Hyppää pääsisältöön

Heurekassa vilisi 2000 Pokémon GO -pelaajaa – kuinka hyvin hallitset pelin perussanaston?

Pokémon GO jaksaa vielä vetää puoleensa.

Heurekassa nähtiin tänään 2000 Pokémon GO -pelaajaa, joita hemmoteltiin kuudella lurella. // Kuva: Heureka/Anniina Nissinen

Pokémon GO –pelin huuman hiipumisesta on jo uutisoitu, mutta silti pelaajia riittää. Tänään Heurekassa vietettiin Pokémon GO –tapahtumaa, jossa pelaajat ja tutkijat kohtasivat. Paikalla poketettiin, luretettiin ja vallattiin gymejä viiden tunnin ajan. Heurekan mukaan paikalla oli 2000 pelaajaa.

Pelaamisen lisäksi Heurekassa myös kuultiin tutkijoiden tieteellisempiä näkökulmia aiheeseen. Luentoja on julkaistu Heurekan Facebook-sivulla.

- Pelit ovat tekemisen taidetta eri tavalla kuin esimerkiksi kirjat tai elokuvat. Pelaajan on aina kokeiltava, opittava ja kehityttävä, kertoi muun muassa professori Frans Mäyrä tiedotteen mukaan.

- Sosiaalisen pelin tekee koukuttavaksi sen pelaaminen omalla kännykällä, joka on muutenkin koko ajan käsillä. Virheistä ei rangaista, vaan pienistäkin onnistumisista palkitaan, sanoi taas Pokémonista väitöskirjaa valmisteleva Johannes Koski.

Skip Twitter post

Pelaajat ovat oma yhteisönsä, ja puheessa vilisevät luontevasti sanat luresta evolvaamiseen. Yle Uutiset haastatteli laajemmin Pokémonista väitöskirjaa valmistelevaa Johannes Koskea, ja kokosi hieman Pokémon-sanastoa. Tosipelaajalle englantia ja suomea sekoittavat sanat ovatkin varmaan jo ihan tuttua, mutta miten on tavan tallaajan laita?

PokemonGo_giphy
http://giphy.com/gifs/pikachu-pokemon-go-JHkX4GbZBMpvG via GIPHY PokemonGo_giphy

Pokémon ja Pokémon GO

Pokémon on laajemmin koko tuoteperheen nimi (muun muassa 90-luvulla alkanut sarja, Pokémon-kortit ja videopelit). Itse pokémoneja on sarjassa ja peleissä monenlaisia, joilla on oma nimensä, kuten Pikachu ja Charizard.

Pokémon GO taas on uusi, kesällä julkaistu älypuhelinpeli, jossa pelaaja nappaa ja kouluttaa ympäristössään olevia pokémoneja. Peli toimii lisätyn todellisuuden avulla. Mitä kokeneempi pelaaja, sitä suuremmalla levelillä, eli tasolla, hän on pelissä.

PokéStop

Maamerkkien luona oleva piste, josta pelaaja saa tarvittavia esineitä eli ”itemeitä”. Esineitä ovat esimerkiksi poképallot (näillä napataan pokémonit kiinni), potioneita (näillä parannetaan pokémon) ja revivejä (pyörtyneet pokémonit herätetään).

CP

Lyhennys sanasta Combat Power. Tämä on luku, joka kuvastaa kunkin pokémonin voimaa. Luku kasvaa sitä mukaa, mitä voimakkaampi pokémon.

XP/exp/Expa

XP (Experience points) tarkoittaa pelaajan kokemuspisteitä. Kun pelaaja ”ekspaa” eli kerää näitä pisteitä, niin pelaajahahmon taso nousee.

Lure

Pokéstopille kuka vain pelaaja voi laittaa luren, joka houkuttelee paikalle tavallista enemmän pokémoneja 30 minuutin ajan. Lure näkyy kaikille pelaajille, ja siitä voivat hyötyä muutkin kuin luren laittanut.

Incense

Esine, joka houkuttelee pelaajan luokse pokémoneja puolen tunnin ajan. Eli vähän kuin lure, mutta tämä näkyy vain käyttäjälleen eikä ole sidottu pokéstopiin.

Evolvaus

Pokémoneilla on yleensä kaksi tai kolme eri muotoa heikosta vahvempaan (esimerkiksi Charmander, Charmeleon, Charizard). Pokémoneja onkin tarkoitus kehittää vahvemmaksi muodoksi evolvaamalla niitä.

Candy

Pelaaja saa jokaisesta nappaamastaan pokémonista ”karkkia”, jonka avulla voi evolvata eli kehittää kutakin pokémonia. Tämä Pokémon GO -pelin ominaisuus yleensä kannustaa pelaajia nappaamaan jokaisen vastaan tulevan pokémonin: vaikka taskuhirviötä ei säilyttäisi, siitä saatu karkki säilyy.

Gymi

Jotkut maamerkit ovat pokéstoppeja, mutta jotkut taas gymejä eli saleja. Pelaaja voi vallata salin omalle joukkueelleen, joita on kolme: sininen Mystic, punainen Valor ja keltainen Instinct. Sali voitetaan itselle voittamalla paikalla olevat toisen joukkueen pokémonit.

Eikä tässä kaikki: lisää sanastoa ja tutkija Johannes Kosken ajatuksia tässä Yle Uutisten jutussa.

Lue myös:

Pokémon GO:n suosio on laskussa, mutta se ei true gameria kiinnosta – mikä näistä pelaajatyypeistä olet?

Kaikki dissaavat Pokémon Go:n keltaista tiimiä – mutta näistä syistä se on oikeasti paras jengi

Leevi, 18, perusti Facebookin Pokémon GO Finland -ryhmän: Välillä olisi kivempaa pelata, eikä vain valvoa postauksia

Lue tämä kolumni, ja olet lukenut kaikki Pokémon GO -kolumnit