Hyppää pääsisältöön

Ratsastavat hurjat

Dan Duryea elokuvassa Ratsastavat hurjat
Sheriffi McCarty (Dan Duryea) Dan Duryea elokuvassa Ratsastavat hurjat teeman elokuvat

Nasevassa westernissä sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen ryöstömurhasta syytetyn sulhasen.

Hollywoodin mustalla listalla oli elokuvan ja kirjallisuuden ystäville tuttuja nimiä, kuten Edward Dmytryk, Dalton Trumbo, Lillian Hellman, Dashiell Hammett, Judy Holliday, John Garfield, Joseph Losey, Edward G. Robinson, Martin Ritt, Richard Attenborough, Harry Belafonte, Jules Dassin, Abraham Polonsky, Orson Welles, Luis Buñuel ja Charles Chaplin. He olivat tunnetuimpia niistä sadoista ihmisistä, jotka uransa jossain vaiheessa joutuivat mustalle listalle eli vasemmistosympatioista epäiltynä työkieltoon Hollywoodissa.

Useimmat listan nimistä ovat kuitenkin tuntemattomia jopa elokuvaharrastajille ja listalle saattoi joutua hyvin vähäisistä syistä. Esimerkiksi Karen DeWolf oli maineeton skenaristi, jonka pari vuosikymmentä kestänyt ura tuhoutui hetkessä kun hän vuonna 1954 erehtyi kirjoittamaan päällisin puolin lähinnä Sheriffi-kopiolta näyttävän b-westernin Ratsastavat hurjat.

Tuo elokuva sijoittuu hääjuhlia viettävään lännenkaupunkiin, jonne liittovaltion sheriffi McCarty (mainio konnaroolien tulkki Dan Duryea) karauttaa kätyreineen syyttämään sulhasta (John “ei-painovirhe” Payne) ryöstömurhasta. Aluksi kaupunkilaiset puolustavat hääsankaria mutta pian syytösten, epäilyjen ja vainoharhaisuuden uhkaava ilmapiiri kääntää ihmiset toisiaan vastaan ja purkautuu väkivallan kierteenä, joka repii koko yhteisöä hajalle.

Sheriffi McCartya ei yhdistä 1950-luvun kommunistivainoja johtaneeseen senaattori McCarthyyn pelkkä nimen samankaltaisuus. Nämä myös käytöstavoiltaan ja luonteenpiirteiltään lähes identtiset liittovaltion edustajat vainoavat kiihkomielisesti ja tekaistujen syytösten avulla viattomia ihmisiä, yrittävät röyhkeästi pelotella tieltään vastustajansa mutta aiheuttavat lopulta vain oman tuhonsa. Ja huomataanpa sekin, että elokuva tapahtuu Yhdysvaltojen kansallispäivänä, jolloin amerikkalaiset juhlivat vapauttaan ja oikeuksiaan.

Elokuvan ohjaaja Allan Dwan oli taatusti epäpoliittinen, jo mykkäelokuvan aikana uransa aloittanut kymmenien toimintafilmien tekijä. Myös Ratsastavissa hurjissa hän pääsee näyttämään iskevää osaamistaan John Altonin taitavan kameratyön tukemana. Ratsastavat hurjat on Dwanin pitkän uran parhaita töitä, mutta b-westernien tapaan se ei ole noussut kuuluisien klassikkojen joukkoon.

Käsikirjoittaja Karen DeWolf puolestaan oli lähes tuntematon skenaristi, joka vuosina 1933-1954 oli käsikirjoittajana noin viidessäkymmenessä täysin harmittomalta vaikuttavassa ja unohdetussa elokuvassa. Hän oli kuitenkin Hollywoodin vasemmistolaisia ja vaikka Ratsastavat hurjat nimenomaan korostaa kaikkein tärkeimpiä amerikkalaisia arvoja, se tunnistettiin myös mccarthyismin kritiikiksi ja koitui kirjoittajansa kohtaloksi. DeWolf joutui välittömästi mustalle listalle ja hänen elokuvauransa päättyi siihen. Hän kirjoitti vielä joitakin tv-sarjojen jaksoja, mutta DeWolfin myöhemmistä vaiheista ei tiedetä juuri muuta kuin että hän kuoli 80-vuotiaana vuonna 1989.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Ratsastavat hurjat (Silver Lode), USA 1954. O: Allan Dwan. N: John Payne, Lizabeth Scott, Dan Duryea.
Kommentit
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema