Hyppää pääsisältöön

“Ko miehellä on persaus märkä, niin ei sillä tee ennää mithään” – mietelmiä tuulastusvesiltä

Tuulastaja saalistaa kalaa syyshämärässä lampun ja pitkävartisen atraimen avulla. Pimeyden ympäröimä vene muodostaa oman hypnoottisen maailmansa, jonka ainoa valo näyttää vedenalaisia salaisuuksia. Toimittaja Juhani Lihtosen hieno radiodokumentti vuodelta 1967 kertoo pohjoisen pyytömiehistä, jotka ovat viimeistä kertaa joella ennen sen jäätymistä. Tuoreempia tuulastustunnelmia tarjoaa Erätulilla-jakso vuodelta 2012, jossa Mikko Peltola pääsee tutustumaan tamperelaismuusikoiden Pate Mustajärven ja Jussi Aaltosen kotivesiin.

Edesmennyt toimittaja Juhani Lihtonen tunnetaan tunnelmallisista Lappia ja sen ihmisiä käsittelevistä ohjelmistaan. Lihtonen antaa ihmisille aikaa puhua, ja kiireettömyys kuuluu myös syksyistä tuulastusretkeä kuvaavasta ohjelmasta Laulu jäätyneeltä joelta. Kun sulkee hämärässä huoneessa silmät, äänimaailma vie kuulijan iltanuotion hämyyn kuuntelemaan erämiesten jutustelua. Miesten askareita ryydittävä leikinlasku ja naljailu paljastavat, etteivät he ole ensimmäistä kertaa yhteisillä eräretkillä.

Tuulastusvälineet ovat kehittyneet 1960-luvulta valaistuksen osalta. Valoa antava tuohus tai kaasulamppu on vaihtunut sähkövaloon, mutta kaloja pistetään vielä nykyään samanlaisella atraimella kuin ennen vanhaan.

Manserockin lähettiläät Pate Mustajärvi ja Jussi Aaltonen ovat kutsuneet Mikko “Peltsi” Peltolan öiseen kalajahtiin. Mustajärven suvun miehet ovat innokkaita tuulastajia, sen huomaa oman järven hauille tuunatusta atraimesta ja upouudesta tuulastusruuhesta.

Kyllä mä luulen poijjaat, että tänään saadaan lyödä hartiat lukossa.― Jussi Aaltonen

Saunomisen jälkeen soutaja, valomies ja iskijä nousevat ruuheen ja pienen alkuhämmingin jälkeen pääsevät myös järvelle. Suurin Jussi Aaltosen pistämä tuulashauki on peräti 8,4 kiloa, mutta kuinka käy tällä kertaa?

Tuulastus

Tuulastus on pääosin syksyinen kalastamisen muoto, jossa kalastaja yrittää iskeä kalan monipiikkisellä atraimella.

Tuulastus tapahtuu rantamatalassa pimeän aikaan voimakkaan lampun valossa.

Tuulastaminen onnistuu parhaiten kirkasvetisessä järvessä, jossa kalat näkyvät hyvin.

Paras tuulastusilma on tyyni ja sateeton syysilta.

Tyypillisimpiä saaliskaloja ovat hauki, lahna, ahven ja särkikalat.