Hyppää pääsisältöön

Juha Tapio on Yle Puheen suurkuluttaja

Juha Tapio laulaa Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksessä kappaleen Kultainen nuoruus. Kultainen nuoruus on alunperin Kullervo Linnan sävellys. Kappale voitti Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun 1949.

- Minulla ei ole kappaleeseen mitään henkilökohtaista suhdetta, joten totaalisesti epämukavuusalueella ollaan. Tässä ammatissa pitää tykätä haasteista, Juha Tapio kertoo hymyillen.

Ako Kiisken Tapiolle sovittama Kultainen nuoruus on seesteisen rauhallinen tulkinta. Kappeleeseen on haettu amerikanvalssimaista tunnelmaa.

Kun musiikki on ammatti, musiikin kuunteleminen on vähän kuin olisi töissä. Tapio miettii, että varsinkin jos omat kappaleet soivat, on se hieman ristiriitaista eikä kovinkaan rentouttavaa.

- Olen Yle Puheen suurkuluttaja. Autossa sitten lasten kanssa kinastellaan, että soiko musiikki vai puhe.

Minustakin piti tulla isona urheiluselostaja

Lämpimiä muistoja herättää Juhan omassa kultaisessa nuoruudessa varsinkin Ylen urheilulähetykset. Kesällä 1984 koko suku kokoontui mökillä pienen musta-valkoisen matkatelevision ääreen seuraamaan Los Angelesin kesäolympialaisia. Urheilua seurattiin yölläkin aikaerosta johtuen.

- Ihailin valtavasti urheilijoita ja selostajalegendoja. Minustakin piti tulla isona urheiluselostaja.

Kun olympiakisat yöllä sitten päättyivät ja päivä valkeni, niin kymmenenvuotias Juha rakensi keihään itselleen ja selosti omaa suoritustaan.

Tapion mielestä on tärkeää, että Yleisradion kaltainen organisaatio on olemassa Suomessa. Tiedon välityksessä täytyy olla muitakin näkökulmia kuin ideologinen tai kaupallinen.

- Erittäin mielelläni suon verovaroistani osuuden Ylelle, kyllä sillä on niin tärkeä tehtävä tässä maassa, Juha Tapio painottaa.