Hyppää pääsisältöön

Likaisen samban ikoni Elza Soares Euroopan World Music –listan ykköseksi

Elza Soares
Elza Soares Elza Soares Kuva: Alexandre Eça Elza Soares

Brasilian ikoninen Elza Soares nousee järisyttävän rajulla ja rujolla samba-levyllään Euroopan radioiden world music -ohjelmien soitetuimmaksi. Käheä-ääninen kahdeksankymppinen laulaa Nainen maailman lopussa -levyllä niin rankoista aiheista kuin vain 12-vuotiaana oman isän aviovaimoksi myymän naisen tieltä löytyy: perheväkivalta, rasismi, orjuus, prostituutio, hengissäpysyminen, heroiiniriippuvainen transvestiitti ja sammumaton himo. Turistisamba ei voisi olla tästä kauempana! Ja Suomen nouseva naislaulukvartetti Tuuletar pyyhältää hienosti top-kymppiin.

Uutuuksia tällä syyskuun listalla on puolen tusinaa: Kap Verden saarilta Kameruniin ja Kreikasta Turkin kautta Kambodža’an ja Haitiin. Harri Tuominen esittelee Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien eniten soittamat alan albumit videoina.

1. Mulher do Fim do Mundo (The Woman at the End of the World) - Elza Soares, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Rujolla Rio de Janeiron favela-ghettoalueella suurin piirtein 80 vuotta sitten syntynyt Brasilian kiisteillyin sambalaulaja on ikoniseen asemaan noussut Elza Soares. Uuden listaykköslevynsä hän on tehnyt Sao Paulon kokeellisen "likaisen samban" nuorten sanansaattajien kanssa. Säröistä rockia ja jazzia heitetään keiton mausteiksi. Vastikään Elza Soares esiintyi Rion olympialaisten avajaisissa. Tällä konserttivideolla nähdään Elza Soares esittämässä albumin nimikappaletta Nainen maailman lopussa ison yhtyeen soittamana.

2. Heritage - Richard Bona & Mandekan Cubano, Kamerun/USA/Kuuba

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Kuubalaisen musiikin ystäville saattaa tulla yllätyksenä, että Kamerunista kotoisin oleva virtuoosibasisti Richard Bona hallitsee latinorytmit vakuuttavasti laulua myöten. Tämän "Afrikan Stingin" yhteistyölista on aivan mairitteleva: Chick Corea, Herbie Hancock, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Joe Zawinul, Paul Simon, Stevie Wonder, John Legend - ja latinokunkku Tito Puente. Richard Bonan seitsemäs oma albumi Heritage (Perintö) on miehen ensimmäinen afro-kuubalainen levy. Siinä tutkitaan alkuperäisten 1400-luvun afrikkalaisten rytmien alkemiaa Kuubassa. Mandekan Cubano –yhtye koostuu New Yorkin latino-ässä-veteraanisoittajista. Studiossa on kuvattu kappale Jokoh Jokoh.

3. Space Echo – The Mystery Behind The Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Listan uutena ykkösenä on varsinainen kraaterinkaivuun malliesimerkki kun puhutaan vanhasta, unohtuneesta ja länsimaissa aiemmin kuulumattomasta musiikista. Saksalaisen Analog Africa-levy-yhtiö tonki Kap Verden saariston 1970-80-lukujen taitteen syntetisaattori-popin levyvarastoja ja valitsi yli tuhannesta äänitteestä tälle kokoelmalle 15 raitaa. Levyllä heijastuu Kap Verden historia, monen kulttuurin tienristeyksenä toimiminen. Siinä kuulee Portugalia, Afrikkaa ja uuden maailman Amerikkaa, jonne Länsi-Afrikasta lähdettäessä usein vielä poikettiin Kap Verdellä. Videoita näistä laukkavalla funaná-rytmillä kulkevista kappaleista ei ole, joten audiona kuullaan Antonio Sanchesin laulama Pinta Manta.

4. NYN - Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis, Kreikka

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis -duon levyllä kuullaan kreikkalaisen perinnemusiikin pohjalta tehtyjä uusia sävellyksiä, psykedeliaa ja elektroniikkaa, jopa punk-asennetta. Tästä lähtökohdasta juontaa albumin nimi NYN. Se on muinaiskreikkaa ja kääntyy sanalla "nyt". Eli eletään tässä hetkessä, eikä pahoiteta mieltä ajattelemalla entistä tai tulevia vastoinkäymisiä. Tässä veteraaniduossa Kristi Stassinopoulou laulaa ja Stathis Kalyviotis soittaa luutun sukuista kreikalaista lauto’a ja säätää elektroniikkaa. Videolla Kristi Stassinopoulou harjoittelee treenikämpällä albumikappaletta Ouden Oida (En tiedä mitään).

5. Legend of Funaná – The Forbidden Music of the Cape Verde Islands - Bitori, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 15)

Kap Verden saaristoa siirtomaanaan hallineet portugalilaiset kielsivät köyhän kansan funaná-musiikin. He pitivät sitä alempien luokkien kumousmusiikkina - kun sitä vielä laulettiin paheksuttavalla kreoli-kielellä. Itseoppinut hanuristi Bitori, oikealta nimeltään Victor Tavares soitti funanáa jo 1950-luvulla, mutta häneltä kesti yli 40 vuotta ensialbumin äänitämiseen. Legend of Funaná julkaistiin vuonna 1997, kun Bitori oli 59-vuotias. Siitä tuli klassikko Kap Verdellä. Nyt Analog Africa-levy-yhtiö on julkaissut tämän albumin ensi kerran Länsimaissa. Ja siksi Bitori on tehnyt tänä kesänä keikkoja Euroopassa. Videolla nähdään varsinainen luomuesitys kappaleesta Tchora Pobreza.

6. Elektro Hafiz - Elektro Hafiz, Turkki/Saksa

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

Elektro Hafizin levyllä kuullaan turkkilaisia soittimia sähköistettyinä, sellaisia kuin saz-luuttu, darbuka-rumpu ja sormi-symbaalit – hip hop ja dub-reggae –kuorrutuksella. Tämä Istanbulista Kölniin muuttanut pitkän linjan muusikko-tuottaja on modernisoinut turkkilaista perinnetta jo parikymmentä vuotta. Miehen ensimmäinen soololevy on tyyliltään tekijän mukaan "anatolialaista psykedeelistä musiikkia". Albumista on julkaistu myös dub-remix-versio. Videolla levyn ainoan saksankielisen kappaleen Deutsche Freunde Elektro Hafiz esittää intiimillä klubilla.

7. 12 Voices of Haiti, Haiti/Eurooppa

(Edellinen sijoitus listalla: -)

12 ääntä Haitista –niminen albumi esittelee yhtä monta Euroopassa asuvaa Karibianmeren saarta Haitia lähtökohtanaan pitävää laulaja-lauluntekijää. Chanson-troubadour-folk-roots-soul-tyyliset kappaleet ovat kaikki 2000-luvulta. Nämä levyllä esiintyvät suurelle yleisölle aika tuntemattomat artistit asuvat Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Espanjassa, Englannissa ja Hollannissa. Tältä viiden minuutin audiovideo-koosteesta saa hyvän käsityksen levyn sisällöstä.

8. Tules maas vedes taivaal - Tuuletar, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 13)

World Music Charts Europe -listan sijalle kahdeksan on noussut mainio suomalainen naiskuoro Tuuletar. Tyyliään tämä nelikkö kutsuu folk-hopiksi. Ja mikä uskomattominta: kaikki äänet tuotetaan luomuna: suulla ja käsillä. Koneita ei käytetä, korkeintaan kurkusta tulevia ääniä muokkamaan. Myös rumpu-rytmit tuotetaan suulla – siis beat-boksaamalla. Suomalainen kansanperinne näiden omien kappaleiden pohjana. Ja mitä tarkoittaa nimi Tuuletar? Se tarkoittaa naispuolista tuulta hallitsevaa luonnonhenkeä, sitä sanaa ovat jo ikiaikaiset runonlaulajaamme käyttäneet. Kansainvälillä estradeilla jo paljon esiintyneen yhtyeen tarina paljastuu tällä esittelyvideolla.

9. Khmer Rouge Survivors - “They Will Kill You, If You Cry”, Kambodža

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Olisikohan tämä ensimmäinen Kambodža’lainen levy WMCE:n top-kympissä? Albumin nimi "Punaisista khmereistä hengissä selvinneet" kertoo oleellisen. Se muistuttaa kansanmurhan ajoista 1970-luvulta. Toista miljoonaa kambodžalaista Punaisten khmerien hallinto tappoi siellä silloin. Tämän levyn puuhamies, Grammy-palkittu levytuottaja Ian Brennan on varsinainen piiloon jääneiden musiikkien etsijä. Ensin hän äänitti Vietnamin sodan veteraaneja Hanoissa, sitten Afrikassa vankeja, ja nyt hän on löytänyt Kambodža’ssa Punaisten Khmerin aikojen perinnepohjaisia muusikkoja. Todella spartalaista, intiimiä ja ilmaisuvoimaista tämä Kaakois-Aasian blues on. Laulujen nimet sen kertovat: Elämäni sodan uhrina, Kansakunnan kärsimys, Mihin elefantit menevät kuolemaan - tai Vihaan viinaan menevää aviomietsäni. Sekä kenttä-äänitykset että videon kuvaus ovat vaikuttavia.

10. Maletak - Kepa Junkera & Sorginak, Espanja/Baskimaa

(Edellinen sijoitus listalla: 28)

Kepa Junkera, Baskimaan diatonisen trikitixa-haitarin virtuoosi on levyttänyt vanhojen haitarimatkalaukkujensa innoittamana Maletak-nimisen albumin. Lauluvoimaa antaa nuorten naisten kuoro Sorginak - eivätkä pelkästään he, vaan laulajia tulee Espanjan eri alueilta aina kun vaihdetaan musiikillista maakuntaa - Baskimaasta Galiciaan tai Aragonista Kataloniaan. Video näyttää olevan albumin julkaisutilaisuudesta histrorialliselta sisäpihalta, varmaankin Baskimaalta.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena