Hyppää pääsisältöön

Näin teet elokuvan – Abbas Kiarostamin 9 ohjetta

Iranilainen poika istuu maassa oven edessä, vieressään vesikanisterit ja kana.
Poika Abbas Kiarostamin elokuvassa Tuuli meitä kuljettaa (1999). Iranilainen poika istuu maassa oven edessä, vieressään vesikanisterit ja kana. Kuva: Yle Kuvapalvelu tuuli meitä kuljettaa,Abbas Kiarostami,elokuvat,Iran

“Elokuva alkaa D. W. Griffithistä ja loppuu Abbas Kiarostamiin.” Näin on sanonut ohjaajalegenda Jean-Luc Godard. Tämän vuoden Venetsian elokuvajuhlat on omistettu heinäkuussa 76-vuotiaana kuolleelle iranilaiselle Abbas Kiarostamille. KulttuuriCocktail selvitti ohjaajamestarin oman elokuva-ajattelun kulmakivet.

Elokuvaohjaaja Abbas Kiarostamin 9 teesiä elokuvasta.
Kuvat on poimittu Kiarostamin elokuvista ja teesit hänen dokumenttielokuvastaan 10 on Ten (2004), jossa hän ajelee autolla ja kertoo kameralle ajatuksiaan elokuvanteosta. Elokuvaohjaaja Abbas Kiarostamin 9 teesiä elokuvasta. Kuva: Mikko Lehtola/ Yle. Abbas Kiarostami,elokuvataide

ABBAS KIAROSTAMI (1940–2016)

  • iranilainen elokuvaohjaaja
  • tunnetuin elokuva on Cannes-voittaja Kirsikan maku (1997)
  • työskenteli harvoin ammattinäyttelijöiden kanssa
  • sekoitti fiktiivistä ja dokumentaarista elokuvaa