Hyppää pääsisältöön

Ratsastavat hurjat

Dan Duryea elokuvassa Ratsastavat hurjat
Sheriffi McCarty (Dan Duryea) Dan Duryea elokuvassa Ratsastavat hurjat teeman elokuvat

Nasevassa westernissä sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen ryöstömurhasta syytetyn sulhasen.

Hollywoodin mustalla listalla oli elokuvan ja kirjallisuuden ystäville tuttuja nimiä, kuten Edward Dmytryk, Dalton Trumbo, Lillian Hellman, Dashiell Hammett, Judy Holliday, John Garfield, Joseph Losey, Edward G. Robinson, Martin Ritt, Richard Attenborough, Harry Belafonte, Jules Dassin, Abraham Polonsky, Orson Welles, Luis Buñuel ja Charles Chaplin. He olivat tunnetuimpia niistä sadoista ihmisistä, jotka uransa jossain vaiheessa joutuivat mustalle listalle eli vasemmistosympatioista epäiltynä työkieltoon Hollywoodissa.

Useimmat listan nimistä ovat kuitenkin tuntemattomia jopa elokuvaharrastajille ja listalle saattoi joutua hyvin vähäisistä syistä. Esimerkiksi Karen DeWolf oli maineeton skenaristi, jonka pari vuosikymmentä kestänyt ura tuhoutui hetkessä kun hän vuonna 1954 erehtyi kirjoittamaan päällisin puolin lähinnä Sheriffi-kopiolta näyttävän b-westernin Ratsastavat hurjat.

Tuo elokuva sijoittuu hääjuhlia viettävään lännenkaupunkiin, jonne liittovaltion sheriffi McCarty (mainio konnaroolien tulkki Dan Duryea) karauttaa kätyreineen syyttämään sulhasta (John “ei-painovirhe” Payne) ryöstömurhasta. Aluksi kaupunkilaiset puolustavat hääsankaria mutta pian syytösten, epäilyjen ja vainoharhaisuuden uhkaava ilmapiiri kääntää ihmiset toisiaan vastaan ja purkautuu väkivallan kierteenä, joka repii koko yhteisöä hajalle.

Sheriffi McCartya ei yhdistä 1950-luvun kommunistivainoja johtaneeseen senaattori McCarthyyn pelkkä nimen samankaltaisuus. Nämä myös käytöstavoiltaan ja luonteenpiirteiltään lähes identtiset liittovaltion edustajat vainoavat kiihkomielisesti ja tekaistujen syytösten avulla viattomia ihmisiä, yrittävät röyhkeästi pelotella tieltään vastustajansa mutta aiheuttavat lopulta vain oman tuhonsa. Ja huomataanpa sekin, että elokuva tapahtuu Yhdysvaltojen kansallispäivänä, jolloin amerikkalaiset juhlivat vapauttaan ja oikeuksiaan.

Elokuvan ohjaaja Allan Dwan oli taatusti epäpoliittinen, jo mykkäelokuvan aikana uransa aloittanut kymmenien toimintafilmien tekijä. Myös Ratsastavissa hurjissa hän pääsee näyttämään iskevää osaamistaan John Altonin taitavan kameratyön tukemana. Ratsastavat hurjat on Dwanin pitkän uran parhaita töitä, mutta b-westernien tapaan se ei ole noussut kuuluisien klassikkojen joukkoon.

Käsikirjoittaja Karen DeWolf puolestaan oli lähes tuntematon skenaristi, joka vuosina 1933-1954 oli käsikirjoittajana noin viidessäkymmenessä täysin harmittomalta vaikuttavassa ja unohdetussa elokuvassa. Hän oli kuitenkin Hollywoodin vasemmistolaisia ja vaikka Ratsastavat hurjat nimenomaan korostaa kaikkein tärkeimpiä amerikkalaisia arvoja, se tunnistettiin myös mccarthyismin kritiikiksi ja koitui kirjoittajansa kohtaloksi. DeWolf joutui välittömästi mustalle listalle ja hänen elokuvauransa päättyi siihen. Hän kirjoitti vielä joitakin tv-sarjojen jaksoja, mutta DeWolfin myöhemmistä vaiheista ei tiedetä juuri muuta kuin että hän kuoli 80-vuotiaana vuonna 1989.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Ratsastavat hurjat (Silver Lode), USA 1954. O: Allan Dwan. N: John Payne, Lizabeth Scott, Dan Duryea.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema