Hyppää pääsisältöön

Lasten- ja nuortenohjelmat suomalaisten muistoissa – Sinun tarinasi

Ylen lasten- ja nuortenohjelmat ovat olleet osa usean sukupolven lapsuutta. Iiristiina, Tuomas, Ritva, Juha ja Anne muistelevat heille erityisen tärkeitä lastenohjelmia.

Keräsimme muistoja merkityksellisistä ohjelmista, ruutukasvoista ja radioäänistä keväällä, jolloin myös Iiristiina, Tuomas, Ritva, Juha ja Anne kirjoittivat tarinansa.

Iiristiina Heinosen lapsuuden erityinen suosikki oli Pikku Kakkosen Eila-mummo. Ja aivan parasta oli, jos Eila-mummolla oli ohjelmassa mukana pehmolelukaverinsa. Eila-mummo antoi ajatuksia ystävyydestä ja anteeksiannosta, ja on yhdistävä tekijä kavereidenkin lapsuudenmuistoissa.

Tuomas Taivalmaan lapsuudessa Pikku Kakkonen ei tuntunut vielä erityisen merkitykselliseltä. Mutta tilanne muuttui omien lasten myötä. Pikku Kakkonen antoi aikuiselle lepohetken ja aikaa ruoanlaittoon. – Siunattu Pikku Kakkonen! kiittää ilmajokinen luokanopettaja.

Radio kokosi yhteen Ritva Kaksosen lapsuuden perheen. Markus-setä oli ehdoton ja ohjelmaa leikittiin siskon kanssa. Pikku-Ritva pääsi itsekin oikeaan ohjelmaan mukaan, kun Markus-setä vieraili Haminassa. Ohessa kuullaan Markus Rautiota ja lahtelaislapsia.

Juha Luodemäkeen teki vaikutuksen isoveljen suosittelema Linnunradan käsikirja liftareille -kuunnelma. Tunnusmusiikki, Heikki Kinnunen kertojaäänenä ja tarinan henkilöhahmot veivät nuoren pojan mukanaan.

Anne Nylundin ensimmäinen muisto televisiosta ovat tunnuksen joutsenet. – Muistan ajatelleeni, että haluan tuollaiset.

Myös Kylli-täti oli ihana. Hän katsoi kamerasta suoraan lapseen ja heilutti hauskasti.

Siskon kanssa leikittiin Kylli-tätiä. Meillä ei ollut suuria sormuksia, niin kuorittiin mandariinit ja laitettiin ne sormeen ja heiluteltiin lapsille.― Anne Nylund, lastentarhanopettaja Lappeenranta

Iiristiina, Tuomas, Ritva, Juha ja Anne kirjoittivat tarinansa meille keväällä, jolloin keräsimme suomalaisten muistoja merkityksellisistä ohjelmista, ruutukasvoista ja radioäänistä.

Lue tarinoita lastenohjelmista:

Kiitos – Sinun tarinasi tekee juhlan!

Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetys
Suora lähetys Musiikkitalosta 10.9.2016. Yle TV1, Radio Suomi, Yle Vega, Yle Areena klo 18.30–20.30 ja klo 21–21.30