Hyppää pääsisältöön

iPhone 7 julkaistaan huomenna – mutta huhujen mukaan se on aika tavallinen älypuhelin

Design ei juuri muutu, moni uusi ominaisuus on kilpailijoilla jo vakiokamaa. Tylsää?

Asiakkaat tutkivat iPhoneja Pekingissä. // Kuva: EPA / How Hwee Young

Apple julkaisee huomenna keskiviikkona uudet puhelinmallinsa: iPhone 7 on pian täällä! Se ei kuitenkaan taida olla yhtä iso juttu kuin ennen.

Applen tuotteisiin liittyi vuosikaudet aivan ainutlaatuista glooriaa, josta muut laitevalmistajat saattoivat vain haaveilla. Kun teknologiayhtiö syksyisin marssitti uudet iPhone-mallit julkisuuteen, yleisö innostui lähes varmasti sormenjälkitunnistuksen tai askelmittarin tapaisista parannuksista – varsinkin, kun uudistukset oli paketoitu minimalistisen tyylikkääseen design-puhelimen kuoriin.

Katso kuva Giphyltä

Kriitikoiden mielestä Applen puhelimet ovat olleet ylihypetettyjä

Ne eivät ole olleet välttämättä teknisesti kaikkein edistyneimpiä, ja monesti kilpailijat ovat tuoneet keksinnöt markkinoille ennen omenayhtiötä. Esimerkiksi sormenjälkitunnistuksen esitteli puhelimissaan Motorola vuosia ennen Applea.

Bloomberg-talousmedia huomauttaa, että kärjistetysti Applen voi sanoa antaneen kilpailijoiden kehittää uudet teknologiat ja myös kärsiä niiden lastentaudeista. Kun muut ovat ensin kipuilleet innovaatioiden kanssa ja hioneet ne toimintavarmoiksi, Apple on voinut napata ne omiin puhelimiinsa. Kuluttajat ovat himoinneet iPhoneja, koska ne ovat olleet sopiva yhdistelmä toimintavarmuutta, edistyksellisyyttä ja statussymbolia.

Enää tämä ei toimi yhtä hyvin kuin ennen.

Viime vuosina Samsungin ja Huawein tapaiset puhelinvalmistajat ovat kuitenkin tehneet kännyköitä, jotka ovat aivan vertailukelpoisia iPhonejen kanssa ja yleensä rutkasti halvempia. Lisäksi on yhä näkyvämpää, ettei suinkaan Apple aina esittele älypuhelinmarkkinoiden uusimpia ja parhaita innovaatioita. iPhonet eivät olekaan olleet markkinoilla samanlaisessa kiidossa kuin aiemmin, vaan myyntiluvut ovat olleet laskussa.

Mitä nyt saadaan?

iPhone 7:stä on liikkunut julkisuudessa runsaasti juoruja, ja jos arvaukset pitävät kutinsa, uusi puhelinmalli ei tule järisyttämään älypuhelinmarkkinoita. Puhelin ei edes näytä kovin erilaiselta kuin edellinen sukupolvi.

Silti, kuten monet muistuttavat, huhut Applen ja iPhonejen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Apple on ensinnäkin ollut näivettymisspekulaatioiden kohteena monta kertaa aiemminkin, minkä lisäksi se on edelleen hyvin kannattava jättiyhtiö, joka myy vuosittain kymmeniä miljoonia iPhoneja. Siksi myös keskiviikkoinen iPhone 7 -puhelimen lanseeraaminen tulee olemaan maailmanlaajuinen uutinen.

Tässä ovat tärkeimmät spekulaatiot uusista puhelimista.

1. Design ei juuri muutu

Jos odotit iPhonen saavan aivan uuden ulkoasun 7-sukupolven kunniaksi, uudet puhelimet voivat olla pettymys. Ennakkotietojen mukaan iPhone 7 tulee näyttämään ulkoisesti suhteellisen samalta kuin kuutossukupolvi.

2. Kuulokeliitäntä jää pois

Ehkä voimakkain huhumylly tulevan iPhone-mallin ympärillä on liittynyt kuulokeliitäntään. Esimerkiksi iPhone 6S -malleissa kuulokkeet tuikataan kiinni puhelimen alareunasta löytyvään reikään. iPhone 7:ssä tällaista reikää ei välttämättä ole. Näin puhelimen paksuudesta saadaan hiottua ehkä millimetri pois.

Tämä tarkoittaisi, että musiikkia ja videoita kuunneltaisiin joko langattomien kuulokkeiden avulla tai työntämällä kuulokepiuha latausreikään. Tämä tietenkin vaatisi sellaisia kuulokkeita, jotka sopivat iPhonen latausliitäntään.

3. Kaksi takakameraa

Myös iPhone on saamassa tuplakameran kännykän selkäpuolelle. Näin saadaan tallennettua parempaa kuvaa. Tuplakamera selkäpuolella ei ole älypuhelinmarkkinoilla mikään uusi innovaatio, vaan esimerkiksi LG ja Huawei ovat jo esitelleet omat kaksoiskamerapuhelimensa.

4. Enemmän tallennustilaa

iPhone 6:ssa suurin tallennuskapasiteetti oli 128 gigatavua. Uusissa puhelimissa tämän odotetaan tuplautuvan 256 gigatavuun. Syynä saattaa olla se, että uudet iPhonet tallentavat aiempaa tarkempaa videokuvaa, jossa kamera (tai kamerat) nappaa joka sekunti aiempaa enemmän ruutuja. Tällaisen videokuvan tallentaminen myös vie enemmän tilaa.

5. Puhelin ymmärtää voimaa

Jo iPhone 6S -puhelimet tunnistivat, kuinka kovalla voimalla niiden näyttöä painetaan. Kosketuksen voimakkuudella käyttäjä voi ohjailla kännykkäänsä monipuolisemmin. iPhone 7:n "kotinappula" saattaa myös tunnistaa, kuinka lujasti sitä painellaan, ja toimia eri tavoin painalluksen voimakkuudesta riippuen.

6. Puhelin kestää vettä ainakin jotenkuten

iPhonet ovat olleet kuuluisia herkkyydestään ja helposti rikkoutuvista näytöistään. Näyttöjä Apple kertoi parantaneensa kestävämmiksi jo aiemmissa puhelinmalleissaan, ja rungoista on tehty vahvempia taipumisen varalta. Uusi iPhone kestää tiettävästi vettä tai ainakin roiskeita.

7. Uusi väri

Monille kaikkein kiinnostavin asia uudessa iPhonessa on se, missä väreissä sitä saa. iPhone 6S esitteli maailmalle ”ruusukullan”, mikä on vähän teennäinen tapa sanoa ”vaaleanpunainen”. Seiskamallistoon odotetaan värivaihtoehtoa ”Space Black” – siis mustaa luuria. Myös sinisestä iPhonesta on huhuttu.

Apple julkistaa uudet iPhonet keskiviikko-iltana Suomen aikaa, jolloin virallisesti selviää, mitä ominaisuuksia uusissa puhelimissa on.

Lue myös:

Huhut iPhone 7:n ympärillä kiihtyvät – kuulokeliitännän poistaminen mahdollistaisi paremman äänenlaadun

Huhut iPhone 7:n ympärillä kiihtyvät – kuulokeliitännän poistaminen mahdollistaisi paremman äänenlaadun

Tietoja iPhone 7 -älypuhelimesta vuoti nettiin – luvassa rajuja muutoksia

Apple yllättää: uusi älypuhelin julkistetaan maaliskuussa, mutta se ei ole iPhone 7