Hyppää pääsisältöön

Lotte, 36, pelottelee ihmisiä työkseen: “Monet ovat alkaneet itkeä – ei pelkästään lapset, vaan myös aikuiset”

Mikään ei ole hirveämpää kuin pelottavat pellet. Ei mikään.

Tässä on Crazy Clown, pelotteleva pelle. // Kuva: Yle / Samppa Rautio

Jokainen joka on nähnyt Stephen Kingin romaaniin perustuvan Se-kauhuelokuvan, tietää, että mikään ei ole pelottavampaa kuin pellet.

Aurinkoinen syyskuun alun intiaanikesämäinen päivä Helsingin Linnanmäellä nostaa vanhat traumat pintaan. Lintsillä on parhaillaan käynnissä iik!week-kauhuviikko. Yksi kauhuviikon teemalaitteista aidatuin ovin teljetty Taikasirkus - piinaavat pellet.

Hymyilevät huvipuistotyöntekijät ottavat asiakkaan vastaan. Sitten istutaan sisätiloissa rataa kiertävään kärryyn kyytiin. Vaunu lähtee liikkeelle. Jossain vaiheessa se kääntyy.

"Jos joku säikähtää kunnolla, niin on ihanaa säikäyttää hänet uudestaankin."― Crazy Clown

Ja sitten tulee se pelle, Crazy Clown.

- Jos joku säikähtää kunnolla, niin on ihanaa säikäyttää hänet uudestaankin, Crazy Clown sanoo.

Siviilissä Crazy Clown on 36-vuotias Lotte, jonka työ on aiheuttaa pelkoa.

Osa ei reagoi, osa itkee, osa uhkailee nyrkit pystyssä

Tietystikään kaikki eivät ainakaan näytä säikähdystään, vaikka Lotte tekisi kaikkensa – kuten vaikka kiipeäisi kärryn päälle ja pelästyttäisi asiakkaan yläkautta.

Mutta valtaosa säihkähtää. Osa jopa niin pahasti, että Loten tekisi mieli lyödä hanskat tiskiin ja sanoa, että kaikki on ihan kunnossa. Mutta eihän hän voi niin tehdä, koska on ammattilainen.

- Monet ovat alkaneet itkeä – ei pelkästään lapset, vaan myös aikuiset, Lotte sanoo.

Kauempaa katsateltuna pelle sentään näyttää jokseenkin ystävälliseltä. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Toistaiseksi mieleenpainuvin reaktio Loten pelotteluun on ollut naisella, joka nosti nyrkit pystyyn heti ensimmäisestä säikäytyksestä lähtien.

- Hän huusi, että älä tule lähelle, mä lyön jos tuut lähelle, mene pois. Hän yritti tarrautua mieheensä, joka yritti rauhoitella häntä. Nainen huusi mennessään pois täältä.

Työ on salaisuus

Millainen ihminen pystyy tekemään tuota työkseen?

Ihmisten säikytteleminen ei ole Lotelle mikään uusi juttu. Villitys siihen starttasi jo lapsena: Lotella oli tapana kuulostella, milloin hänen äitinsä saapui kotiin. Jos äiti huhuili, onko Lotte kotona, hän ei vastannut.

- Mulla oli hirveän pitkä pinna. Saatoin odottaa puolikin tuntia, että äiti oli ehtinyt asettua. Vasta sen jälkeen hiivin nurkan takaa pelästyttämään hänet, Lotte sanoo ja jatkaa:

- Äiti ei oikein tykännyt.

Linnanmäen kauhuviikolle Lotte päätyi Marian Sairaalassa viime keväänä olleen After Dark Helsinki -kauhukierroksen kautta, jossa Lotte säikytteli ihmisiä ensimmäisen kerran luvan kanssa.

Toistaiseksi Lotte on onnistunut salaamaan työnsä ystäviltään. Tässäkään artikkelissa hän ei halua paljastaa sukunimeään, koska ei halua pilata yllätystä keneltäkään.

Kuten esimerkiksi sitä yllätystä, kun Loten ystävä sattui Taikasirkus - piinaavat pellet -laitteeseen juuri silloin, kun Lotte oli säikyttelijänä. Kun kärry kääntyi viimeistä kertaa, Lotte osoitti kaveriaan ja sanoi hänen nimensä.

Niin kuin arvata saattaa, Loten ystävä meni paniikkiin.

- Hän oli spelukoinut ystävänsä kanssa, että mistä pelle saattoi tietää nimensä, kun he eivät olleet puhuneet hänestä nimellä täällä. Hän oli jopa soittanut miehelleen, että miten voi olla näin, Lotte sanoo.

Linnanmäellä vietetään iik!week-kauhuviikkoa 11. syyskuuta saakka.

Lue myös:

Pahasuinen rap-tähti on menettää järkensä huvipuistolaitteessa – katso video