Hyppää pääsisältöön

JVG-kirjailija: Jaren ja VilleGallen bisnesäly yllätti

JVG-räppärit ovat rakentaneet bisnestään määrätietoisesti. Yhtyeen oma PME Records kiinnittää jatkuvasti uusia lahjakkuuksia. Se on nostanut muun muassa ALMAn kohti kansainvälisiä lavoja.

JVG Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Musiikkitoimittaja Laura Frimanin kirjoittamassa Etenee – JVG:n tarina -uutuuskirjassa kerrotaan Jaren ja VilleGallen tarina synnytyslaitokselta parin viikon takaisille Blockfesteille saakka. Räppärit syntyivät samalla viikolla samassa sairaalassa lokakuussa vuonna 1987, mutta vasta vuosien päästä heistä tuli parhaat ystävät, bisneskumppanit ja yhtyetoverit.

JVG:n piti aluksi julkaista vain kuvakirja, sillä heidän luottokuvaajansa Andrei Kipahti on ikuistanut duon seikkailuja jo kuuden vuoden ajan.

- Olemme nyt tarpeeksi isoja ja on tarpeeksi tarinaa kerrottavana, että voidaan ottaa tällainen välietappi tähän väliin, Jare Brand kertoo YleX Aamun haastattelussa.

JVG:n suosion laajuus ja voima yllätti Laura Frimanin, joka kiersi tiiviisti rap-duon matkassa vajaan vuoden kirjaa varten.

- Mut otettiin aivan ihanasti vastaan. JVG on tosi uniikki bändi. Se sijoittuu sellaiseen outoon leikkauskohtaan, joka on linkki monen erilaisen ihmisryhmän välillä. Se yllätti, että heissäkin on epävarmat puolet. Esimerkiksi Hehkuu-biisiä he eivät uskaltaneet soittaa ennakkoon edes mulle, Friman sanoo.

Friman yllättyi myös siitä, miten paljon korkeakoulut väliin jättäneet Jare ja VilleGalle ymmärtävät bisneksestä.

- He ovat bisneksen suhteen vielä välkympiä kuin saatoin kuvitellakaan ja miten mielettömät suunnitelmat heillä on oman levy-yhtiön suhteen.

"Olemme vihdoin todistaneet, että tämä on oikea bändi."― VilleGalle

VilleGalle on onnellinen siitä, ettei JVG:n tarvitse enää todistella osaamistaan niin kuin ennen. Saavutukset puhuvat jo puolestaan.

- Olemme vihdoin todistaneet, että tämä on oikea bändi. Ei tarvitse koko ajan pelätä sitä, että tämä loppuu huomenna. Jengi oikeasti kelaa, että tehdään musaa tosissaan.

JVG räppää noin 120 keikkaa vuodessa. Se on kova tahti mille tahansa yhtyeelle.

- Tosi harvoin otetaan bändärit messiin. Alussa otettiin bäkkärille jengiä, mutta ei enää. Vedetään niin tiuhaan tahtiin keikkoja, ettei jaksa mitään ylimääräistä bäkkärillä. Ollaan siellä vaan töissä, Jare sanoo.

- Välillä vedetään märkää ja välillä ollaan väsyneitä, VilleGalle jatkaa.

Etenee – JVG:n tarina julkaistiin tänään 8. syyskuuta.