Hyppää pääsisältöön

Paleface selittää provosoivaa musiikkivideoaan – "En ymmärrä, miksi näin annetaan tapahtua"

Räppärin uudella musiikkivideolla heitellään polttopulloja ja hakataan auton ikkunoita rikki lekalla. Paleface pelkää, että se saattaa olla vielä todellisuutta Suomessa.

Leikataan, leikataan, leikataan.

Palefacen tuoreella Palamaan-musiikkivideolla liikutaan inhottavissa tunnelmissa. Videolla lähiöissä asuvat nuoret käyttäytyvät aggressiivisesti, tekevät huumekauppaa ja ryöstävät myymälöitä.

Ja se johtuu – ainakin osittain – siitä, että Suomen hallitus on tehnyt niin paljon leikkauspäätöksiä, että kaikki eivät sitä sulata.

- Hallitus leikkaa meiltä kurkut auki, kappaleessa lauletaan.

Aika provosoivaa – ehkä jopa yliampuvaa? Kyllä. Ja niin sen on tarkoitus ollakin.

On totta, että nykyisessä varsin kurjassa taloustilanteessa on tehty leikkauksia. Niin on tehty ja tehdään, jotta Suomen talous saataisiin nousuun – tai edes pysymään totutulla tasolla.

Monet ovat yhtä mieltä siitä, että jostain tulee leikata. Suurempi keskustelunaihe on ollut se, mistä leikkauksia tulisi tehdä. Pitäisikö leikata vanhustenhoidosta vai tulisiko pääomaverotusta muuttaa tiukemmaksi?

"Hallituksen jatkuva leikkauspolitiikka johtaa vääjäämättömästi tällaiseen pahaan oloon."― Paleface

Tähän Paleface ottaa rajusti kantaa muun muassa Junon ja Mikael Gabrielin tähdittämää Pahan kukat -elokuvaa varten tehdyllä tunnusbiisillä Palamaan. Kappale – kuten elokuvakin – ottavat voimakkaasti kantaa yhteiskuntaamme. Kannanotto on Palefacelle tuttua puuhaa: viimeksi kesäkuussa hän julkaisi Soldiers of Odin -katupartioita kritisoivan Emme suostu pelkäämään -musavideon.

Palamaan-kappale on äärimmäisen ankea lähitulevaisuuden näkymä suomalaislähiöistä. Vaikka video ja biisin sanoma on kuvitelmaa ja sen on tarkoituskin provosoida, sen aiheet ovat täyttä totta: hallituksen leikkauspolitiikka, tiettyjen lähiöiden näköalattomuus, nuorten päihdeongelmat ja Aarnio-keissi ovat oikeita asioita.

- Tää ei ole mikään scifi, joka sijoittuu vuoteen 2420. Biisi ja video sijoittuvat johonkin lähitulevaisuuteen. Hallituksen jatkuva leikkauspolitiikka johtaa vääjäämättömästi tällaiseen pahaan oloon, ellei siihen saada muutosta, Paleface kertoo YleX:lle.

- Se on se, joka yhdistää fiktion ja todellisuuden, räppäri jatkaa.

"Ette muka osanneet ennakoida, että Suomi-poika alkaa mellakoida"

Paleface on aidosti huolissaan Suomen nykytilanteesta. Hän toivoo, etteivät talouskurimus ja muut ongelmat eskaloidu siihen pisteeseen, että videolla tapahtuva hulinointi ja aggressiivinen käyttäytyminen arkipäiväistyisi.

"Biisi ja video sijoittuvat johonkin lähitulevaisuuteen."― Paleface

Räppäri ei kuitenkaan sulje pois sitä vaihtoehtoa, että näin kävisi. Kappaleen lyriikoissakin mainitaan hallitus leikkaa meiltä kurkut auki -lainin lisäksi muun muassa, että ette muka osanneet ennakoida, että Suomi-poika alkaa mellakoida.

- Ajattele, kuinka ahtaalla ihmiset ovat ja millaisessa tilanteessa eletään, Paleface sanoo ja jatkaa:

- On tiedetty jo pidemmän aikaa, että raju leikkaaminen yhteiskunnan heikoimmilta syventää kriisiä entisestään. En ymmärrä, miksi näin annetaan tapahtua, vaikka meillä on tieto, että näin tapahtuu, jos tällainen meininki jatkuu.

Mikä tähän auttaisi, Paleface?

Videon kertosäkeessä lauletaan, että nyt se kaikki palaa pois. Lainilla on ainakin kaksi eri merkitystä: toisaalta se voi tarkoittaa biisin hengen mukaisesti sitä, että kurjimuksessa olevat ihmiset riehuvat ja sytyttävät mellakkamaisesti asioita palamaan pettymyksensä ja pahan olonsa vuoksi.

Toisaalta se voi räppärin mukaan viitata hyvinvointivaltion alasajoon, siihen, että vanhat rakenteet ja hyvinvointi poltetaan tuhkaksi päättäjien toimesta.

Kumpaakaan näistä emme halua tapahtuvan. Siksi on hyvä asia, että taiteilijat, kuten Paleface, nostavat asioita esille ja herättävät keskustelua.

Mutta mitä jos Paleface voisi uhkakuvien luomisen jälkeen mennä askeleen pidemmälle? Mitä hän tekisi, ettei videon skenaario muutu todeksi?

Palefacen asialistalla olisi yhteiskunnan voimakkaan polarisaation pysäyttäminen. Räppäri tekisi muutoksia etenkin yhteiskunnan heikoimpiin, kuten työttömiin ja vanhuksiin kohdistuviin leikkauksiin.

- Ne pitää peruuttaa ja palauttaa. Se massi pitää leikata muualta – hyvinvointivaltoin hengessä siis niiltä, jolla sitä on hieman enemmän.

Lue myös:

Paleface kutsuu itseään suursuvakiksi: “Taiteen on tarkoitus herättää reaktioita”

Palefacen uutuusvideo naureskelee Soldiers of Odinille – mukana Paavo Arhinmäki, Madventures ja Solonen

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana tanssittivat yleisöä Ruotsin-laivojen lipuessa ohi – katso svengaava Ruisrock-keikka

Räppärit pikku nilkkeinä Pahan Kukat -lähiöleffassa: Mikael Gabriel ja Juno ovat katu-uskottavia diilereitä

Kotimainen jengidraama palkittiin Shanghaissa – näin Mikael Gabriel ja Juno edustivat punaisella matolla