Hyppää pääsisältöön

Yle 90 -juhlalähetyksen juontajien asut aikamatkalla

Puvustaja Taina Niemi on suunnitellut juontajien Maria Sidin ja Hannu-Pekka Björkmanin asut Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetetykseen. Puvut vievät katsojat aikamatkalle Yleisradion perustamisvuodesta 1926 kohti tulevaisuutta.

Ylen puvusto tuoksuu pölyltä, kankailta ja silitysraudalta. Varasto on täynnä vaatteita, hattuja ja kenkiä. Valtavilta ompelupöydiltä löytyy erilaisia omapelukoneita, silitysrautoja, neuloja, nauhoja ja kankaita. On sovitusnukkeja ja kymmeniä täysiä vaaterekkejä.

Kun Yle 90 -juhlalähetys käynnistyy lauantai-iltana ja istut mukavasti sohvalla popcorn-kulho sylissäsi sitä katsomassa, on Taina pakannut Pasilan puvustosta mukaansa juontajien vaatteet, kengät, asusteet ja ison kasan muuta puvustamiseen liittymää tarpeellista. Hänellä on kiire. Lavan taakse on järjestetty juontajien pukeutumispiste ja Taina on kollegansa kanssa auttamassa juontajille vaatteet ylle. Vaatevaihtoja on illan aikana kuusi ja nopein niistä pitää tehdä hieman yli viidessä minuutissa.

Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut.
Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut. Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio yle 90

Raidat ovat ehdoton ei

Taina prässää miesten housun saumoja ja kertoo työskennelleensä Yleisradiossa jo kaksikymmentä vuotta. Hänen työtään on puvustaa ja joskus myös suunnitella pukuja - tai oikeastaan mitä vain ommeltavaksi kelpaava, kankaasta tehtyä. Eteen tulee viikoittain töitä uskomattomiakin työtehtäviä; televisio-ohjelmiin voidaan tarvita mitä vaan taivaan ja maan väliltä.

Pari kuukautta sitten Taina sai tietää olevansa mukana Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksen työryhmässä puvustamassa juontajaparia. Silloin ei vielä tiedetty, ketkä gaalaa tulevat juontamaan, mutta tarina oli olemassa; juonnot kuljettaisivat katsojan läpi Yleisradion historian. Ja puvustus olisi tietenkin olennainen osa tuon illuusion luomista.

Ruutuun tehtäessä voi joskus pistää mutkia suoriksi, koska vain se mikä näkyy, on olennaista.

Televisiolähetysten puvustamisessa eivät päde samat säännöt kuin pukeutumisessa tai ompelemisessa tavallisesti. Television valaistus, taustat, nopea puettavuus tai vaikka tiukasti rajattu värimaailma luovat puvustajan työhön omat haasteensa.

Esimerkiksi raidat vaatteessa ovat kiellettyjä, koska ne lähtevät kuvaruudussa vilistämään. Kengät eivät saa olla liukkaat ja niiden pohjiin vaikka raastetaan karheumaa, jottei esiintyjä kaadu näyttämöllä. Kun tehdään vihertaustaa eli chroma keytä vasten, on vihreä väri pannassa.

Toisaalta joskus pistää mutkia suoriksi, koska vain se mikä näkyy, on olennaista.

Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut.
Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut. Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio sinun tarinasi

Osa Yle 90 -juhlalähetyksen asuista on ommeltu Ylen puvustossa alusta asti tätä tilaisuutta varten ja osa on löytynyt valtavan puvuston kätköistä valmiina.

Taina tuntee eri aikakausien ja tyylisuuntien asut. Hänen ammattitaitoaan on saada valitut kokonaisuudet näyttämään hyvältä puettavan päällä. Usein puvun kantaja – näyttelijä, juontaja tai esiintyjä kertoo myös oman mielipiteensä vaattesta tai asusta. Keskustelu on tärkeä osa suunnitteluprosessia.

- Jos ei pääse juttelemaan puettavan kanssa, täytyy arvailla tyyliä ja vaatteen muotoa. Silloin voi vain toivoa, että oma valinta osuu oikeaan ja että vaate istuu, Taina naurahtaa.

- Kyllä Tainan suunnittelemat vaatteet aina istuvat ja miellyttävät kantajaansa, se on ammattatitoa; monta vuotta tehdyn työn tulosta, kollega hymyilee vieressä.

Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut.
Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut. Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio yle 90

Iltapuku valmistuu kahdessa päivässä

- Tämä Björkmanille suunniteltu ruskea liivi ja pyöreät silmälasit on ajateltu olevan 1920 -luvun lopun toimittajan asu. Mielessäni oli toimittaja, joka istuu työpöydän ääressä 1920-luvun lopussa ja naputtelee tekstiä kirjoituskoneella tai tekee radiolähetystä keskittyneesti vanhanaikaiset kuulokkeet korvilla.

Kolme päivää ennen lähetystä puvut eivät todellakaan ole vielä valmiit ja pukuja viimeistellään kova vauhtia.

- Mutta ei täsä kiire tule, kaikki valmistuu suunnitellusti nyt kun sovituksetkin on tehty, Taina sanoo rauhallisesti.

Maria Sidille valmistetaan juhlagaalaa varten useita asuja alusta asti. Eri aikakausien aidon näköisiä vaatteita on vaikea löytää kaupoista ja Ylen puvustoon 90-vuoden aikana kerääntyneet ovat todella pieniä kokoja, jotka eivät nykyihmiselle mahdu päälle. Vyötärön ympärys on useissa asuissa jotka on valmistettu ennen 1980-lukua vain 60 senttimetriä.

- Eikö olekin ihana kangas. Tämä mekko päällään Maria ja Hannu-Pekka esittävät olevansa vuonna 1949 Linnanjuhlissa. Siitä puuttuu vielä koristehelminauhat vyötäröltä ja hihansuista, mutta niitä leikataan parhaillaan.

Juontoon, jonka on tarkoitus esittää sijoittuvansa 1958-luvulle ensimmäiseen televisio lähetykseen, on Marialle valmistettu juhlava Teija Sopas -tyylinen kellomekko.

- Löysin ihanan hopeanhohtoisen violettikukikkaan kankaan varastosta. Se on kuin luotu 50-luvun tyyliseen asuun.

Tuosta samaisesta kankaasta on tehty hieman vastaavantyyppinen mekko myös Anna-Liisa Tilukselle Ylen sisäisen syntymäpäiväjuhlan juontokeikalle.

Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut.
Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut. Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio yle 90

Olkatoppauksia, nahkaa ja pleksiä

Räikeimmät ja kamalimmat asut löytyvät tietenkin 1980-luvun keskusteluohjelmaa parodioivista juonnoista. Hannu-Pekalle on etsitty Ylen puvuston varastoista vauvan kakan värinen kauluspaita, nahkainen kravatti. Pusakka nahkakauluksineen ja vyötärönauhoineen on ommeltu juhlalähetystä varten.

- Tämä Spencer-malli oli silloin muodissa, Taina kertoo samalla kun asettelee valtavia olkatoppauksia paikoilleen.

Maria saa päälleen keskustelu ohjelman juontajalle sopivan lookin samalta vuosikymmeneltä. Räikeä punainen kaksirivi-jakku paksuine kultakoristeisine vöineen sekä polvipituinen hame on Niemen näkemys överistä 80-luvusta.

Nykypäivää esittävä juonto etenee YleX fiiliksissä. Se näkyy Marian kauniin harmaansinisessä haalarissa, korkeissa koroissa ja sähäkän sinisessä nahkatakissa. Björkmanin tyyliä on haettu YleX:n toimituksesta; t-paita, pikkutakki ja rento lätsä istuvat hänelle täydellisesti.

Futuristinen, tulevaisuuden Yleisradiota kuvaava juontoa varten Taina on saanut antaa mielikuvituksen ottaa vallan. Miltä näyttääkään tulevaisuuden Ylen toimittajat?

Ainakin nahkaa, solkia ja lavastamosta haettua pleksiä on nähty puvuston salaisilla ompelupöydillä...

Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut.
Juontaja Hannu-Pekka Björkmanin ja Maria Sidin puvut. Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio yle 90