Hyppää pääsisältöön

Informaatiosota vastaan medialukutaito: Kenen lauluja laulat?

World Order: Putin kävelyllä
World Order: Putin kävelyllä Kuva: Rajoitettu k Docventures

Docventuresin neljännen kauden ensimmäinen elokuva World Order haastaa länsimaista käsitystä Venäjän pyrkimyksistä. Hyvä niin, mutta leffaa katsoessa kannattaa kuitenkin pitää medialukulasit käden ulottuvilla.

Yksilöllä on mahdollisuus osallistua tai olla osallistumatta informaatiosodankäyntiin. Tämän lattean toteaman ytimessä asustaa ajatus tiedosta ja tiedostamisesta. Näihin molempiin liittyy medialukutaito.

Kuulotesti, mustavalkokuva.
Kuulotesti, mustavalkokuva. Kuva: King County kuulotesti

Medialukutaito tyrmää propagandatrollit

Informaatiosodassa osapuolet pyrkivät vaikuttamaan informaation kulkuun ja sisältöön sekä muokkaamaan yleistä asenneilmapiiriä itseään suosivaksi. Jos varsinaista konfliktia ei ole, puhutaan usein strategisesta kommunikaatiosta tai informaatiovaikuttamisesta.

Infosotaa ei voi käydä vahingossa. Siihen liittyy aina tietty suunnitelmallisuus. Tahaton tai sattumanvarainen informaation kulkuun tai sisältöön vaikuttaminen ei ole vielä infosotaa. Mutta jokainen meistä voi joutua infosodankäynnin välikappaleeksi, etenkin jos medialukutaitomme on puutteellinen. Mutta mitä medialukutaitoon tarvitaan?

1. Vahvista lähdekritiittisyyttä.

Lähdekritiikin harjoittaminen on yksi medialukutaidon perusjutuista. Disinformaation ja jopa suoranaisen propagandan tunnistaminen voi kuitenkin joskus tuntua hieman hankalalta, jos ei tiedä mitkä tahot ylipäätään käyvät informaatiosotaa. Mikäli ajatus osallistumisesta jonkun poliittisen tai uskonnollisen ryhmittymän, valtion tai ideologisen yhteisön infosodankäyntiin tuntuu vastenmieliseltä, kannattaa kysyä itseltään ainakin seuraavat kysymykset ennen kuin jakaa niihin liittyvää sisältöä eteenpäin:

  1. Mikä tai missä on konflikti?
  2. Ketä osapuolia siihen kuuluu?
  3. Kuka tai mikä taho hyötyy juuri tämän sisällön jakamisesta?
  4. Mistä informaatio on peräisin?

2. Tiedosta sosiaalisen median toimintaperiaatteet

Some ja verkko tarjoavat monipuolisen temmellyskentän infosodankäynnille ja mielipidemuokkaukselle trolleineen kaikkineen. Sosiaalisen median algoritmit esim. Facebookissa tuottavat niin naapurin Sakelle kuin kenelle tahansa meistä juuri sellaisen illuusion ympäristöstä ja todellisuudesta, kuin mistä itse olemme kiinnostuneita. Klikkailemalla ja tykkäilemällä muokkaamme uutisvirtaamme personoiduksi, mikä sujauttaa käyttäjän vähin äänin aatteellisiin tai muihin kupliin.

Somen toimintaperiaatteiden tiedostaminen, uutisten ja reportaasien seuraaminen useasta eri lähteestä, vilpittömyys, uteliaisuus ja henkilökohtaisten suhteiden solmiminen eri lähtökohdista ponnistaviin kanssaihmisiin helpottavat usein maailman ja ihmisten välisten konfliktien hahmottamista.

3. Tunnista vahvistusvinouma

Viimeisestä silauksesta pitää huolen vahvistusvinouma (confirmation bias), joka laittaa meidät uskomaan juuri sen sisällön, joka vahvistaa ennakkokäsitystämme. Tämän seurauksena saatamme olla valikoivia todisteiden suhteen, jolloin tulkinnasta voi tulla vääristynyt tai jopa harhautunut.

Tunnereaktioiden perässä kirmaaminen ja eri ideologioihin fakkiutuminen sen sijaan hankaloittavat kriittistä ajattelua ja saattavat tehdä meistä tahtomattamme pelinappuloita jonkun toisen sotaan. Ajoittain onkin hyvä pysähtyä miettimään, kenen lauluja laulaa ja miksi.

Se että voidaan osoittaa myös lännen tehneen tahattomia tai tahallisen provokatorisia virheitä ei tietenkään anna minkäänlaista oikeutusta ja hyväksyntää Venäjän voimapolitiikalle ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksille.

Se ei myöskään poista tarvetta varautua ja vastata Venäjän – tai minkä tahansa muun tahon – informaatiosodankäyntiin.

― Erkki Tuomioja blogissaan 31.7.2016

Rikun ja Tunnan kanssa infosotaa ruotimassa

Vieraana Erkki Tuomioja ja Sinikukka Saari.
Vieraana Erkki Tuomioja ja Sinikukka Saari. Docventures
Erkki Tuomioja
Pitkän linjan poliitikko (mm. Suomen ulkoministerinä 2000-2007 ja 2011-2015), valtiotieteiden tohtori, ekonomi ja poliittisen historian dosentti. Kirjoittanut useita ulkopolitiikkaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia.

Sinikukka Saari
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija. Perehtynyt erityisesti Venäjän politiikkaan entisen Neuvostoliiton alueella ja EU-Venäjä suhteisiin.
Tuorein julkasu: Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla -raportti (elokuu 2016)

Jessikka Aro
Suomalainen toimittaja, joka palkittiin vuoden 2015 jutusta Bonnierin journalistipalkinnolla aiheenaan ”Venäjän trollit Suomessa”.

Ke 7.9.2016 Yle TV2 klo 21 ja To 8.9. Yle Puhe klo 16.

(Edit: Teknisen uudistuksen yhteydessä kadonneet tiedot palautettu.)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures