin päästä mukaan suoraan radiolähetykseen.

Sitten siirrymme vuoteen 1964, jolloin juhlitaan uskomattomalta tuntuvaa puolen miljoonaan televisioluvan rajapyykkiä. Television juhlalähetyksen nimeksi oli valittu Studio 500 000 tuon puolen miljoonan rajan kunniaksi. Ohjelma on toteutettu aikaansa nähden varsin poikkeuksellisesti. Vieraina on paitsi tv-stä ja radiosta tuttuja ihmisiä, niin myös tavallisia tv-luvan omistajia.

Vuonna 1964 tv:n ohjelmatarjonnassa oli nykyisiä elementtejä: uutisia, urheilua, draamaa ja tietenkin visailuja. Ja tässäkin juhlalähetyksessä järjestetään tv-katsojille kilpailu, johon voi osallistua oman tv-luvan numerosarjalla.

Yli 50 vuotta sitten tehdyssä ohjelmassa onnistutaan luomaan tunnelma, jossa telkkarin tekemisen mystiikka katoaa
Studio 500000 -ohjelma vuodelta 1964.
500-tuhannen tv-luvan juhlinnassa riitti vilskettä. Studio 500000 -ohjelma vuodelta 1964. Kuva: Yle studiot
Vasemmalla Heikki Kahila Sudio 500000 -ohjelmassa (1964).
Heikki Kahila (vas.) oli naamioitunut. Vasemmalla Heikki Kahila Sudio 500000 -ohjelmassa (1964). Kuva: Yle Studio

Katsojat päästetään myös kulissien taakse. Toki kohtaukset on käsikirjoitettu, mutta selväsi niin, että tilaa on jätetty sattumille ja tahattomille kömmähdyksillekin. Yli 50 vuotta sitten tehdyssä ohjelmassa onnistutaan luomaan tunnelma, jossa telkkarin tekemisen mystiikka katoaa ja tilalle tulee hauskuus ja aito halu puhutella katsojia.

Ja samaan päämäärään Ylen ohjelmissa pyritään edelleen. Tv-kasvot ja julkkikset ovat vain ihmisiä, jotka uskaltavat laittaa itsensä likoon yleisön edessä. Tämän todistavat parhaiten Niilo Tarvajärvi ja Lenita Airisto laulamalla, eikä läheskään koko ajan sävelessä tai sanoissa pysyen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa