Hyppää pääsisältöön

Nat King Colesta Nasiin: Teeman musiikkidokumentit syksyllä 2016

Kuvia Teeman musiikkidokumenttiohjelmistosta syksyllä 2016.
Kuvia Teeman musiikkidokumenttiohjelmistosta syksyllä 2016. rock,populaarimusiikki,musiikkiohjelmat,dokumenttielokuvat

Syksyn musiikkidokumenteissa perehdytään mustan musiikin historiaan, Oxygènellä hapetettuna.

Teeman musiikkidokumenttien syksyn suuri teema on mustan amerikkalaisen musiikin historia bluesista hip hopiin. Kaari ulottuu Billie Holidaysta, Nat King Colesta, B.B. Kingistä ja Mavis Staplesista James Browniin, Michael Jacksoniin ja Nasiin.

Musiikkidokumentit tarjoavat soundtrackin historiasarjalle Afroamerikkalaiset, joka esitetään Teemalla 11.10.–15.11. Lokakuun alussa alkavan kokonaisuuden katkaisee vain uusi dokumentti Suomen-vierailun vuoksi ajankohtaisesta elektronisen musiikin pioneerista Jean-Michel Jarresta. Jälkinäytöksenä joulukuussa nähdään vielä tv-ensi-illassa dokumenttielokuva Nas: Time Is Illmatic.

Jouluna kuunnellaan 50 vuotta sitten ilmestynyttä Beach Boysin klassikkoalbumia Pet Sounds.

Sunnuntaisin Teemalla kello 21.00 sekä Areenassa 7–30 päivää. Suurin osa dokumenteista uusitaan perjantain myöhäisilloissa.

Kitaristi Ritchie Blackmore. Kuva tv-dokumentista Ritchie Blackmoren tarina (2015).
Ritchie Blackmore. Kitaristi Ritchie Blackmore. Kuva tv-dokumentista Ritchie Blackmoren tarina (2015). Ritchie Blackmore's Rainbow,Ritchie Blackmore,Deep Purple,kitaristit,rock,ritchie blackmoren tarina
Genesis-yhtyeen alkuperäisjäsenet. Kuva dokumentista Genesis - osien summa.
Genesis-yhtyeen alkuperäiset jäsenet muistelevat. Genesis-yhtyeen alkuperäisjäsenet. Kuva dokumentista Genesis - osien summa. genesis - osien summa,Genesis

11.9.
Ritchie Blackmoren tarina

(The Ritchie Blackmore Story, Britannia 2015) Maailman rock-kitaristien kunkkuihin kuuluva Ritchie Blackmore kertoo ensi kertaa itse tarinansa, The Outlaws -yhtyeestä Deep Purpleen, Rainbow’sta Blackmore’s Nightiin. Mukana mm. Brian May, Roger Taylor, Gene Simmons, Ian Anderson, Phil Collen, Steve Lukather, Joe Satriani ja Steve Vai. Ensi-ilta.
(30 päivää Areenaa)

18.9.
Genesis: osien summa

(Genesis: Sum of the Parts, Britannia 2014) Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett ja Mike Rutherford palaavat yhteen kertomaan Britannian kaikkien aikojen suosituimpiin bändeihin kuuluneen Genesisin tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin. Uusinta.
(30 päivää Areenaa)

Punk-laulaja Kathleen Hanna.
Kathleen Hanna. Punk-laulaja Kathleen Hanna. Kuva: Yle Kuvapalvelu kathleen hanna

25.9.
Punk-laulaja Kathleen Hanna

(The Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna, USA 2013) Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja. Ohjaus Sini Anderson. Uusinta.
(30 päivää Areenaa)

Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista.
Billie Holiday. Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista. billie holiday - a sensation

2.10.
Billie Holiday

(Billie Holiday – A Sensation, Saksa 2015) Muotokuva ainutlaatuisesta jazz- ja blueslaulajasta Billie Holidaysta (1915–1959), kovia kokeneesta mutta oman tiensä valinneesta taiteilijasta. Haastateltavina muun muassa jazzlaulajat Dee Dee Bridgewater ja Cassandra Wilson sekä Holidayn elämäkerran kirjoittaja Julia Blackburn: "Hänen kuvansa pitäisi koristaa dollarin seteliä!" Ohjaus Katja Duregger. Uusinta.
(7 päivää Areenaa)
Ei perjantaiuusintaa. Uusintapaikalla 7.10. klo 22.45 Yle Live: Black Keys.

Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark.
Nat King Cole. Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark. Nat King Cole,teeman rockdokumentit,politiikka,muusikot,jazz

9.10.
Nat King Cole: Afraid of the Dark

(USA 2014) Uusi dokumenttielokuva laulaja-pianisti-säveltäjä Nat King Colesta (1919–1965), Hollywoodin ainoasta mustasta tähdestä aikana, jolloin rasismi oli arkipäivää ja showbisnes pelkäsi mustaa miestä. Ohjaus Jon Brewer. Ensi-ilta.
(30 päivää Areenaa)

B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta.
B.B. King. B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Future Publishing / Yle Kuvapalvelu b.b. king: the life of rlley
Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti.
Atte Blom. Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Kuvapalvelu valokeilassa atte blom

16.10.
B.B. King: The Life of Riley

(Britannia 2012) Pitkä dokumenttielokuva kertoo Mississipin puuvillapeltojen laidalla syntyneen bluesin kuninkaan B.B. Kingin (1925–2015) elämäntarinan. Ohjaus Jon Brewer. Uusinta.
(7 päivää Areenaa)
Iltaa jatkaa Yle Live: B.B. King ja ystävät.
Ei perjantaiuusintaa.
Uusintapaikalla 21.10. klo 22.50 esitetään 50-vuotispäiväänsä viettävän Love Records -levy-yhtiön perustajan muotokuva Valokeilassa Atte Blom.

Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi.
Oxygène-levy ilmestyi vuonna 1976. Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi. Jean-Michel Jarre,elektroninen musiikki,teeman rockdokumentit,Oxygene

23.10.
Jean-Michel Jarre: Matka ääniin

(Jean-Michel Jarre: A Journey through Electronic Music, Saksa 2015) Tv-dokumentti Oxygène-levyllään maailmanmaineeseen nousseesta elektronisen musiikin pioneerista Jean-Michel Jarresta (s. 1948). Pitkän uran tehneen ranskalaissäveltäjän mukaan matka ääniin alkaa jo kohdusta. Jarre kertoo elektromusiikin varhaisvaiheista, lapsuudestaan, musiikkifilosofiastaan ja vaikeasta suhteesta isään, maailmankuuluun elokuvasäveltäjään Maurice Jarreen. Hän myös taltioi uutta musiikkia Electronica-albumeille alan suurimpien nimien kanssa. Mukana muun muassa Gary Numan, Moby, Air, Armin van Buuren, Hans Zimmer ja rocklegenda Pete Townshend. Ohjaus Birgit Herdlitschke. Ensi-ilta.
(30 päivää Areenaa)
Jean-Michel Jarre konsertoi Helsingin jäähallissa 31.10.2016.

Laulaja Mavis Staples. Kuva dokumenttielokuvasta Mavis! (2015).
Mavis Staples. Laulaja Mavis Staples. Kuva dokumenttielokuvasta Mavis! (2015). Mavis Staples,gospelmusiikki,soul,teeman rockdokumentit

30.10.
Mavis!

(Mavis! USA 2015) Uusi dokumenttielokuva suurenmoisesta gospel- ja soul-laulajasta ja kansalaisoikeuksien puolustajasta Mavis Staplesista (s. 1939). Mukana Mavisin perheyhtye The Staple Singers sekä hänen kuuluisia ihailijoitaan ja yhteistyökumppaneitaan: Jeff Tweedy, Chuck D, Julian Bond, Bonnie Raitt, Bob Dylan, Prince... Ohjaus Jessica Edwards. Ensi-ilta.
(Areena 30 päivää)

Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney.
James Brown. Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney. alex gibney

6.11.
Mr. Dynamite: The Rise of James Brown

(USA 2014) Funkin isä ja soulin kummisetä James Brown (1933–2006) oli "showbisneksen kovin työntekijä" ja "soulveli numero yksi". Oscarilla palkitun Alex Gibneyn ohjaama pitkä ja musiikintäyteinen dokumenttielokuva kertoo legendan noususta maailmanmaineeseen, USA:n syvän etelän hökkelikylistä New Yorkin Apollo-teatterin lavalle. Uusinta.
(Areena 30 päivää)

Kuva ja juliste Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall (2016).
Michael Jackson. Kuva ja juliste Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall (2016). Michael Jackson,Spike Lee,michael jackson ja off the wall

13.11.
Michael Jackson ja Off the Wall

(Michael Jackson’s Journey from Motown to Off The Wall, USA 2016) Popin kuninkaan nousu huipulle. Spike Leen ohjaama dokumenttielokuva kertoo Michael Jacksonin (1958–2009) matkasta kohti ensimmäistä suurta soolomenestystä, Quincy Jonesin tuottamaa albumia Off the Wall, joka ilmestyi vuonna 1979. Uusinta.
(30 päivää Areenaa)

Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972).
Leonard Cohen (1936–2016). Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972). Leonard Cohen,teeman rockdokumentit,laulaja-lauluntekijät

20.11.
Leonard Cohen: Bird on a Wire

(Britannia 1972/2010) Ohjelmanmuutos! Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija, kirjailija, taiteilija, zen-buddhisti Leonard Cohen kuoli kotonaan 7. marraskuuta 2016. Teema muistaa Leonard Cohenia (1934–2016) muistonäytöksellä, jossa esitetään Tony Palmerin intiimi dokumenttielokuva Leonard Cohenista Euroopan-kiertueella vuonna 1972.
(60 päivää Areenaa)
Perjantaiuusinta on vasta 2.12.

27.11.
Teeman elokuvafestivaali, ei musiikkidokumenttislottia.

Hip hop -artisti Nas (Nasir Jones) New Yorkissa 1994. Kuva dokumenttielokuvasta Nas: Time Is Illmatic (2014).
Nas vuonna 1994. Hip hop -artisti Nas (Nasir Jones) New Yorkissa 1994. Kuva dokumenttielokuvasta Nas: Time Is Illmatic (2014). Nas,Nas: Time Is Illmatic,Illmatic,musiikki,hiphop-musiikki

4.12.
Nas: Time Is Illmatic

(USA 2014) Dokumenttielokuva nuoren newyorkilaisen Nasir Jonesin eli Nasin (s. 1973) uraauurtaneesta debyyttialbumista Illmatic. Monet pitävät vuonna 1994 ilmestynyttä Illmaticia kaikkien aikojen parhaana hip hop -albumina. Dokumentissa mukana muun muassa Pharrell Williams, Q-Tip ja Alicia Keys. Ohjaus One9. Ensi-ilta.
(14 päivää Areenaa)

I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista.
Thor ennen. I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista. teeman rockdokumentit,Jon Mikl Thor
Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor.
Thor nyt. Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor. I Am Thor,Jon Mikl Thor,teeman rockdokumentit,heavy rock

11.12.
I Am Thor

(USA 2015) Spinal Tapiin, Anviliin ja Monsterimieheen verrattu dokumenttielokuva kanadalaisesta Jon Mikl Thorista. Hän oli terästä taivutteleva ja tiiliä murskaava kehonrakentaja, josta piti tulla 1970-luvulla hevirocktähti mutta jonka teatraalinen touhu ei koskaan oikein lyönyt läpi. Nyt hän yrittää paluuta henkensä kaupalla. Suomessakin käydään. Ohjaus Ryan Wise. Uusinta.
(30 päivää Areenaa)

Kuva dokumenttielokuvasta Tolonen, ohajus Lasse Keso.
Jukka Tolonen huipulla. Kuva dokumenttielokuvasta Tolonen, ohajus Lasse Keso. tolonen

18.12.
Tolonen

(Suomi 2014) Dokumenttielokuva kitaristilegendasta Jukka Tolosesta, joka 1970-luvun huippuvuosien jälkeen päätyi syöksykierteen kautta Keravan vankilaan. Kertomus noususta, tuhosta ja ylösnousemuksesta. Ohjaus Lasse Keso. Uusinta.
(30 päivää Areenaa)

25.12.
Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds

(Classic Albums: The Beach Boys, Pet Sounds, Britannia 2016) Uusi jakso klassikkosarjassa juhlistaa Brian Wilsonin ja The Beach Boysin mestariteoksen 50-vuotisjuhlaa. Pet Sounds -albumin tekovaiheita muistelevat Wilsonin lisäksi yhtyetoverit Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston ja David Marks. Arkistojen aarteissa mukana myös levyllä soittaneita The Wrecking Crew -ryhmän studiomuusikoita. Ohjaus Martin R. Smith. Ensi-ilta.
(30 päivää Areenaa)

Pet Sounds (1966) -albumin kansi. Kuva tv-dokumentista Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds.
Pet Sounds -levy ilmestyi vuonna 1966. Pet Sounds (1966) -albumin kansi. Kuva tv-dokumentista Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds. The Beach Boys,Pet Sounds,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit,äänilevyt

1.1.
Dylania kenkälaatikosta

(Lost Songs: The Basement Tapes Continued, USA 2014) Uusia biisejä Nobel-runoilija Bob Dylanin sanoihin! Nämä tekstit ovat olleet maailmalta piilossa vuodesta 1967 eli alkuperäisistä Basement Tapes -sessioista asti. Nyt lauluja ovat tekemässä muun muassa Elvis Costello, Marcus Mumford ja Jim James. Ohjaus Sam Jones. Ensi-ilta.
(30 päivää Areenaa)

Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith studiossa. Kuva dokumenttielokuvasta Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The New Basement Tapes).
Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith säveltämässä Dylania. Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith studiossa. Kuva dokumenttielokuvasta Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The New Basement Tapes). teeman rockdokumentit,Bob Dylan,Marcus Mumford

Muutoksia: Pet Sounds -dokumentti lisätty ohjelmistoon 21.9.2016, Dylania kenkälaatikossa lisätty 19.10.2016. Leonard Cohen: Bird on a Wire lisätty ja Mistaken for Strangers siirretty kevääseen 14.11.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa