Viikon hämmentävin kuluttajauutisperformanssi kehkeytyi ns. #munagatesta eli Lidlin ilmoituksesta luopua kokonaan virikehäkeissä tuotetuista kananmunista. Nähtäväksi jää vaikuttaako munagate lähitulevaisuudessa luomumunien saatavuuteen ja hintoihin.
Maanantai-aamuna Kuningaskuluttajankin sähköpostiin kilahti vastuullisuutta uhkuva tiedote. Siinä kerrottiin, että Lidl alkaa myydä pelkästään lattia- eli kauniimmin sanottuna vapaan kanan munia ja luomumunia. Näin suomalaisillekin avautuisi mahdollisuus tehdä eettisiä valintoja kukkaroaan rasittamatta.
Haluamme linjauksillamme auttaa tekemään vastuullisemmista tuotantotavoista valtavirtaa.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK älähti heti ja syytti saksalaista kauppajätti Lidliä kaksilla korteilla pelaamisesta. Pöyristys munaratkaisusta innoitti MTK:n muistuttamaan Lidlin muun elintarvikevalikoiman olevan eettisesti arveluttavaa.
Lidl kauppaa myymälöissään antibiootein kasvatettuja liha- ja maitovalmisteita, ilman saparoa kasvatettua sikaa ja nokka-typistettyä siipikarjaa.
Sitten roihahti some ja keskustelu muuttui entistä värikkäämmäksi.
Yleisesti Lidlin päätös sai somekansalta isot aplodit...
... ja MTK:lle lankesi eläinten hyvinvoinnista piittaamattoman änkyrän rooli.
MTK:n argumenteissa seikkailivat niin nuoltavat taikinakulhot kuin sikojen pureskellut saparotkin. Älähdyksen suurin syy oli kuitenkin Lidlin yksipuolinen ilmoitus ilman että virikehäkki-investointien raskauttamat tuottajat ehtisivät muuttaa 2012 Eu-direktiivillä määriteltyä tuotantomenetelmäänsä.
Ilmassa sinkoili niin paljon erilaisia tuotantomenetelmiä ja munaluokituksia, että heikompaa alkoi jo huimata.
Virikemunia, Omega-3 munia, vapaan kanan eli lattiakanan munia, ulkoilevien lattiakanojen munia jne.. johan noissa menee kuka vaan sekasin, mistä mä tiedän onko kana käynyt ulkona vai ei?
Kananmunia tuotetaan nykyään neljällä erilaisella tuotantomenetelmällä..

Luomumunat erottaa kaupassa helposti. Sana "luomu" on painettu näkyvästi munakennon kanteen ja ihmisillä on jo valmiiksi mielikuva eettisimmästä mahdollisesta tuotantomenetelmästä.
Sen sijaan lattia- tai virikehäkkikananmunat eivät herätä yhtä herttaisia mielikuvia. Näillä tuotantomenetelmillä tuotettujen munien pakkauksissa puhutaankin vapaan tai onnellisen kanan munista, virikkeellisen pienryhmäkanalan munista tai orsikanalan munista.
Free-range eli ulkokanalan munat tuotetaan lattia- tai kerrosritiläkanalassa, mutta kanat pääsevät halutessaan ulos myös talvella. Ulkokanalassa kanat voidaan sulkea sisätiloihin talvella enintään 12 viikoksi.
Onko virikehäkki kauhun paikka?
#Munagate-keskustelun tiimellyksessä MTK on muistuttanut, että virikehäkkituotantokin on lainmukaista, ja että lattiakanaloissakin on omat ongelmansa.
Kuningaskuluttaja teki jutun erilaisten kanaloiden olosuhteista pari vuotta ennen virikehäkki-direktiivin voimaantuloa 2010.
Vain ja ainoastaan eläinrakkaudestako?
Kulisseissa Lidlin näyttävää manööveriä on valmisteltu jo ilmeisen pitkään. Lidlin munatoimittaja, puoliksi tanskalaisomisteinen Dava Foods laski virikehäkkimunien tuottajahintaa sopivasti juuri päätöksen alla. Perusteena oli virikehäkkimunien kysynnän väheneminen.
Kulutus painottuu kuitenkin lattia- ja luomumuniin.
Uusimmat kulutusluvut eivät kuitenkaan vahvista virikemunien kysynnän vähentymistä saati kysynnän painottumista lattiamuniin.
Keskosta ja S-ryhmästä kerrotaan, että parjattujen virikemunien osuus myynnistä on yli puolet ja niiden kysyntä kasvaa samaan tahtiin kokonaiskulutuksen kanssa.
Lidlin valikoimiinsa kelpuuttaman lattia- eli vapaan kanan munien myynti on Keskon mukaan jopa vähentynyt. S-ryhmässä niiden kysyntä on kasvanut samaan tahtiin kuin munankulutus muutenkin.
Luomumunat ovat ainoita, joiden kysyntä on kaikkien osapuolten mukaan kiistattomassa, noin 15% kasvussa.
Lattiakananmunista ei siis todennäköisesti tule pulaa, mutta luomun suhteen asia saattaa olla toisin.
Riittääkö luomua kaikille halukkaille?
MTK hermostui, mutta isot kauppaketjut ovat ottaneet Lidlin avauksen vastaan hämmästyttävän lungisti. Reagoimattomuus ihmetyttää, koska luomumunia tuotetaan Suomessa tällä hetkellä kovin vähän ja niiden saatavuudessa on jo nykyäänkin ollut hetkittäisiä ongelmia.
Raakojen kananmunien laaja tuonti ulkomailta ei ole realistinen vaihtoehto, koska Suomea halutaan varjella salmonellatartunnoilta. Tuonti ilman salmonellatodistuksia on mahdollista ainoastaan Ruotsista ja Tanskasta. Näissäkin maissa tuotanto menee ainakin tällä hetkellä sikäläiseen kulutukseen.
Katso interaktiivinen grafiikka (ulkoinen palvelu)
Dava Foods on Suomen isoin munanpakkaamo ja vaikutusvaltainen toimija munabisneksessä. Se toimittaa Lidlin lisäksi munia myös Keskon ja S-ryhmän kauppoihin. Dava Foodsiltakin myönnetään, että laajamittainen eettinen herätys johtaisi kaaokseen kananmunamarkkinoilla.
Jos kaikki suomalaiset ryntäisivät ostamaan pelkästään luomu- ja lattiakanaloissa tuotettuja munia, niin eiväthän munat silloin riittäisi.
Lidlillä on kuitenkin pieni markkinaosuus Keskoon ja S-ryhmään verrattuna. Tämä on varmaan yksi syy kilpailijoiden rauhalliseen suhtautumiseen. Dava Foodsiltakin vakuutetaan, että luomumunia riittää edelleen isoillekin kauppaketjuille mikäli niiden kysyntä pysyy nykyisellä tasolla.
Luomumunien kysyntä kuitenkin kasvaa kovaa vauhtia kaikilla toimijoilla. Kysynnän ja tarjonnan laki vaikuttaa yleensä myös hintoihin. Nähtäväksi jää nouseeko luomumunien hinta #munagaten seurauksena.
Se, joka pystyy herättämään myyvimmän mielikuvan, vaikuttaa tehokkaimmin kuluttajien käyttäytymiseen.
Juttua varten on haastateltu Dava Foodsin lisäksi Keskon ja S-ryhmän edustajia