Hyppää pääsisältöön

Miten valita sopiva ori tammalle?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Oma tamma on maailman ihanin. Mutta mitä jos niitä ensi kesänä olisikin kaksi? Jokainen tammaa hoitanut on joskus haaveillut varsasta. Mutta miten sellaisen voisi hankkia? Ystäväni Hevonen kokosi pienen tietopaketin niille, jotka haaveilevat omasta varsasta. Ennen tamman astutusta kannattaa käydä läpi huolellinen ajatustyö.

Sopivan orin löytyminen edellyttää, että tunnet hyvin tamman ominaisuudet. Tamman mahdollisia huonoja ja heikkoja puolia on mahdollista häivyttää orin vastaavilla hyvillä ominaisuuksilla. Kantakirjaus auttaa arvioinnissa. Esimerkiksi jos tamman pisteet ovat heikot jalkojen osalta, kannattaa valita ori jolla on vastaavasti hyvät pisteet. Samoin jos tamma on luonteeltaan kuuma, sopiva ori on rauhallisempaa sorttia.

– Yleisesti voisi sanoa, että vältä virheiden uusimista ja pyri vahvistamaan vahvuuksia, kertoo Uudenmaan hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Sonja Skogberg.

Hevosten sukulinjat tulee tarkistaa kolme tai mielellään neljä sukupolvea taaksepäin. Ensimmäisen varsan kohdalla kannattaa välttää sukusiitosta, eli sitä että tamman ja orin lähipolvista löytyy sama hevonen.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mitkä ovat tulevan varsan tärkeimmät ominaisuudet?

Vaikka luonteella on paljon merkitystä, fyysinen terveys on tärkeintä. Ihanteellisesta luonteesta ei ole paljoa hyötyä, jos hevonen on sairas.

– Tärkeintä on, että tuloksena on terve, kestävä ja elinvoimainen varsa, Skogberg tiivistää.

Lisäksi kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoitukseen varsa tulee. Haluatko siitä harraste-, vai kilpahevosen? Haluatko pitää varsan itselläsi vai myydä sen? Jos varsan haluaa pitää itsellään, voi miettiä millainen hevonen itselle sopii.

– Ei olemassa kuitenkaan mitään yhtä oikeaa tapaa teetättää varsa. Pääasia on, että on itse tyytyväinen.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Ensimmäisen varsan hankintaan kannattaa varata aikaa ja rahaa

Astutuksen hinta riippuu täysin siitä, miten ja millaisella orilla haluaa tamman astuttaa. Luomusiemennys, eli kun ori astuu tamman luonnollisesti, on yleensä varmin keino. Myös keinosiemennys on mennyt viime vuosina eteenpäin. Hintavin ja epävarmin keinoista on pakastesiemennys. Se on kuitenkin usein ainut vaihtoehto, jos valitsee ulkomaisen orin.

– Tammat eivät kaikkina vuosina myöskään tiinehdy yhtä helposti. Jos vuosi on synkkä ja sateinen ja ruohon laatu on huonompaa, tiinehtymiskyky voi laskea. Kaikki tällaiset asiat kannattaa ottaa huomioon, Skogberg kertoo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mistä oria voi alkaa etsiä?

Skokberg neuvoo tutustumaan Hippoksen kotisivuihin. Sieltä löytyvät listaukset jalostusoreista, kantakirjatut jalostusarvostelut, sekä astutus- ja jälkeläistilastot. Lisäksi voi käyttää Sukupostia tai jalostuskuvastoja, jotka ilmestyvät aina ennen astutuskauden alkua. Suomessa on myös 16 hevosjalostusliittoa, joilta Skogberg neuvoo kysymään rohkeasti apua ongelmiin ja kysymyksiin.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.