Hyppää pääsisältöön

Apulanta-museon erikoiset aarteet: autenttinen treenikämppä, kaikki lyriikat yhtenä pötkönä ja vanha treenivideo, jossa on mukana levyttämätön biisi

Apulanta-museo Apulandia avasi ovensa perjantaina 9. syyskuuta. Apulandiasta löytyy tarinoita ja aarteita yhtyeen 25-vuotiselta taipaleelta. YleX osallistui avajaishulinaan Lahdessa.

Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen Apulandian avajaisissa. // Kuva: YleX

Idea Apulandiasta syntyi, koska yhtye ei halunnut tehdä synttäreidensä kunniaksi kokoelmalevyä, eikä juhlakiertuetta, vaan jotain ihan muuta. Mutta miksi edelleen elinvoimainen, jatkuvasti keikkaileva ja uutta musiikkia julkaiseva Apulanta on nyt jo museokamaa?

- Ollaan bändi, jolla on historia. Ja me ollaan helvetin ylpeitä siitä. Voi myös sanoa, että näytä mulle joku toinen, jolla on paukkuja tehdä tällainen, että kuka muu muka, laulaja-kitaristi Toni Wirtanen näpäyttää.

Rumpali Sipe Santapukki huomauttaa, että yhtyeelle rakkaat tavarat olisivat haperoituneet varastoihin, ellei niitä olisi asianmukaisesti luetteloitu ja laitettu esille.

- Olemme aina ajatelleet, että mitä v*tun väliä. Jos me haluamme tehdä jotain, niin se tehdään. Ei me ajatella, onko tämä coolia. Jos se tuntuu hyvältä idealta, niin se on hyvä idea. Sen takia meitä peesataan. Me ei yleensä peesata muita, Santapukki sanoo.

Apulandiassa on näytillä myös runsaasti fanikirjeitä. // Kuva: YleX
Fanikirje Apulannalle. // Kuva: YleX

Apulanta meuhkasi vuonna 1993 julkaistulla Mikä ihmeen Apulanta? -EP:llä, että irroitetaan käsi kunnan isiltä. Nyt ”kunnan isi” eli maakuntajohtaja Jari Parkkonen oli avaamassa yhdessä Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin kanssa Apulandiaa.

Maakuntajohtaja piti yhtyettä ylistävän puheen, jonka hän aloitti kertomalla, että Heinolan kaupunki on Apulannan kunniaksi kääntänyt n-kirjaimen väärinpäin ja ympyröinyt a-kirjaimen. Aivan kuin Apulannan logossa.

- Apulanta on punkrock-yhtyeenä ja yrityksenä opettavainen kasvutarina 90-luvun alun taipaleesta, jolla on paljon yhtymäkohtia koko alueen identiteetin kanssa. Historia on opettanut, että Apulanta on ollut aina muutoksen harjalla joko etunenässä tai jopa määrittelemässä sitä, Parkkonen lausui juhlapuheessaan.

Toni Wirtanen ja maakuntajohtaja Jari Parkkonen. // Kuva: YleX

Apulanta-nostalgiaa on ollut tarjolla tällä viikolla runsain määrin myös Apulandian lisäksi, sillä Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin -elokuva sai ensi-iltansa 7. syyskuuta. Leffa on saanut paljon hehkutusta, mutta myös kritiikkiä. Se on tuttua myös Apulannalle. Joidenkin entisten fanien mielestä bändi ei saisi muuttua millään lailla. Osa on jopa sitä mieltä, että yhtyeen pitäisi lopettaa kokonaan.

- Se on erikoista, että bändi ei saisi mennä eteenpäin, emmekä me saisi elää itsellemme, keulakuva sanoo.

Wirtanen kertoo myös erikoisesta baarikohtaamisesta ex-fanin kanssa.

- Mimmi tuli horisemaan, että on niin ihanaa, kun Tehosekoitin on lopettanut, kun siitä jäi niin ihanat muistot.  Samalla hän totesi, että Apulannankin olisi pitänyt ehdottomasti lopettaa, kun siitäkin olisi jäänyt niin ihania muistoja 90-luvulta. Hän syytti meitä siitä, että me ollaan hänen muistojaan tärvätty.

- Mulla paloi tietysti käämit. Tämä on v*ttu mun bändi ja minä teen, mitä huvittaa. Jos meitä kiinnostaa soittaa, niin mehän soitetaan. Tämä on mun elämä. En mä ryhdy elämääni pysäyttämään sen takia, mitä joku muu ajattelee, Wirtanen sanoo.

Apulanta siirsi Sahan treenikämppänsä lattiasta kattoon Apulandiaan. Ja treenaa siellä edelleen. // Kuva: YleX
Apulandiassa on koottu yhdelle seinälle yhtyeen kaikki lyriikat. // Kuva: YleX

Apulandia on avoinna viikonloppuisin. Tarkemmat tiedot löytyvät Apulandian Facebook-sivulta.

Lue myös:

Apulannan superyllätys: Amerikkalaisbasisti Mandy palasi vanhan bändinsä riveihin 

Teit meistä kauniin on enemmän kuin bändielokuva: Apulanta-leffa on punkin säestämä sukupolvitarina lama-Suomesta

YleX Apulanta-leffan kuvauksissa: Menestysbändin tarinaan mahtuu myös riitoja, epäonnistumisia ja romansseja

Apulannan treenikämppä puretaan – Wirtanen huolissaan taian katoamisesta 

Myös Apulannan ensimmäinen basisti Mandy vieraili Apulandian avajaisissa. Hänelle ojennettiin juhlissa kultalevy. // Kuva: YleX
Apulanta siirsi Sahan treenikämppänsä lattiasta kattoon Apulandiaan. Ja treenaa siellä edelleen. // Kuva: YleX
Apiksen treenikämpän tarina. // Kuva: YleX