Hyppää pääsisältöön

Itsemurhaviestit kertovat tilanteen liian myöhään – Movember-kampanjalta pysäyttävä video mielenterveysongelmista

10. syyskuuta vietetään kansainvälistä itsemurhien estämisen päivää.

Stereotypisesti ajateltuna yksi suomalaisten perisynneistä on tuppisuina oleminen. Small talk ja omista tunteista puhuminen ei vakiintuneiden käsitysten mukaan tunnu meille luontevalta.

Tästä ajatusmallista on mahdollisesti päästy tai ainakin ollaan pääsemässä eroon. Silti monien suomalaisten ja ihmisten ympäri maailmaa on vaikeaa puhua omista tunteistaan – etenkin niistä äärimmäisen negatiivisista tunteista.

Monet yhdistävät Movember-hyväntekeväisyysjärjestön viiksien kasvattamiseen ja sitä kautta eturauhassyövän tietoisuuden levittämiseen. Kampanjajärjestö on kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista muutenkin: Movember Foundation julkaisi negatiivisiin tunteisiin ja mielenterveyteen liittyvän, erittäin pysähdyttävän Suicide notes talk too late -videon, jolla miehet lukevat aiemmin kirjoittamiaan itsemurhaviestejä.

- Rakkaat isä ja äiti. Tämä ei ole teidän vikanne.

- Anteeksi, etten voi olla sellainen isä kuin olit toivonut.

- Löydät kyllä uuden parhaan ystävän.

- Pyydän, että jatkatte elämäänne. Se on kaikki, mitä toivon.

Videon miehet eivät kuitenkaan viesteistä huolimatta riistäneet henkeään. He päättivät puhua ongelmistaan. Juuri se on videon viesti: puhukaa, jos mieltänne painaa.

Suomessa ja maailmanlaajuisesti miesten itsemurhakuolleisuus on naisten vastaavaa suurempi. Vuonna 2014 Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa, joista lähes 600 oli miesten tekemiä.

Movember Foundationin video on julkaistu ennakoiden 10. syyskuuta vietettävää kansainvälistä itsemurhien estämisen päivää. Päivää on vietetty vuosittain vuodesta 2003 lähtien.

Lue myös:

Poppari Demi Lovato puhui rohkeasti mielenterveysongelmista: "Pystymme parempaan. Jokainen meistä voi vaikuttaa"

Jokainen on joskus sekasin: neljä myyttiä masennuksesta

Pako-tähden lihomiselle nauretaan meemissä – näyttelijä avautui mielenterveysongelmistaan

Miksi Movemberistä ei puhuta yhtä paljon kuin ennen? – "Syöpätutkimus ei ole tällä hetkellä se muodikkain juttu"