Hyppää pääsisältöön

Äitinsä hylkäämä selviytyjä

Pentti Hotti kertoo uskomattoman elämäntarinansa SuomiLOVEssa.
Pentti Hotti yksivuotiaana. Pentti Hotti kertoo uskomattoman elämäntarinansa SuomiLOVEssa. suomilove

Miten selvitä elämästä, vaikka alkumetreillä oma äiti hylkää? Vastauksen antaa tässä SuomiLOVE-tarinassa Pentti Hotti.

Nainen kuuli sen joka yö. Naapurista kantautui lapsen itku. Asia vaivasi naista, tiesihän hän naapuriensa juomatavat. Miksi lapsi itki alkoholiongelmaisten asunnossa joka yö?

Lopulta nainen päätti puuttua asiaan. Hän ilmoitti itkevästä lapsesta kunnan sosiaaliviranomaisille. Nämä menivät naapurien luokse ja löysivät sieltä pahassa kunnossa olevan, noin yksivuotiaan pojan.

Aliravittu ja välinpitämättömästi hoidettu lapsi kiidätettiin sairaalaan. Samalla selvisi, ettei ihmisenalku ollut naapurien oma.

Nyt tuo poika kertoo SuomiLOVElle tarinansa. Tai ei hän enää poika ole. Hänen nimensä on Pentti Hotti ja nyt hän on 63-vuotias mies.

”He olivat elämäni pelastus”

”Äitini oli sirkuslainen, eli hän kiersi sirkuksen mukana ympäri Suomea. Hän oli tullut raskaaksi, ja kun synnytyksen aika tuli, oli sirkus Lappeenrannassa”, Pentti aloittaa tarinansa.

Ei ole ihan itsestään selvää, että hän ylipäätään voi kertoa tarinaansa. Pentillä meni kymmenisen vuotta omien taustojensa selvittämisessä. Sellaisenkin taistelun äitinsä hylkäämä ihminen saattaa joutua käymään läpi.

”Äiti oli tullut raskaaksi ja sopinut isäni kanssa, että saa minun huoltajuuden kokonaan itselleen. Isäni suku oli halunnut sopia asian niin, että elatusmaksut maksetaan kertakorvauksena. Kun äitini sai rahat, hän päätti lähteä Lappeenrannasta Kuopioon pitämään hauskaa.”

”Hän pyysi erästä juoppoperhettä hoitamaan minua sen aikaa, kun käy Kuopiossa asioilla. Siitä perheestä sosiaaliviranomaiset kävivät minut pelastamassa.”

Pentin onneksi Lappeenrannasta löytyi lapsettomaksi jäänyt pariskunta, joka adoptoi pienen pojan.

”Iän myötä minulle on tullut suuri kiitollisuus adoptiovanhempiani Sylvi ja Toivo Hottia kohtaan. He olivat minun elämäni kannalta pelastus. Ihmiset, jotka ottavat adoptiolapsia, tekevät todella tärkeää työtä”, Pentti muistuttaa.

Mistä äiti halusi puhua?

Vuosia kestäneiden, mutkikkaiden selvitysten myötä Pentille selvisi, minkälaiset hänen juurensa ovat. Hänen äitinsä ja isoäitinsä olivat kolttasaamelaisia ja isänsä hän paikansi Kempeleelle. Pentti ehti tavata isänsä kolme kertaa.

”Kävimme isän kanssa hienot, asialliset keskustelut. Isä kertoi, että minun tapaaminen oli kielletty häneltä huoltajuussopimuksessa. Hän ei tiennyt yhtään, missä olen. Sekin kävi ilmi, että minulla on isäni puolelta kolme siskopuolta. Hauska anekdootti on, että meidän kaikkien nimet alkavat P-kirjaimella. ”

”Biologisen isän kuoleman jälkeen olen pitänyt siskopuoliini yhteyttä. Meillä on ihan asialliset välit, vaikka suhteen rakentaminen on ollut välillä vähän hankalaa, koska ehdimme elää ensimmäiset 50 vuotta erillämme. Meiltä on jäänyt se hiekkalaatikkovaihe väliin kokonaan”, Pentti kertoo.

Isänsä kanssa Pentti teki jopa dna-testin.

”Toisella tapaamiskerralla isäni oli sairaalassa. Silloin kysyin häneltä, voisinko olla poikasi. Hän vitsaili, että on kyllä epäillyt yhtä bussikuskia. Huumorista huolimatta hän suhtautui asiaan vakavasti ja suostui testiin.”

”Testin tehnyt hoitaja nauroi, ettei testille ole mitään tarvetta, koska kaikkihan sen näkevät, että olemme isä ja poika. Dna-testi vahvisti sen: hän oli isäni.”

Entä äiti? Onko Pentti ollut häneen yhteydessä?

”Olen puhunut biologisen äitini kanssa kerran puhelimessa. Hän soitti adoptioisäni kuoleman jälkeen.”

Mistä äitisi halusi puhua?

”Hän olisi Toivon kuolemasta kuultuaan halunnut rahaa. Se puhelu jäi lyhyeksi.”

Elämän kolmas vaihe alkamassa

Pentin äiti oli Kuopioon lähdettyään ryhtynyt rötöstelemään ja joutunut vankilaan. Kiven sisällä hän allekirjoitti adoptiopaperitkin. Se allekirjoitus oli Pentin elämän kannalta varsin arvokas.

”Elin adoptioperheessä täysin normaalin lapsuuden. Isä oli tehdastyöläinen ja äiti puutarhuri. Minä aloitin työelämän 18-vuotiaana kalkkitehtaalla. Siitä asti olen työelämässä ollut, päivääkään en ole ollut työttömänä. Nykyään olen Lappeenrannan kaupungintalon vastaava virastomestari”, Pentti sanoo.

Pentti Hotti kertoo uskomattoman elämäntarinansa SuomiLOVEssa.
Pentti Hotti on "siirtymässä elämänsä kolmanteen vaiheeseen". Pentti Hotti kertoo uskomattoman elämäntarinansa SuomiLOVEssa. suomilove

Juuri nyt Pentti on siirtymässä omien sanojensa mukaan ”elämänsä kolmanteen vaiheeseen”. Eläkepäivät ovat juuri alkamassa ja muutto Lappeenrannasta maaseudulle edessä.

”Olen vaimoni kanssa muuttamassa Rautjärvelle. Siellä alan viljellä maata, ehkä valkosipulia.”

Tuntuu siltä, että Pentti on sinut kaiken kokemansa kanssa. Hän vahvistaa tuntemuksen oikeaksi.

”Kaiken kaikkiaan olen elänyt hyvän ja rikkaan elämän. Olen tehnyt virheitä, mutta en mitään ylitsepääsemätöntä. Minulla on seitsemän lastenlasta ja voit uskoa, että olen aika perhekeskeinen!”

”Jos kaikki pitäisi tiivistää yhteen ajatukseen, se menisi suurin piirtein näin: lapselle tärkeintä on koti, jossa häntä rakastetaan, se on kaiken perusta. Se ei ole niinkään tärkeää, ovatko vanhemmat biologisia.”

Lopuksi Pentti onnistuu tiivistämään kaiken kokemansa yhteen lauseeseen:

”Välittämisellä ja rakastamisella voidaan tehdä suuria asioita.”

Lisää ohjelmasta