Hyppää pääsisältöön

Teema vierailee Mustalla listalla

Charles Chaplin elokuvassa Kuningas New Yorkissa
Sanat takertuvat kurkkuun? Charles Chaplin elokuvassa Kuningas New Yorkissa Charles Chaplin elokuvassa Kuningas New Yorkissa Kuningas New Yorkissa,kino klassikko,Charles Chaplin

Kino Klassikon teemana 11.9.–2.10.2016 ovat Hollywoodin kommunistivainot.

1940-luvun lopulla kylmä sota tulehdutti demokraattisen lännen ja Neuvostoliiton johtaman kommunistiblokin suhteet toisen maailmansodan aikaisesta liennytyksestä. Pian kommunisteja jahdattiin Yhdysvalloissa paitsi tiedemiesten, poliittisten toimijoiden ja reportterien joukosta, myös viihdeteollisuuden parissa. Erityisesti senaattori Joe McCarthy loi uraansa kommunisteja jahtaamalla ja niinpä noita vuosia on usein kutsuttu ”mccarthyismin” ajaksi.

Tuona aikana Yhdysvaltain elokuvateollisuus yritti ”puhdistaa” itsensä perustamalla ”mustan listan”, jonne pistettiin vasemmistolaiset tai muuten vain liberaalit käsikirjoittajat, näyttelijät ja elokuvantekijät. Listalle joutuneet eivät saaneet enää töitä Hollywoodista, ja niinpä eräät heistä, kuten Joseph Losey ja Charles Chaplin, siirtyivät Eurooppaan. Joidenkin ura ja elämä tuhoutuivat kokonaan, kuten filmitähti John Garfieldin kohdalla.

Jotkut taas katuivat julkisesti tai ilmiantoivat tuntemiaan kommunisteja. He saivat näiltä petturin leiman mutta pystyivät jatkamaan filmiuraansa. Monet taas kiersivät mustan listan käyttämällä salanimeä tai ystävän nimeä – esimerkiksi Oscar-palkitut elokuvat Sheriffi, Kwai-joen silta, Kahle ja Loma Roomassa olivat mustan listan jäsenten kuten Carl Foremanin ja Dalton Trumbon salaa kirjoittamia elokuvia.

Musta lista oli pitkä ja vaikuttava, mutta systeemi alkoi murtua vuonna 1960, kun listalla alusta asti eli vuodesta 1946 lähtien ollut Dalton Trumbo sai kirjoittaa avoimesti elokuvat Exodus ja Spartacus. Jo sitä ennen mustan listan jäseniä oli työskennellyt omalla nimellään radion ja television puolella. McCarthy itse oli kuollut jo vuonna 1957, alkoholisoituneena ja hyljeksittynä poliittisen uransa luhistuttua.

Trumbosta tehtyä elokuvaa odotellessa Teema esittää neljä elokuvaa mustan listan ja mccarthyismin vuosista. Charles Chaplin purkaa omia tuntojaan ja kokemuksiaan kitkerässä satiirissa Kuningas New Yorkissa, ja Woody Allenin tähdittämä draamakomedia Musta lista kertoo listalle joutuneiden käsikirjoittajien elämästä.

Sarjan kaksi muuta elokuvaa kertovat mccarthyismin vuosista hieman peitellymmin, mutta varsinkin tieteisjännärien klassikko Varastetut ihmiset on täydellinen ajankuva 1950-luvun Amerikan vainoharhoista ja peloista – niin täydellinen että se on nähty varoituksena sekä kommunismista että mccarthyismista. Naseva pikku lännenleffa Ratsastavat hurjat kuvaa samanlaista vainoharhojen ja syytösten ilmapiiriä tarinassaan, jossa sheriffi McCarty karauttaa kätyreineen rauhalliseen pikkukaupunkiin lynkkaamaan ihmisiä. Elokuvan käsikirjoittaja Karen DeWitt joutui mustalle listalle ja joutui lopettamaan filmiuransa.

Teksti: Vesa Nykänen

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema