Hyppää pääsisältöön

Näin Kasmir lauloi Täällä Pohjantähden alla -klassikon sinfoniaorkesterin kanssa lähes treenaamatta: Pelkäsin, että saan sydänkohtauksen

Robin sairastui, joten Kasmir lauloi lyhyellä varoitusajalla klassikkokappaleen Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Eilen nähtiin suorana Ylen 90-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetty juhlalähetys Musiikkitalosta. Lavalla esiintyi muun muassa Paleface, Paula Vesala ja Redrama. Erityisen jännittäviä hetkiä kuitenkin kävi läpi Kasmir.

Robinin oli tarkoitus laulaa Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksessä klassikkokappale Täällä Pohjantähden alla  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) kanssa. Poppari kuitenkin sairastui, ja joutui lopulta perumaan esiintymisensä.

Suorana näytettävän Yle 90 -lähetyksen musiikkituottaja Jani Mikkonen alkoi pohtia, kenet saisi lyhyellä varoitusajalla esittämään yhtä maamme tunnetuinta kappaletta. Laulu menee suhteellisen korkealta, joten mieleen tuli toinen tunnettu poppari: Kasmir.

Lauantaina aamulla, muutamaa tuntia ennen suoraa lähetystä, Kasmirilta kysyttiin voisiko hän esittää kappaleen. Kasmir suostui.

- Ainoa ehtoni oli, että ehdittäisi edes kerran tai kaksi treenaamaan orkesterin kanssa. En kuitenkaan halunnut mennä itseäni tai ketään muutakaan mokaamaan. Sinfoniaorkesteri elää ja hengittää ihan eri tavoin, Kasmir kertoo.

Ennen treenejä popparin piti kuitenkin kiirehtiä ostoksille.

- Kävin ostamassa puvun sitä varten. Niin upea biisi, ja ainutlaatuinen tilaisuus päästä RSO:n kanssa esiintymään, ettei siinä auta missään hupparissa mennä vetelemään.

Myös Kasmirin tyyliin olennaisesti kuuluva pipo ja lippis saivat jäädä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Kasmir esiintyi ilman päähinettä.

- Tämä on kappale, jonka about kaikki suomalaiset tuntevat. Tuli fiilis, ettei sinne kehtaa mennä pipo päässä. Tilannetajua saa olla.

Pelkona sydänkohtaus ja itku

Kasmir ehti treenata kappaletta vain kaksi kertaa Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Maamme yksi tunnetuin kappale, lähetystä varta vasten tehty omanlainen sovitus ja sinfoniaorkesteri – kaikki tämä piti sisäistää lyhyessä hetkessä.

- Se oli todella kuumottavaa. Kolmannen kerran lauloin biisin suorassa lähetyksessä, että no stress, laulaja nauraa jälkikäteen.

Lavalla nähtiin lopulta vakava Kasmir puvussa. Tunteellinen kappale onnistui ammattimaisesti ilman mokia, ja sai osakseen raikuvat aplodit. Sisällä kuitenkin myllersi.

- Sydän hakkasi täysiä. Muutamaa juttua pelkäsin. Yksi oli lievä sydänkohtaus, ja toinen se että alan poraamaan lavalla kesken laulun. Sinfoniaorkesterin soitto, kappale ja eeppinen sovitus oli niin äärettömän pakahduttavan kaunista, ja mä liikutun niin helposti, että näitä pelkäsin, Kasmir nauraa.

Laulaja itse katsoi esityksen tallenteen seuraavana päivänä sunnuntaina Yle Areenasta.

- Katsoin sen pelonsekaisin tuntein, ja en mä nyt ihan niin peuralta ajovaloissa näyttänyt, kuin ajattelin. Rehellisesti sanottunahan mä olin ihan paskat housussa siinä lavalla koko sen ajan, mies nauraa.

Esitys oli vaikuttava, ja meni lopulta hyvin.

- Ei pöllömpi tuurauskeikka.

Hyvää palautetta tuli myös somessa.

- Ei voi kun nostaa hattua ja kumartaa, että mikä rohkeus ja asenne. Se, että tuolla varoitusajalla hyppää suoraan lähetykseen laulamaan yhtä maamme tunnetuinta kappaletta Radio sinfoniaorkesterin kanssa! Rohkeuspisteet sata, ja Kasmir hoiti homman hienosti – tuli paljon positiivista palautetta ihmisiltä, kertoo Yle 90 -lähetyksen vastaava tuottaja Miika Ranne.

Kasmir myös fiilisteli yllätyskeikkaansa esiintymisen jälkeen somessa, kun pahin jännitys oli ohi.

- Taidan lähinnä vääntää itkua tän loppuillan. Elämä osaa yllättää. Oli mieletön kunnia saada esiintyä RSO:n kanssa, hän kirjoitti Twitterissä.

Koko esiintymisen voit katsoa jutun alussa olevalta videolta, tai Yle Areenasta tästä.

Katso Yle 90 – Sinun tarinasi -juhlalähetyksen parhaat palat ja kaikki jutut sekä klipit tästä.

Lue myös:

Freestyler! Paleface vetää Bomfunk MC's -hitin, Redrama räppää HIMin tahtiin ja Kasmir laulaa PMMP:tä – katso hauskat versiot biiseistä