Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kotimaan Energian sähkösopimukseen on pakko ostaa vakuutus

Kuvakaappaus Kotimaan Energian verkkosivuilta.
Kuvakaappaus Kotimaan Energian verkkosivuilta. Kuva: Kuvakaappaus Kotimaan Energian verkkosivuilta/Kuvankäsittely Yle Kuningaskuluttaja,sähkösopimus

Kotimaan Energia Oy myy sähkön oheen hanakasti lisäpalveluita. Sähköyhtiön “säästöpaketti” onkin vakuutus, jonka tarve kerrostaloasujalle on kyseenalainen. Puhelinmyynnin härskit toimintatavat yhtiö kertoo putsanneensa. “Meillä oli huono maine, me oltiin surkeita”, yhtiön toimitusjohtaja myöntää.

Kotimaan Energia tunnettiin aiemmin Suomen Energiayhtiönä, joka oli vuodesta toiseen kuluttajien valitusten kohteena.

Omistajavaihdoksen ja uudelleenbrändäyksen jälkeen osa yhtiön strategiaa on kehittää ja myydä sähkösopimuksen oheen erilaisia lisäpalveluita.

– Me nimenomaan haemme tuotteita ja palveluita, jotka toisivat lisäarvoa, Kotimaan Energian toimitusjohtaja Kenneth Hedman kertoo.

– Mutta kyllä toistaiseksi päätuote on sähkö, Hedman sanoo.

Melkein kaikkiin yhtiön myymiin sähköpaketteihin kuuluu automaattisesti jokin maksullinen lisätuote.

Esimerkiksi “Hyvä Diili 24 kk” tuotteeseen kuuluu “Säästöpaketti”. Nimestään huolimatta “Säästöpaketti” on vakuutus.

Paketin hinnaksi kerrotaan yhtiön verkkosivuilla 17,4 senttiä päivässä, "säästöllä" markkinoidun lisäpaketin kuukausi- tai vuosihintaa sivulta on hankala löytää. Hinta on kuitenkin yli 60 euroa vuodessa.

Energiaviraston ylläpitämän sähkön hintavertailusivuston laskelma ei vakuutuksen hintaa huomioi.

Vastinetta yli 60 euron vakuutukselle?

“Säästöpaketti” koostuu kolmesta osasta: energianeuvonnasta, työkyvyttömyys- ja työttömyysvakuutuksesta ja omavastuuvakuutuksesta. Ilmaista energianeuvontaa saa tosin muun muassa Motivalta ja maakuntien energianeuvojilta.

Omavastuuvakuutuksen osalta sivuilla luvataan "maksaa puolestasi energian käyttöön liittyvät esimerkiksi sähkökatkoksen aiheuttamat vahingot”. Edellytyksenä on, että asiakkaalla on kotivakuutus, ja korvaussumma on enintään 200 euroa. Kerrostaloasunnossa salama tosin rikkoo harvoin laitteita.

Työttömyysvakuutuksesta yhtiön sivulla kerrotaan, että “sinun ei tarvitse huolehtia sähkölaskustasi, jos jäät työttömäksi tai sairastut”. Pienessä kaupunkikodissa sähkölasku on joitain kymppejä kuussa. Sähkölasku korvataan asiakkaalle ehtojen täyttyessä enintään puolen vuoden ajan.

Työttömyystilanteessa korvausta ei kuitenkaan makseta työttömyydestä määräaikaisen työsopimuksen päättymisen jälkeen, kausityöttömyydestä tai alle 30 vuorokauden työttömyydestä ja niin edelleen.

Onko pienelle taloudelle järkeä ottaa tällaista vakuutustuotetta?

– Todennäköisyys, että salama iskee, on pieni mutta se riski on kuitenkin siellä, Hedman vastaa.

– Lisäarvotuote on irtisanottavissa ilman erillistä irtisanomisaikaa, vaikka päätuotteen määräaikaisuus jatkuu, Hedman lisää.

Vakuutuksen takana monen yhtiön sumppu

Kotimaan Energian myymien vakuutustuotteiden takana on melkoinen yrityskimppu: Crawford, Gjensidige, Brim, Kotimaan energia

Mikä niiden suhde on?

Toimitusjohtaja Hedman menee itsekin sekaisin mikä yhtiö tekee mitäkin:

– Gjensidige on itse vakuutusyhtiö, Brim on sen edustaja, hmm… en ihan tätä tiedä – – ja me ollaan se asiakas, joka välittää palvelun. Crawfordin roolia en selkeästi tiedä, hän sanoo.

Sovimme, että toimitusjohtaja tarkistaa asian vakuutusasiantuntijalta. Hedman lähettää meilin perään:

 • Gjensidige försäkring on vakuutusyhtiö
 • Brim Ab on vakuutusmeklari
 • Kotimaan Energia Oy on vakuutusedustaja
 • Crawford & Company on korvauksen käsittelijä (Gjensidigen valitsema)

Puhelinmyynti mutkistuu kytkytuotteista

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) lakimies Jukka Kaakkola epäilee lisätuotteiden hämärtävän kokonaishintaa.

– Kuluttajan kannalta kylkiäiset ovat vaikeita. Kun sähkösopimuksen kupeeseen myydään erilaista vakuutusta, myynti tulee entistä monimutkaisemmaksi. Puhelinmyynnin selkeys kärsii, KKV:n Kaakkola sanoo.

Hedman myöntää, että lisäpalveluiden hinnat voivat vaikeuttaa sähkösopimusten vertailua.

– Lisähintaelementti tuo kuluttajalle vaikeuden, mikä oli yhden firman lisätuotteen hinta ja mikä sen toisen, hän sanoo.

Kaakkolan mukaan Kotimaan Energiasta tulee valituksia kuluttajaneuvontaan parin vuoden takaista selvästi vähemmän, mutta yhtiö erottuu yhä tänäkin vuonna valitustilastoissa.

Valituksia on tullut yli sata; esimerkiksi paljon julkisuudessa esillä olleesta Carunan siirtohinnankorotuksesta tuli valituksia kuluttajaneuvontaan noin 500.

Valitukset koskevat enimmäkseen puhelinmyynnin epäselvyyksiä.

Nauhat kuunneltavissa jälkikäteen

Hedmanin mukaan Kotimaan Energian myyntiä tekee neljä telemarkkinointiyritystä. Puheluita soitetaan miljoonia vuodessa.

Hedman on tarkistuttanut jopa puhelinmyyjien käyttämän myyntipuheen Kilpailu- ja kuluttajaviraston edustajalla. Hän kertoo edellyttäneensä, että kaikki myyntipuhelut nauhoitetaan ja asiakas voi pyynnöstä itse kuunnella tallenteen.

Kaupan vahvistamiseen liittyvä osa, "äänikuitti" kuten Hedman sanoo, voidaan toimittaa asiakkaalle myös sähköpostilla.

Epäselvissä tilanteissa asiakas saa halutessaan kuunnella myyntipuhelun kokonaisuudessaan yhtiön tiloissa Helsingissä tai puhelimessa, Hedman lupaa.

Olimme surkeita – yhtiö tunnustaa vanhat synnit

Ylen Kuningaskuluttajassakin Kotimaan Energian vaiheista (aiemmin Suomen Energiayhtiö) on kirjoitettu jo kymmenen vuotta sitten.

Nimen vaihtaneen yhtiön toimitusjohtaja Kenneth Hedman kertoo saaneensa tehtäväksi putsata toimintatavat.

– Meillä oli huono maine, me oltiin surkeita, Hedman sanoo.

Yhtiö käytti muun muassa sisäänheittohintaa.

– Siihen aikaan petti ehkä pahiten se, että päätuotetta [sähköä] myytiin hyvin aggressiivisella hinnalla, ja aika lyhyessä ajassa, alle vuoden kuluessa, hinta muuttui [nousi], Hedman tunnustaa.

– Yksi päätehtävä minulla ja tiimilläni on, että tämän tyyppiset tavat poistuvat. Puhun puhelinmyynnistä. Sille pystyy tekemään paljon, mutta se on pitkä prosessi, Hedman kertoo.

Muokattu 8.9.2016 viimeisen kappaleen muotoilua:

Muokattu väliotsikko: Nauhat kuunneltavissa, paitsi myyntipuhe muotoon Nauhat kuunneltavissa jälkikäteen.

Muokattu kappaleet:

Kun kysyn asiasta tarkemmin, käy ilmi, että asiakkaan kuunneltavissa on puhelun loppu: kaupan vahvistamiseen liittyvä osa, "äänikuitti" kuten Hedman sanoo. Myyntipuhe jää uupumaan.

- Varsinaista myyntikeskustelunauhaa emme toimita eteenpäin, tämä kuitenkin löytyy soittojärjestelmämme palvelimelta, Hedman kertoo sähköpostilla haastattelun jälkeen.

muotoon:

Kaupan vahvistamiseen liittyvä osa, "äänikuitti" kuten Hedman sanoo, voidaan toimittaa asiakkaalle myös sähköpostilla.

Epäselvissä tilanteissa asiakas saa halutessaan kuunnella myyntipuhelun kokonaisuudessaan yhtiön tiloissa Helsingissä tai puhelimessa, Hedman lupaa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.