Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Nykänen omin sanoin

Matti Nykänen
Matti Nykänen kertoo elämästään Kim Finnin dokumentissa, Matti Nykänen Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiprojekti: nykänen omin sanoin,Matti Nykänen

TV1 maanantaina 12.9.2016 klo 21.30, uusinta lauantaina 17.9. klo 12.35
Yle Areenassa 7 päivää

Kim Finnin ohjaama usean vuoden ajan kuvattu dokumentti Matti Nykäsen elämästä perustuu hänen omaan kertomukseensa ja runsaaseen arkistomateriaaliin.

Ensimmäiset mäkisukset

”Mua ei pakotettu mäkeen. Mä halusin sinne”, Nykänen muistelee dokumentissa.

Ensimmäiset mäkisuksensa hän sai kuitenkin pyytämättä joululahjaksi. Isä oli vain ennen joulua hiihtolenkillä kysynyt, uskaltaisiko Matti laskea heidän näkemästään hyppyristä. Poika oli siihen uhonnut uskaltavansa.

Vanhempana mäkihyppyharjoitusten muututtua vakavaksi Nykänen tavoitteli pääsevänsä joka päivä sentin pidemmälle kuin edellisenä päivänä.

Nuorena huipulle

Calgaryn olympialaisissa vuonna 1988 odotukset olivat korkealla. Matti Nykänen oli jo 18-vuotiaana voittanut MM-kultaa. Calgaryn olympialaisia edeltävänä kautena Nykänen oli ollut ylivoimainen ja kisakatsomoissa uhottiin, että vain suksien varastaminen voisi viedä Matilta voiton.

24-vuotias mäkihyppääjä voittikin kilpailuissa kolme kultamitalia - kaiken voitettavissa olevan. Hän palasi kotiin sankarina. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi ja hän sai oman postimerkin.

Leikin loppu

Kaiken voittaneelle ei jäänyt enää tavoiteltavaa. Tunteet urheiluun katosivat, itsetunto meni ja motivaatio lopahti. Myös suksien kanssa oli ongelmia.

Lopulta ura mäkihyppäjänä päättyi. Tuki ja kiitos oli loppunut. Nykänen päätyi muun muassa järvenpääläisen seksiravintolan vetonaulaksi.

Matti Nykänen kertoo myös muun muassa musiikistaan, alkoholinkäytöstään, saamastaan vankilatuomiosta ja iltapäivälehtien lööpeistä.

Tuotanto: Blue Media Oy, Suomi, 2012. O: Kim Finn.

Muualla verkossa:
Yle Uutiset: "Tämäkään ei paljasta kaikkea." – Matti Nykänen vaivaantuu uudesta dokumenttielokuvasta
Yle Uutiset: Nykänen on rahansa saanut – dokumenttiohjaaja oikoo mestarihyppääjän lausuntoa

Kommentit