Hyppää pääsisältöön

Tutkijat pitävät hallituksen päästöpolitiikkaa hullun hommana

Ympäristö- ja metsä-alan tutkijat arvostelevat kovin sanoin Suomen hallituksen linjaa, jonka mukaan päästövaatimuksia täytetään entistä enemmän metsien käytöllä. Tutkijoiden mukaan puupohjaisten biopolttoaineiden tukeminen lisää ympäristöongelmia.

”Kun me lisätään puun käyttöä, niin me siirretään metsien hiilivarastoa osittain ilmakehään. Vaikutus voi olla niin suuri, että se itse asiassa kiihdyttääkin ilmastonmuutosta lähivuosikymmenten aikana”, tutkija Sampo Soimakallio Suomen ympäristökeskuksesta sanoo MOT:n haastattelussa.

Kansantaloudellisen metsäekonomian ja metsäpolitiikan professori Olli Tahvonen Helsingin yliopistosta leimaa julkisen tuen suuntaa ”hulluksi hommaksi”.

”Metsäpohjaisiin biopolttoaineisiin ollaan suuntaamassa kaikesta päätellen runsaasti julkisia tukia, jolloin julkisilla tuilla tuetaan hiilidioksidipäästöjen tuotantoa. Julkisilla tuilla tuetaan ilmastonmuutoksen kiihtymistä.”

Asia on jälleen ajankohtainen, koska Euroopan komissio antoi Suomelle kesällä tiukat uudet päästövähennystavoitteet. EU:n mukaan Suomen tulisi vähentää liikenteen, maatalouden ja asumisen päästöjä lähes 40 prosenttia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) katsoo, että Suomi kykenee hoitamaan nuokin tavoitteet. Hänen mielestään biopolttoaineet antavat Suomelle etulyöntiaseman ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”EU:n 2030-tavoitteisiin kun peilaa, niin on selvää, että biopolttoaineiden avulla me pystytään puhumaan esim. tuontiöljyn puolittamisesta, joka on hallitusohjelman tavoite. Ilman biopolttoaineita siitä olisi mahdotonta puhua”, ministeri Mykkänen uskoo.

MOT ohjelma kertoo miten kaksi miljardiluokan biotaloushaketta liittyy asetettuihin tavoitteisiin ja metsien käytön lisääntymiseen. Äänekoskelle on rakenteilla Euroopan suurin biotuotetehdas. Kiinalainen Kaidi puolestaan suunnittelee rakentavansa Kemiin uutta biojalostamoa.

Tehdäänkö Suomessa jatkossa biopolttoaineita jätteistä vai joudutaanko turvautumaan kuitupuun hakkaamiseen?

MOT: Vihreä kulta vaarassa
YLE TV1 maanantaina 12.9. klo 20
Toimittaja Tiina Lundell

Muokattu 14.9.2016, vaihdettu katsottavaksi trailerin tilalle ohjelma. MK

Kommentit