Hyppää pääsisältöön

Elbe Nissinen lauloi Yleisradion ensimmäisessä lähetyksessä

Oopperalaulaja Elbe Nissinen (1893–1984) lauloi Yleisradion ensimmäisessä radiolähetyksessä 9.9.1926. Alttolaulaja päätyi radioon hyvän ystävänsä, Ylen ensimmäisen kuuluttajan Alexis af Enehjelmin pyytämänä. 50 vuotta ensiesiintymisensä jälkeen Nissinen palasi radioon muistelemaan Yleisradion ensihetkiä.

Kunniallinen oopperalaulaja ei noin vain suostunut radioon laulamaan. Varsinkaan, kun palkkio oli vain 200 markkaa. Kun af Enehjelm niin kovasti pyyteli, päätti Nissinen pyytää suurempaa palkkiota, ja kun neuvotteluissa päästiin 400 markan tulokseen, päätyi Nissinen laulamaan Oskar Merikannon sävellystä suoraan radiolähetykseen. Tuolloin kaikki lähetykset olivat suoria, sillä ohjelmia ei vielä pystytty etukäteisäänittämään.

Radiossa täytyy laulaa täysin eri tavalla. Ei siellä saa huutaa, vaan täytyy laulaa tunteella.― Elbe Nissinen

Merikannon teoksen jälkeen Nissinen lauloi af Enehjelmin pyynnöstä myös Stradelan kirkkoaarian. Kesken aarian studion puhelin soi: "ei kuulu mitään". Lähetys oli katkennut. Ensimmäisen kerran teknisestä viasta huolimatta Nissisen radioura jatkui viikottaisena aina 1930-luvulle asti. Samaan aikaan hän oli kiinnitettynä Suomalaiseen oopperaan.

Tasan 50 vuotta Yleisradion ensimmäisen lähetyksen jälkeen eli 9.9. 1976 Elbe Nissinen muisteli toimittaja Arja Miettiselle paitsi noita radion alkuaikoja myös koko uraansa. Hän kertoi oopperaväen olleen epäluuloinen radiota kohtaan. Sen pelättiin vievän työt, kun ihmiset kuuntelevat aariat kotonaan. Pian kuitenkin kollegat seurasivat Nissistä radioon, hänen omasta mielestään hänen neuvottelemiensa suurempien palkkioiden perässä.

Radiohaastattelussa Nissinen muistelee myös opiskeluaan Pietarissa, ja sitä kuinka hän lähti sieltä vallankumousta karkuun viimeisellä junalla Helsinkiin.

Jos nyt esittäisin laulun radiossa, se olisi Merikannon Vertaus. Siinä pienessä laulussa on koko elämä.― Elbe Nissinen vuonna 1976

Leppävirralla vuonna 1893 syntynyt Nissinen oli opiskellut laulua Pietarissa ja Helsingissä. Hänellä oli yli 30 pääroolia Suomalaisessa oopperassa. Hän sai kiinnityksen Rio de Janeiron oopperaan, mutta toinen maailmansota esti matkan Brasiliaan. Hän esiintyi myös vuoden 1937 filmatisoinnissa Teuvo Pakkalan huvinäytelmästä Tukkijoella.

Elbe Nissinen rooliasussaan Olgana Jevgeni Oneginissa
Nissinen rooliasussaan Olgana Jevgeni Oneginissa vuonna 1921. Elbe Nissinen rooliasussaan Olgana Jevgeni Oneginissa Kuva: Suomen Kansallisopperan arkisto. Elbe Nissinen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto