Hyppää pääsisältöön

Ensitreffit alttarilla nousi Tinder-ahdistuneiden sinkkujen unelmaksi – deittailun helppous on kääntynyt itseään vastaan

Yhteiskunta tekee yhä epäonnistujia niistä, jotka eivät pariudu oikeaan ikään mennessä, sanoo nykytaidetreffejä järjestävä Milla Minerva Mertanen.

Nainen tutkaili älypuhelintaan Singaporessa sikäläisen maistraatin edustalla. // Kuva: EPA

Ensitreffit alttarilla sai meidät jokunen vuosi sitten kauhistelemaan, romuttuvatko avioliiton ja kestävän parisuhteen käsitteet, jos naimisiin mennään ilman perinpohjaista tutustumista.

Nyt ohjelmaa on katsottu pari tuotantokautta ja shokkiarvo sen ympäriltä on hälventynyt. Se onkin alkanut kiinnostaa monia toisesta syystä:

Eikö olisikin hienoa, jos voisi sinkkuna saada asiantuntijoiden seuloman ja sopivaksi juuri minulle arvioiman deittikumppanin?

Eli niin, että Ensitreffit alttarilta -konseptista otetaan pois se alttari ja tv-kamerat. Pääsisi treffeille ihmisen kanssa, jonka psykologit ja objektiiviset arvioitsijat ovat katsoneet yhteensopivaksi juuri sinulle. Samalla varmistaisi, ettei tulisi jälleen kerran sortuneeksi valitsemaan sitä samaa ihmistyyppiä, jonka tietää pidemmän päälle itselleen sopimattomaksi mutta johon aina retkahtaa.

Nerokasta! Miksei tällaista deittipalvelua ole Suomessa tarjolla?

- Se on kyllä tosi kiehtova ajatus. Kaikki sellainen normatiivista parisuhdeajattelua vähän ravisteleva on mun mielestä aina tosi kiinnostavaa, sanoo BigLove@Arts-tapahtuman tuottaja Milla Minerva Mertanen.

BigLove@Arts on Mertasen ja Elsa Ervastin luoma tapahtumakonsepti, jota kokeillaan lokakuussa EMMA-Espoon modernin taiteen museon #Nykytreffit-tapahtumassa. Se on tavallaan syntynyt samanlaisesta tuskastuksesta, mikä saa monet sinkut haaveilemaan Ensitreffit alttarilla -konseptista.

"Mä en jaksa, se on hirveetä, vastenmielistä, tylsää ja kauheaa. Ja ihmisissähän ei ole mitään kauheaa, mutta treffeissä on."― Milla Minerva Mertanen

- Tilanne viime syksynä oli sellainen, että olin menossa treffeille ja sanoin Elsalle ääneen, että mä en jaksa, se on hirveetä, vastenmielistä, tylsää ja kauheaa. Ja ihmisissähän ei ole mitään kauheaa, mutta treffeissä on.

Treffeissä on jotakin kauheaa ja tylsää – juuri tämä taitaa olla kokemus, joka on saanut monet haaveilemaan uudenlaisista keinosta tavata se oikea. Tinderin myötä treffiseuraa on kyllä tarjolla, mutta vaikka deittailu on ehkä helpompaa kuin koskaan, pitkäaikaisen kumppanin löytäminen voikin olla vaikeaa. Jotain sekin kertoo, että Ensitreffit alttarilla -ohjelma on saanut satoja hakemuksia sinkuilta.

- Helppous on tehnyt itselleen ehkä karhunpalveluksen. Nythän tarjonta on tavallaan loputon. Jos on etsimässä itselleen elämänkumppania, missä kohtaa tarjonta on ikään kuin katsottu loppuun, Mertanen pohtii.

Treffeillä voi olla vaikeaa kohdata

Mertanen ja Ervasti, molemmat kolmikymppisiä sinkkuja, päättivät, että heidän on itse vastattava omaan hätähuutoonsa: jos nykyinen deittikulttuuri tuntuu ankealta ja treffiviitekehys kyllästyttävältä, pitää tilalle saada jotain muuta. Kummallakin on tausta taide-alalla, joten tuntui luontevalta yhdistää nykytaide ja treffit.

- Itse olen käynyt treffeillä, no, miljoona kertaa. Kun itse rupesin miettimään elämäni rakkauksia, tajusin, että ne eivät ole syntyneet treffeillä. Ne ovat syttyneet jossain sattumanvaraisessa tilanteessa, kuten juhlissa tai muissa paikoissa, missä on paljon ihmisiä.

Yhtenä tavoitteena Ervastilla ja Mertasella on BigLove@Artsin avulla myös ravistella sitä, mikä on jotenkin ”oikea” tapa tavata ihmisiä tai ylipäänsä olla parisuhdemarkkinoilla.

- Haluaisin ihan suunnattomasti tuoda esiin sitä, että sinkku ei ole mitenkään heikompi. Vaikka Tinderiin tai Ensitreffit alttarilla -tyylisiin ohjelmiin liittyy hirveästi paheksuntaa, mutta minusta se on aina hirveän hienoa, jos ihmiset kohtaavat.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan liittyvä paheksunta tuo osaltaan näkyväksi myös kiinnostavan asian Suomesta: ajattelemme edelleen, että on olemassa oikeita ja vähemmän oikeita tapoja löytää se oikea tai olla parisuhteessa.

Parisuhde ja sinkkuus ovatkin aivan selkeästi myös yhteiskunnallisia kysymyksiä, Mertanen sanoo.

- Yhteiskuntamme on rakentunut sillä tavalla, että olisi hyvä asia tiettyyn ikään mennessä olla naimisissa ja saada lapsia. Se on aika poissulkevaa ja tekee kaikista niistä vähän epäonnistujia, jotka jäävät tällaisten aikarajojen ulkopuolelle.

_BigLove@Arts järjestää #Nykytreffit-tapahtuman Näyttelykeskus WeeGeen EMMA-Espoon modernin taiteen museossa 14. lokakuuta._

Ensitreffit alttarilla tiistaisin AVAlla.

Lue myös:

Hottikset-sarjan Amanda Harkimo: Ensimmäisillä treffeillä ei saa kysyä liian henkilökohtaisia asioita

Tiisun musavideon kautta välitetty jo yli sata treffipyyntöä: "Äkkiä laittamaan viestiä! En tiedä, kauanko nämä ovat sinkkuina enää"

Bachelor Suomi huipentuu tänään – psykologi arvioi, mitä ohjelmaan osallistuvilta naisilta vaaditaan 

Suomalainen tosi-tv antaa sinkuista säälittävän kuvan  

Hottikset vastaan Ensitreffit alttarilla – kumpi ohjelma on sinua varten?